Αλλάζει μορφή το εμβληματικό κόκκινο σπίτι της Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης. Ο όμιλος Σαββίδη δείχνει πώς θα γίνει μετά τα έργα που θα γίνουν.
Mετά από έναν τριετή μαραθώνιο, ο όμιλος Σαββίδη την άνοιξη αρχίζει τα έργα αποκατάστασης ενός εμβληματικού κτηρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επενδύοντας συνολικά 7,5 - 8 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για το «Κόκκινο Σπίτι» της πλατείας Αγίας Σοφίας. Το Μέγαρο Λόγγου ή γνωστότερο αλλιώς σαν «Κόκκινο Σπίτι», είναι ένα διατηρητέο τριώροφο κτήριο που κατασκευάσθηκε μεταξύ 1926 - 1928 με δαπάνη του Ναουσαίου κλωστοϋφαντουργού Γρηγορίου Λόγγου, ο οποίος για μικρό διάστημα χρησιμοποίησε τον 3ο όροφο ως κατοικία.
Το Μέγαρο, που κτίστηκε πάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα Τζενάρι από την Οικοδομική Εταιρεία Νέων Χωρών, περίμενε για χρόνια πολλά τους νέους του ενοίκους καθώς, με εξαίρεση τα καταστήματα του ισογείου, τα διαμερίσματα των τριών ορόφων, για μεγάλα διαστήματα, ήταν ακατοίκητα και αφημένα στην εγκατάλειψη και την φθορά του χρόνου. Όταν το 2013 αγόρασε ο Ιβάν Σαββίδης το Μέγαρο Λόγγου, διαθέτοντας τότε το ποσό των 4,7 εκατ. ευρώ, μία νέα εποχή άνοιγε για αυτό καθώς ο ομογενής επιχειρηματίας, είχε αποφασίσει να το μετατρέψει σε στρατηγείο των επιχειρήσεών του. Το «Κόκκινο Σπίτι» έπρεπε να αλλάξει χρήση για να μετατραπεί σε Μέγαρο Γραφείων. Στα 1.600 τ.μ. δόμησης, θα στεγάζονταν στο εξής χώροι γραφείων στους τρεις ορόφους και επιχειρήσεις λιανικής στα δύο καταστήματα του ισογείου.
Ειδικότερα, το Μέγαρο Λόγγου είναι ένα διατηρητέο εκλεκιστικό κτίριο. Ξεχωρίζει για τον καλλιτεχνικό του διάκοσμο εξωτερικά και εσωτερικά. Εξωτερικά κοσμείται από ανάγλυφα, κίονες και κυμάτια, όλα καλυμένα με κονίαμα, όπως άλλωστε με σταμπωτό κονίαμα καλύπτεται εξωτερικά και η τοιχοποιΐα έτσι που να δημιουργείται η εντύπωση ότι το Σπίτι είναι κτισμένο με κόκκινα τούβλα. Στο εσωτερικό του το κτίριο συνδυάζει γύψινους και ζωγραφικούς διάκοσμους στις οροφές και το κλιμακοστάσιο.
Αναμένεται ότι οι εργασίες αποκατάστασης και δημιουργικής διάπλασης θα ολοκληρωθούν μέσα σε διάστημα λιγότερο από δύο χρόνια. Ως τότε, ενώ θα πηγαίνετε στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αγίας Σοφίας μπορείτε να απαθανατίσετε το παλιό της πρόσωπο για να το συγκρίνετε αργότερα με το νέο...