Τρυπώνεις σαν τον κλέφτη… και απολαμβάνεις

Διαβάστηκε από 1794 αναγνώστες

Αναζητώντας τις γνωστές και άγνωστες γωνιές της διάσημης πια τεχνητής λίμνης του νομού Καρδίτσας, ανηφορίζουμε την οροσειρά των Αγράφων, τρυπώνουμε σε υπέροχα δάση ελάτης και απολαμβάνουμε τη θαλπωρή των πετρόκτιστων χωριών, που βιώνουν το χρόνο με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

Όλοι όσοι επισκέπτονται τη λίμνη Πλαστήρα θα περάσουν μια βόλτα και από τη Νεράιδα, το χωριό που είναι γαντζωμένο σε ύψος 1.150 μέτρων σε κατάφυτες από έλατα πλαγιές των Αγράφων. Η θέση όπου βρίσκεται σήμερα ο παραθεριστικός οικισμός της Νεράιδας ήταν γνωστή στους Καρδιτσιώτες από τα προπολεμικά χρόνια για το δροσερό και υγιεινό κλίμα της.  Από εδώ η λεκάνη της λίμνης μοιάζει να απλώνεται στα πόδια μας και η εντυπωσιακή θέα δεν τελειώνει εδώ. Με καθαρό καιρό και ανάλογη διαύγεια στην ατμόσφαιρα, διακρίνεται η πεδιάδα, η πόλη της Καρδίτσας, ακόμη πιο πίσω, ο νεφοσκεπής και πάντα χιονισμένος Όλυμπος, με τις θεϊκές κορφές του.

Όμως τούτος ο τόπος έχει τη δική του σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας. Εδώ βρισκόταν το σπίτι του Νικόλαου Πλαστήρα, του περίφημου «Μαύρου Καβαλάρη των Αγράφων». Ακόμη, εδώ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής λειτουργούσε το τυπογραφείο της ελεύθερης Ελλάδας και στο σπίτι του Πλαστήρα είχε το στρατηγείο του ο Αγγλος Λοχαγός Χάμσον αλλά και την έδρα του το αρχηγείο του ΕΛΑΣ. Από εδώ οι αντάρτες επόπτευαν τη δραστηριότητα του μοναδικού ελεύθερου αεροδρομίου, που λειτουργούσε κάτω από τη μύτη των Γερματών, σε σημείο που σήμερα έχει πνίξει το νερό της τεχνητής λίμνης. Τον Ιούνιο του 1943, 1.500 πάνοπλοι Γερμανοί επιτίθενται για να καταλάβουν το αεροδρόμιο. Ακολουθούν σφοδρές μάχες και οι Γερμανοί καταλαμβάνουν προσωρινά την περιοχή. Οι αντάρτες ανασυντάσσονται στην Κερασιά και ανακαταλαμβάνουν τη Νεράιδα και το αεροδρόμιο.

Στα χιόνια των βουνών

Όμως γενικά η Νεράιδα είναι ιδανική τοποθεσία για όσους αγαπούν την ορεινή φύση. Σε απόσταση 9 χλμ. από το χωριό και σε ύψος 1.600 μέτρων στην τοποθεσία Καραμανώλη υπάρχει το μικρό χιονοδρομικό κέντρο Αγράφων και το πέτρινο καταφύγιο. Η περιοχή έχει άπειρες δυνατότητες βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης (σκι αντοχής, mountain bike, πεζοπορία, θρησκευτικός και οικολογικός τουρισμός, κ.λπ.). Αν λοιπόν αγαπάτε την πεζοπορία, αναζητήστε τα έντυπα με τα οικολογικά μονοπάτια των Αγράφων και ενημερωθείτε για τις πραγματικά αξιόλογες διαδρομές που μπορούν να πραγματοποιηθούν από όλους.

