Εύβοια: Μαγική όλες τις εποχές

Διαβάστηκε από 7518 αναγνώστες

Από τις γραφικές παραλίες και τα λιμανάκια της Αν. Ευβοίας ακολουθώντας ορεινούς ατραπούς σκαρφαλώνουμε στα έλατα της Σέτας, ανακαλύπτουμε πανέμορφους υγροβιότοπους, κάστρα. μυστηριώδη δρακόσπιτα, γραφικά χωριά και παμπάλαια μοναστήρια.

Η πρόσβαση στην κεντρική Εύβοια είναι πια μια πολύ εύκολη υπόθεση. Είτε χρησιμοποιώντας την πορθμειακή γραμμή Ωροπού – Ερέτριας, είτε οδικώς μέσω Χαλκίδας βρισκόμαστε να ταξιδεύουμε σε ένα πανέμορφο τόπο που συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα, τα καταπράσινα αγροτικά τοπία με την απεραντοσύνη του Αιγαίου.

Πως θα πάτε: Το Αλιβέρι απέχει από την Χαλκίδα 45 χιλιόμετρα και οι Αγιοι Απόστολοι 65 χλμ. Αν πάρετε το φέρυ μπωτ από Ωρωπό θα βγείτε στην Ερέτρια. Από εδώ θα χρειαστεί να καλύψετε ακόμη 40 χιλιόμετρα ως τις Πετριές.

Πετριές με φόντο το απέραντο γαλάζιο: Οι Αγιοι Απόστολοι είναι το γραφικό λιμανάκι του χωριού Πετριές που αντικρίζει κατάματα το Αιγαίο. Πιο όμορφο πρωινό ξύπνημα με το Αιγαίο να ποζάρει φαρδύ πλατύ σε όλο του το μεγαλείο πίσω από το ανοιχτό παράθυρο του δωματίου σου δεν υπάρχει!
Εδώ απολαμβάνουμε το πρωινό μας χαζεύοντας τα καΐκια, το ανοιχτό πέλαγος, τις πανέμορφες ακτές της Αν. Εύβοιας που ξεδιπλώνονται σε όλο το μήκος νοτίου ορίζοντα. Βγάζουμε τον χάρτη και χαράζουμε πορεία. Η ναυτική πολιτεία της Κύμης, το παραδοσιακό Αυλωνάρι, η λίμνη Δυστού, το ελατοσκέταστο όρος Σέτα, τα κάστρα του κάμπου είναι λίγα από τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα της περιοχής που αξίζει να εξερευνήσουμε.

Αυλωνάρι, ηπειρωτική μαστοριά: Στην καρδιά της Κεντρικής Εύβοιας, μόλις 18 χιλιόμετρα από τις Πετριές, συναντάμε το κεφαλοχώρι Αυλωνάρι, αμφιθεατρικά κτισμένο στην ράχη ομαλού γήλοφου. Εδώ θα επισκεφθούμε τις γραφικές γειτονιές του με τις πέτρινες αυλόθυρες και τα όμορφα μπαλκόνια τους παραδοσιακούς νερόμυλους και τις νεροτριβές που έκτισαν Ηπειρώτες μαστόροι. Πάνω από το Αυλωνάρι σε ύψωμα που ελέγχει όλο τον κάμπο δεσπόζει ακέραιος ο πέτρινος Ενετικός πύργος. Πάνω στο δρόμο για Κύμη και στη θέση Χάνια - Αυλωναρίου θα δούμε τον καλοδιατηρημένο ναό του Αγ. Δημητρίου με τις θαυμάσιες αγιογραφίες του 13ου αιώνα, μια από τις πιο παλιές εκκλησιές στην Εύβοια, ενώ απΆ την άλλη πλευρά του δρόμου και λίγο ψηλότερα στην περιοχή του Ωρολογίου βρίσκεται ο ναός της Αγ. Θέκλης (12ος αιώνας κρυμμένος μέσα στα λιόδεντρα και στα κυπαρίσσια.

Λίμνη Δυστός: Χρησιμοποιώντας σαν εφαλτήριο το ψαροχώρι των Αγίων Αποστόλων στις Πετριές όπου υπάρχει δυνατότητα ποιοτικής διαμονής και το χειμώνα, θα κατευθυνθούμε νοτιοδυτικά προς τον υδροβιότοπο του Δυστού (10 χλμ.) για να δείτε την μοναδική λίμνη της Εύβοιας που αποτελεί παράλληλα και ένα από τους σημαντικότερους υδροβιοτόπους της Στερεάς Ελλάδας. Είναι χαρακτηρισμένη Ζώνη Ειδικής Προστασίας καθώς και σημαντική περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδας. Η έκταση της είναι περίπου 5 τ.χλμ και το μεγαλύτερο βάθος της φθάνει τα 5 με 6 μέτρα. Το όνομά της οφείλεται στην ομώνυμη αρχαία πόλη που ήταν χτισμένη στις όχθες της.

Από την Κύμη στα έλατα: Η ναυτική πολιτεία της Κύμης απέχει από τις Πετριές 35 χιλιόμετρα. Αφού περιηγηθούμε στα όμορφα παραδοσιακά σοκάκια της αξίζει να αναζητήσουμε τη διαδρομή που δρασκελίζει τον κορμό της κεντρικής Εύβοιας με κατεύθυνση προς το χωριό Μανίκια. Στη συνέχεια με γερή ανάβαση θα προσεγγίσουμε το χωριό Σέτα (υψ.700μ.) που αγκαλιάζει πανέμορφο ελατόδασος. Από εδώ θα εύκολα πια θα κατηφορίσουμε προς Αμάρυνθο και τα παράλια του Ν. Ευβοϊκού κόλπου αποαλαμβάνοντας μια θαυμάσια άγνωστη ορεινή διαδρομή.

Το κάστρο στα Φύλλα: Αν έρθετε στην κεντρική Εύβοια οδικώς αξίζει τον κόπο να παρεκλίνεται λίγο από την πορεία σας για να επισκεφθείτε τα κάστρα στα Φύλλα. Στο ύψος της Νέας Λαμψάκου θα στρίψετε ανατολικά Ο δρόμος πάντα ασφάλτινος, στριφογυρνά δίπλα σε εύφορα χωράφια, και καταπράσινα περιβόλια. Λίγο πριν βγούμε στο χωριό Φύλλα θα δούμε αριστερά, μέσα από τα πυκνά φυλλώματα να ξεχωρίζουν με το αυστηρό γεωμετρικό τους παρουσιαστικό δύο καλοδιατηρημένοι πύργοι. Αντίκρυ στο γρανιτένιο ύψωμα που ορθώνεται απότομα πάνω από το χωριό Φύλλα –γενέτειρα του Ανδρέα Μιαούλη- δεσπόζει το φημισμένο μεσαιωνικό κάστρο όπου και θα είναι η δεύτερη προτεινόμενη στάση μας.

Δρακόσπιτα και φαράγγια: Από Πετριές θα πάρουμε τον επαρχιακό δρόμο Χαλκίδας- Καρύστου και θα κατευθυνθούμε προς Στύρα. Στην πορεία μας θα διασχίσουμε υπέροχα ορεινά τοπία και θα απολαύσουμε αφυψηλού τη θέα στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Στο ύψος του χωριού Στύρα βρίσκεται κρυμμένο μέσα στα βουνά ένα από τα περίφημα δρασκόσπιτα της Εύβοιας. Το ιδιόμορφο αυτό οικοδόμημα είναι ένα μεγαλιθικό μνημείο αγνώστου προέλευσης κατασκευασμένο από θεόρατες σχιστολιθικές πλάκες χωρίς συνδετικό υλικό ή κολώνες στήριξης.

Copyright κείμενα και φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης/ www.viewsofgreece.gr

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή