To πάντα επίκαιρο Ναύπλιο!

Διαβάστηκε από 21187 αναγνώστες

Το καλοκαίρι το Ναύπλιο φαντάζει ιδανικός προορισμός για κάθε Σαββατοκύριακο. Προσφέρει πολύχρωμες, ρομαντικές γωνιές για χαλαρωτικούς περιπάτους, άφθονες επιλογές για διαμονή και καλό φαγητό, ενώ παράλληλα γίνεται ιδανική αφετηρία για πολύ ενδιαφέρουσες κοντινές εξορμήσεις.

Πιθανόν να έχουν γραφτεί πολλά και να έχουν ειπωθεί ακόμη περισσότερα για την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, το πάντα επίκαιρο Ναύπλιο. Η μόνη αλήθεια είναι πως όσες φορές και να το επισκεφθείς κάτι καινούργιο θα ανακαλύψεις. Δεν υπάρχουν ταξιδιωτικές συνταγές για αυτή τη γοητευτική πολιτεία, αφού είναι βέβαιο πως εδώ θα έρθεις ξανά και ξανά. Αφησέ την να σε παρασύρει στους δικούς της ρυθμούς κι απόλαυσέ το!

Μια παλιά ιστορία
Το Ναύπλιο κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, ενώ οι θαλαμωτοί τάφοι που ανασκάφθηκαν στη βορειονανατολική πλαγιά του Παλαμηδιού μαρτυρούν ίχνη μυκηναϊκής εποίκησης. Όμως, σύμφωνα με την παράδοση αυτή, ιδρυτής της πόλης ήταν ο Ναύπλιος, γιος του Ποσειδώνα και της πανέμορφης κόρης του Δαναού, Αμυμώνης. Στην ελληνιστική εποχή οχυρώνεται ο λόφος της Ακροναυπλίας και ο αρχαίος ναύσταθμος εξελίσσεται σε ισχυρή πόλη, ενώ επί ρωμαϊκής κατοχής εγκαταλείπεται. Αργότερα έρχονται οι θαλασσοκράτορες Ενετοί εντυπωσιασμένοι από την προνομιακή θέση της πανάρχαιας πόλης. Χωρίς δεύτερη σκέψη την ονόμασαν «Νάπολη της Ανατολής», την οχύρωσαν με πανίσχυρα κάστρα και την στόλισαν με υπέροχα κτίρια. Όμως στο Ναύπλιο γράφτηκαν μερικές από τις σπουδαιότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας μας.

Δείτε εδώ την είδηση για την ανάδειξη της Πελοποννήσου ως Νο1 ευρωπαϊκό προορισμό


Τα σημάδια τους, φανερά ακόμη και σήμερα, μαρτυρούν βουβά, με τον δικό τους τρόπο, το πολύπαθο παρελθόν. Στο Παλαμήδι διαδραματίστηκαν κάποια από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα. Το Νοέμβριο του 1822, μια χούφτα ηρωικοί Έλληνες με αρχηγό τον Στάϊκο Σταϊκόπουλο, κατάφεραν το ακατόρθωτο, κυρίευσαν το άπαρτο καστέλι, αφού εισέβαλαν στα τείχη από ένα αφύλακτο σημείο και αιφνιδίασαν τους Τούρκουw. Το 1829 με την άφιξη του Καποδίστρια, το Ναύπλιο γίνεται πανηγυρικά η πρώτη πρωτεύουσα του ελεύθερου ελληνικού κράτους.

Τα αξιοθέατα με μια ματιά
Η πλατεία Συντάγματος με τα νεοκλασικά κτίρια και το επιβλητικό <β>βενετσιάνικο κτίσμα που σήμερα φιλοξενεί το μουσείο, το Βουλευτικό – το παλιό τζαμί που στέγασε το 1822 την πρώτη Βουλή των Ελλήνων- αλλά και τα άφθονα εστιατόρια και τα καφέ δεν χρειάζονται και πολλές συστάσεις, αφού όλοι περνούν από εδώ. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται η εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα, γνωστή από τη δολοφονία του Καποδίστρια.