Εκπληκτική είναι η δασική διαδρομή που συνδέει τη Νεράιδα με το Νεοχώρι και ξεδιπλώνεται όλη μέσα σε πολύ πυκνό ελατοδάσος και σε ύψος 1.200-1.400 μέτρα (συνολικά 9 χλμ.). Ακόμη, από την τοποθεσία Καραμανώλη μπορείτε να κατηφορίσετε προς Καρίτσα (10 χλμ.), ένα από τα κεφαλοχώρια των Αγράφων και να επισκεφθείτε την ιστορική μονή Πελεκητής, που αναπαλαιώθηκε με σεβασμό στην παράδοση και τη μεγάλη της ιστορία. Βέβαια, ευνόητο είναι πως οι παραπάνω ορεινές διαδρομές πραγματοποιούνται μόνο με τετρακίνητο όχημα και εφόσον ενημερωθείτε πρώτα για την κατάσταση των δρόμων.

Νεοχώρι – Μπελοκομύτης

Το Νεοχώρι είναι πλέον πασίγνωστο σε όλους όσοι εξορμούν με προορισμό τη λίμνη Πλαστήρα, αφού εδώ βρίσκονται μερικά από τα ομορφότερα ξενοδοχεία της Θεσσαλίας. Βέβαια, οι άφθονοι επισκέπτες αγνοούν ότι το σημερινό τουριστικό Νεοχώρι ήταν το κεφαλοχώρι της Νεβρόπολης –Νεβρόπολη ονομαζόταν η ευρύτερη περιοχή, ονομασίαπου προήλθε από τη λέξη νέβρος, που σημαίνει μικρό ζαρκάδι. Το μεγαλοχώρι απλώνει τις τρεις γειτονιές ου σε δασωμένη με έλατα και καστανιές μασχάλη του βουνού, σε ύψος από 900 έως 1.100 μέτρα. Διασχίζοντας το Νεοχώρι θα κατευθυνθείτε νότια με προορισμό το ήσυχο χωριό Μπελοκομύτης. Αυτό το τμήμα της παραλίμνιας διαδρομής είναι χωρίς καμία αμφιβολία του ομορφότερο.

Από Μπελοκομύτη κατηφορίζουμε με κατεύθυνση το φράγμα. Από εδώ έχουμε δυο επιογές: Αν θέλουμε να επισκεφθούμε την εντυπωσιακή Παναγιά Πελεκητή και το ποιμενικό χωριό Καρίτσα θα πρέπει να αφήσουμε τον περιφερειακό της λίμνης δρόμο και να ακολουθήσουμε την ασφάλτινη παράκαμψη. Μετά από μια ευχάριστη διαδρομή εύκολα θα καταλήξουμε σε ύψος 1.450 μέτρων, όπου και δεσπόζει στην κόψη του βράχου το μοναστήρι.

Αν συνεχίσουμε από Μπελοκομύτη με προορισμό το φράγμα, θα περάσουμε το ποτάμι και ανηφορίσουμε για 2,5 χλμ. μέχρι να δούμε δεξιά την ταμπέλα για Ζυγογιαννέικα – Παρατηρητήριο. Σε αυτό το σημείο προτείνουμε να αφήσετε και πάλι τον κεντρικό δρόμο και να ακολουθήσετε το στενό χωματόδρομο ως την τοποθεσία Παρατηρητήριο. Εδώ, από το κιόσκι της δασικής υπηρεσίας και από ύψος 1.300 μέτρων θα έχετε, ίσως, την καλύτερη θέα στη λίμνη. Οι πεζοπόροι μπορούν να συνεχίσουν για το ορειβατικό καταφύγιο, όπου και θα φράσουν μετά από 3,5 χλμ. ανηφορικής πορείας. Στο φράγμα που υψώθηκε από τους μηχανικούς της ΔΕΗ το 1958, υλοποιώντας την ιδέα του Νικ. Πλαστήρα, συγκεντρώνεται το Σαββατοκύριακο πλήθος κόσμου. Εμείς σας προτείνουμε να ολοκληρώσετε τον γύρο της λίμνης και να κατευθυνθείτε προς τα χωριά Μούχα, Καστανιά, Λαμπερό. Κοντά στο Λαμπερό βρίσκεται και η φημισμένη μονή Κορώνας, ένα εντυπωσιακό κτίσμα με ιδιαίτερη ιστορία.

 

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή