Τι σχέση έχουν οι Σαρακατσάνοι με τις… Κολυμπήθρες;
Διαβάστηκε από2368αναγνώστες
Σε ύψος 800 μέτρων συναντάμε το διάσημο χωριό των Ζαγοροζωρίων, Μικρό Πάπιγκο με τους παραδοσιακούς ξενώνες. Τα οχήματα δεν επιτρέπονται στον σφιχτοδομημένο οικιστικό πυρήνα του πέτρινου χωριού, στην είσοδο του οποίου όπου δεσπόζει ο επιβλητικός ναός των Ταξιαρχών.
Ένα χιλιόμετρο πριν φτάσετε στην είσοδο, στο ρυάκι «Ποτίστρες», θα δείτε την καταπληκτική τοποθεσία «Κολυμπήθρες». Οι σκαλωτές βράχυνες δεξαμενές μοιάζουν με φυσικές πισίνες που το καλοκαίρι γίνονται ιδανικές για κολύμπι όταν οι ντόπιοι φράξουν τις «πόρτες». Μέσα στον οικισμό, τα καλντερίμια έχουν πολύ ενδιαφέρον καθώς διατηρούν την αρχική τους ομορφιά, όμως το βλέμμα κεντρίζουν οι περίφημοι βράχινοι πύργοι που κυριολεκτικά κρέμονται πάνω από τις καμινάδες.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το ιδιαίτερο αξιοθέατο που μπορεί κανείς να δει στα Ζαγοροχώρια. Από το χωριό Τσεπέλοβο ο δρόμος συνεχίζει για ακόμα 4 χλμ. ως το καταπράσινο Σκαμνέλι που συναντάμε σε ύψος 1200 μέτρων. Μετά το Σκαμνέλι αρχίζει να "δείχνει τα δόντια του", καθώς το υψόμετρο γίνεται μεγαλύτερο. Η διαδρομή από τον Γυφτόκαμπο μέχρι το Βρυσοχώρι μένει αξέχαστη κυρίως για την επική θέα στην "Τσούκα Ρόσσα" (Κόκκινη Κορφή) της Τύμφης.
Στο Γυφτόκαμπο, ειδικά το καλοκαίρι, παρατηρείται αρκετή κίνηση από υλοτόμους και βοσκούς Σαρακατσαναίους που στήνουν τα κονάκια τους στα πλούσια βοσκοτόπια. Μάλιστα, κάθε χρόνο στις αρχές Αυγούστου, γίνεται εδώ στην αναπαράσταση του Σαρακατσάνικου οικισμού, το αντάμωμα των απανταχού της Ελλάδας, Σαρακατσάνων.
Η Σαρακατσάνικη Στάνη, βρίσκεται μέσα σε ένα κατάφυτο χώρο από έλατα και πεύκα. Καταλαμβάνει περίπου 20 στρέμματα και η έκταση έχει παραχωρηθεί από το Υπ. Γεωργίας, κατά χρήση, από το Δημόσιο δάσος περιοχής Δ.Δ. Σκαμνελίου, στην Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου.
Η Αδελφότητα έχει κατασκευάσει μέσα σε αυτήν την έκταση, Αίθουσα Μουσείου, επτά καλύβια – παλαιά σπιτάκια Σαρακατσαναίων κτηνοτρόφων και άλλα καλύβια-οικήματα κι αυτά των κτηνοτρόφων, τα οποία όλα λειτουργούν και ως χώρος Μουσείου. Περιλαμβάνει κονάκια, μαντρί, στρούγκα, κιόσκι, αργαλειό, τύροκομείο, δασκαλοκάλυβο, εκκλησάκι κ.α. Αναπαριστούν όλα αυτά τον παλαιό τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων.
Επίσης έχει κατασκευάσει αίθουσα κυλικείου, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, μικρό παρεκκλήσιο και χώρο εκδηλώσεων πλακοστρωμένο με σκέπαστρο. Η Σαρακατσάνικη Στάνη απέχει 10 χιλ. από το Σκαμνέλι και κάθε επισκέπτης πρέπει να επισκεφθεί αυτήν την όμορφη περιοχή και το μοναδικό αυτό υπαίθριο Μουσείο και να μάθει, εκτός των άλλων, για τον τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων Σαρακατσαναίων.