Ο κεντρικός πεζόδρομος, η Βασιλέως Κωνσταντίνου, ο μεγάλος δρόμος» όπως τον λένε οι ντόπιοι, διασχίζει την παλιά πόλη από το πάρκο ως την όμορφη πλατεία Συντάγματος. Επισκεφθείτε το Μουσείο Κομπολογιού και αγοράστε το πιο ιδιόμορφο κομπολόι από το πρατήριο. Σε μικρή απόσταση θα δείτε το εργαστήριο που κατασκευάζονται φιγούρες του καραγκιόζη, ενώ ολόγυρα υπάρχουν δεκάδες καταστήματα με χαριτωμένα είδη δώρων που έρχονται από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Όμως τα παλιακά σπιτάκια, οι ολάνθιστες γλάστρες στις εξώπορτες, τα αμέτρητα σκαλοπάτια που ανεβάζουν στις πάνω γειτονιές, οι λιθανάγλυφες παλιές βρύσες, είναι αυτά που τελικά σκιαγραφούν το μύθο του Ναυπλίου. Στην ιστορική Πλατεία των Τριών Ναυάρχων γιόρτασαν οι Έλληνες την ήττα του Ιμπραήμ στο Ναυαρίνο. Ακόμη εδώ, μετά την απελευθέρωση λειτούργησε το πρώτο φαρμακείο της Ελλάδας του Βονιφάτιου Βοναφίν και το πρώτο γυμνάσιο, στο κτίριο του οποίου σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο. Η θέα από το ύψος του Ξενία προς την Αρβανιτιά, την παλιά πόλη, το αγνάντι προς τα βράχια του Παλαμηδιού που κρέμονται πίσω σας, χωρίς καμία αμφιβολία δεν ξεχνιούνται εύκολα. Ο βράχος του Παλαμηδιού, καθώς μοιάζει να κρέμεται πάνω από την όμορφη πόλη εξάπτει τη φαντασία. Η αρχική ιδέα της οχύρωσής του ανήκει στον αρχιστράτηγο των Ενετών Morosini, όταν ανακατέλαβε το Ναύπλιο από τους Τούρκους το 1686. Το σύνολο του αμυντικού συγκροτήματος που εθεωρείτο απόρθητο, απαρτιζόταν από οκτώ προμαχώνες οι οποίοι συνδέοντας μεταξύ τους με τείχη. Το φρούριο επικοινωνούσε με την πόλη με γαλαρία, που αργότερα αντικαταστάθηκε από 857 απότομα σκαλοπάτια. Εδώ φυλακίστηκε σε θάνατο ο πρωτεργάτης της επανάστασης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Οι κοντινές εκδρομές
Προς Τολό – Ασίνη: Δεν θα χρειαστεί να καλύψετε περισσότερα από 12 χιλιόμετρα για να φτάσετε στο Τολό, τη γνωστή παραλιακή κωμόπολη που το καλοκαίρι σφύζει από ζωή και κίνηση. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή την εποχή είναι η παραθαλάσσια διαδρομή που οδηγεί στην Ασίνη και στην αρχαία ακρόπολη. Απομεινάρια των κυκλώπειων τειχών δεσπόζουν στο ακρογιάλι. Μετά την Αρχαία Ασίνη, ο δρόμος χάνεται για λίγο μέσα στους πορτοκαλεώνες του Δρέπανου για να συναντήσει και πάλι το γαλάζιο του Αργολικού κόλπου στο Βιβάρι.
Προς Μυκήνες: Μόλις 20 χιλιόμετρα βορειότερα από την πόλη του Ναυπλίου συναντάμε τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Τα εντυπωσιακά απομεινάρια της δοξασμένης πόλης, τα ερείπια των ανακτόρων, των ιερών και των τάφων, ξεπροβάλλουν στη μέση του πουθενά και καθηλώνουν. Διαβαίνεις την πύλη που φυλούν εδώ και 30 αιώνες οι μαρμάρινοι λέοντες και ταξιδεύεις στο χρόνο, τότε που το πανίσχυρο Βασίλειο των Ατρειδών διαφέντευε το Μοριά. Όσες φορές και να περπατήσεις σε αυτό τον παράξενα επιβλητικό τόπο, θα εντυπωσιαστείς. Ίσως δεν είναι τόσο αυτά καθαυτά τα ερείπια, όσο μια αρχέγονη σχεδόν μεταφυσική αίσθηση που κυριεύει το μυαλό σου, σαν να προσπαθεί να ζωντανέψει το μακρινό παρελθόν, πλάθοντας στη σκέψη σου τις Μυκήνες των Ομηρικών χρόνων.
Αργος, η αρχαιότερη πόλης της Ευρώπης: Ανάμεσα στα άχρωμα κτίρια της σύγχρονης πόλης ξεχωρίζουν υπολείμματα της αρχαίας αγοράς και τμήματα του θαυμαστού αρχαίου θεάτρου με τις 20.000 θέσεις. Οι ενδιαφερόμενοι οπωσδήποτε θα πρέπει να επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα από τα παλαιότερα της χώρας, όπου στις αίθουσές του παρουσιάζονται ευρήματα από όλες τις φάσεις της ιστορίας του Αργους. Ψηλότερα στην κορφή του λόφου διακρίνουμε τα ισχυρά τείχη του μεσαιωνικού κάστρου. Οι μύθος αναφέρει ότι εδώ ύψωσαν τα πρώτα τείχη οι Κύκλωπες. Αργότερα Βυζαντινοί, Φράγκοι, Ενετοί και Τούρκοι μηχανικοί χρησιμοποιώντας αρχαία δομικά υλικά, πρόσθεσαν στο πέρασμα των αιώνων τις δικές τους επάλξεις που διασώζονται μέχρι και σήμερα. Στην πλαγιά του λόφου βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγιάς Κατακεκρυμμένης που προσεγγίζεται εύκολα με αυτοκίνητo.
Παραλιακά και γραφικά: Νοτιότερα από το Αργος συναντάμε το μεσόγειο χωριό Ελληνικό, όπου βρίσκεται μια από τις ελάχιστες σωζόμενες «πυραμίδες» στον ελλαδικό χώρο. Η ηλικία, η χρήση, αλλά και η προέλευση αυτού του περίεργου κτίσματος δεν έχουν μετά βεβαιότητας καθοριστεί. Οι περισσότερες ενδείξεις μας πληροφορούν ότι το γεροδεμένο αυτό κτίσμα ήταν ένα φυλάκιο που προστάτευε τον αρχαίο δρόμο Αργους – Τεγέας. Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ιερό ή μαντείο. Μετά του Μύλους ο δρόμος καταγράφει τον διαμελισμό των ακτών, καθώς κατευθύνεται προς Αστρος και Λεωνίδιο. Αυτή την εποχή ιδιαίτερα γραφικά είναι τα παραλιακά Κιβέρι και Ξηροπήγαδο.

Κείμενα: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή