Ένα τριήμερο γεμάτο γεύσεις ,αρώματα, μαγειρέματα, εργαστήρια, μανιτάρια, καλό κρασί, πλήθος τοπικών προϊόντων αλλά και όμορφες μελωδίες του μουσικού σχολείου Σιάτιστας περιμένει όσους ταξιδέψουν μέχρι τη γραφική Σιάτιστα Κοζάνης από 16 έως 18 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για το 1ο Φεστιβάλ Βοΐου γευσιγνωσίας – γευστικού πολιτισμού και τοπικών προϊόντων «Ημέρες Γαστρονομίας: Βόιο» που θα πραγματοποιηθεί στο «Βουδούρειο πολιτιστικό κέντρο».
Στο φεστιβάλ θα συμμετέχει το μουσικό σχολείο Σιάτιστας ορμώμενο μετά από την πρόσφατη διεθνή διάκριση που απέσπασε παγκόσμιο βραβείο σε τρίτο Διεθνή Διαγωνισμό σε τελετή που έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ
Παρασκευή
5:30-6:30: Έναρξη του φεστιβάλ-εγκαίνια του φεστιβάλ, Καλωσόρισμα από τον Βησσαρίων Παρθένη, Δυο λόγια για το ταξίδι που ξεκινά….
6:30-7:00: Προβολή βιβλίου με τίτλο «Παραδοσιακές Συνταγές της Σιάτιστας» της Σουζάννας Παπαναούμ – Σιάπαντα. Παρουσιάζει η Περιστέρα Μάνιου -Εκπαιδευτικός
7:15 chef on stage: Ο Βησσαρίων Παρθένης και η Νανά Γκαμπούρα σας καλωσορίζουν με γευστικές δημιουργίες από προϊόντα Βοΐου
8:15 Ο Βισσαριων Παρθενης μας μιλαει για την μαγειρικη οικονομια
8:35 Ανοιγμα του μπουφέ από το Σύλλογο Γυναικών και τον Εμπορικό Σύλλογο
Σάββατο
11:00-12:30 Το ΙΕΚ Βολταίρος Κοζάνης μαγειρεύει με τοπικά προϊόντα και δημιουργεί πρωτότυπες συνταγές
13:15-14:30: ΜΙΚΡΟΙ ΣΕΦ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ .. «Μαγειρεύουμε με τα παιδιά τοπικά προϊόντα για να μαγειρέψουμε παρέα να παίξουμε, να ζυμωσουμε , κουλουράκια με μέλι και κανέλα , ζεστά τυροπιτακια με ντόπιο τυρί, κεκακια με γιαουρτι και άλλες λιχουδιες με αγνα τοπικά προϊόντα. Θα γνωρίσουμε μαζί τον τόπο μας και να γευτούμε από τον τόπο μας!!!!!!!!!» Μαζί η Μαρία Μαρκοπούλου και η Κατερίνα Τότσκα.
14:30-18:00 Διαγωνισμός Μαγειρικής: Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Β Ελλάδος δοκιμάζει και βαθμολογεί τοπικά πιάτα.
14:30-16:00 chef on stage: Ο Δαμιανάκης Γιώργος executive chef,καθηγητής γαστρονομίας και πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου μας ταξιδεύει στην Κρητική κουζίνα και την παντρεύει με τοπικά προϊόντα. Παράλληλα μας δείχνει την τέχνη του carving.
16:00-17:00: Παρασκευή πίτας με μια νέα ματιά από μαγείρισσες της περιοχής και το ΙΕΚ Βολταίρος
17:00-18:00: Η Σίσσυ Νίκα – δημοσιογράφος γαστρονομίας στο περιοδικό real taste της real news μας εξηγεί την τέχνη της φωτογραφίας στη γαστρονομία
18:00-20:00: Η λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος μαγειρεύει με τοπικά προϊόντα και προτείνει συνταγές. Γνωριμία με όλα τα τοπικά προϊόντα. Ειδικό αφιέρωμα στους vegans & vegetarians. Μανιτάρια: Μία έκρηξη γεύσης και πρωτείνης.
20:15: Γευστική δοκιμή των προϊόντων όλων των επιχειρήσεων της περιοχής με παραδοσιακά εδέσματα.
20:45: Wine Concert από το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας. Οι μαθητές παίζουν κλασσικά αλλά και χριστουγεννιάτικα κομμάτια, με σχήματα κιθάρας και πνευστού.
Κυριακή
11:00-12:00: chef on stage - Ελληνικό πρωινό με τοπικά προϊόντα από τη λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος.