Το νερό γυαλί. Χρώματα κι αρώματα φθινοπωρινά, σε φόντο που θυμίζει καλοκαίρι. Τοπία καθαρά πια από την επέλαση των θερινών αδειούχων… Με δυο λόγια, ίσως η καλύτερη εποχή για μια επίσκεψη σε μια από τις ομορφότερες, μα και πιο τουριστικές γωνιές της Μαγνησίας.
Ξεκινάμε από το Βόλο. Όσο τα χιλιόμετρα κυλούν και κατευθυνόμαστε προς νότο, το τοπίο ανακτά τις φυσικές του διαστάσεις, αποτινάζοντας από πάνω του το αστικό φορτίο. Ο δρόμος ακολουθεί το πολυσχιδές περίγραμμα των ακτών και γρήγορα η διαδρομή μας χαρίζει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες και γοητευτικές θαλασσινές τοπιογραφίες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Κατηφορίζοντας από την Αργαλαστή για το Χόρτο, η αποκάλυψη της δαντέλας του Παγασητικού μοιάζει με ζωγραφιά. Σήμερα, βέβαια, θα ήταν παράτολμο να μιλήσουμε για γραφικά ψαροχώρια, καθώς ένα μεγάλο μέρος από αυτό το αυθεντικό κομμάτι έχει χαθεί στο δρόμο για την τουριστική ανάπτυξη. Πρώτα συναντάμε το Χόρτο, που απλώνει τα σπίτια του σε μυχό αβαθούς όρμου. Αμέσως μετά από μια όμορφη πορεία δίπλα στη θάλασσα, συναντάμε τη Μηλίνα. Παντού ρίχνουν τη σκιά τους μεγάλα αρμυρίκια, πεύκα και πλατάνια, ενώ σε απόσταση αναπνοής ποζάρει η μικροσκοπική νησίδα Αλατάς. Όσοι συνεχίσουν νοτιότερα, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την οδήγηση σε δρόμο επαρχιακό με καλό οδόστρωμα και ευχάριστες στροφές, παράλληλα με την ακτή, με τελική κατάληξη τη ναυτική πολιτεία Τρικέρι και το γραφικό λιμάνι της, την Αγία Κυριακή.
Οι περιηγήσεις
Όλο το νότιο Πήλιο βρίσκεται σε «ακτίνα δράσης», τόσο από τη Μηλίνα, όσο κι από το Χόρτο. Το οδικό δίκτυο είναι καλό και θα σας φέρει κοντά σε απόμερα παραθαλάσσια, αλλά και ορεινά μέρη. Εμείς θα σας βάλουμε ιδέες, προτείνοντάς σας ενδεικτικά κάποιες διαδρομές. Από εκεί και πέρα, αν σας αρέσει να αυτοσχεδιάζετε, πραγματικά εδώ θα βρείτε το στοιχείο σας.
Προς Τρικέρι: Ακολουθώντας την παράκτια διαδρομή έως το Τρικέρι, θα απολαύσετε το πανόραμα του Τζάστενη, τους γραφικούς ορμίσκους του Μαραθιά και το μεσημεράκι θα φάτε το ψαράκι σας στο λιμανάκι Κόττες ή στην Αγία Κυριακή, πλάι στα καΐκια. Αν έχετε χρόνο, θα περάσετε από το Αλογόπορο στο λιλιπούτειο νησάκι Παλιό Τρικέρι. Τα πλοιάρια αναχωρούν σχεδόν κάθε μία ώρα και το θαλασσινό ταξίδι δεν διαρκεί πάνω από 10 λεπτά.
Ορεινές ατραποί: Από το Χόρτο θα ανηφορίσετε εύκολα για Αργαλαστή (7 χλμ.) και από τη Μηλίνα για το μπαλκόνι του Παγασητικού, το χωριό Λαύκος (6 χλμ.). Ανάμεσα στα δύο αυτά κεφαλοχώρια θα βρείτε το όμορφο Μετόχι, έναν μικρό οικισμό με αρκετά καλοδιατηρημένα σπίτια και θαυμάσια θέα. Συνεχίζοντας από Λαύκο μέσω ασφάλτινων ορεινών δρόμων θα πάτε προς Πλατανιά ή θα τραβήξετε ακόμα νοτιότερα για το απάνεμο αραξοβόλι του Κατηγιώργη.
Στην απλωσιά του Αιγαίου: Αν αποζητάτε την ανοιχτοσύνη του Αιγαίου, μια θαυμάσια ιδέα είναι να κατευθυνθείτε ανατολικά από την Αργαλαστή, πάντα οδηγώντας σε άσφαλτο, για τις αμμουδιές Ξυνόβρυση, Πάλτση, Μελανί, μερικές από τις καλύτερες του Πηλίου.
Οι παραλίες
Ο Παγασητικός είναι θερμή θάλασσα και οι βουτιές μπορούν, καιρού βέβαια επιτρέποντος, να φτάσουν μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου. Με δυο λόγια, θα σας παρουσιάσουμε τις πιο γνωστές παραλίες της περιοχής για να έχετε επιλογές για τα μπάνια του Σεπτέμβρη και του Οκτώβρη.
Χόρτο: Μπροστά από τον οικισμό του Χόρτου υπάρχουν μικρές, ρηχές, αμμουδερές αγκαλιές, όπου μπορείτε να κάνετε τις βουτιές σας.
Προς Μηλίνα: Ανάμεσα στο Χόρτο και τη Μηλίνα παρεμβάλλονται δύο λαχταριστές μικροσκοπικές παραλίες (θα τις δείτε από το δρόμο) όπου τα πλατάνια και οι ελιές αγγίζουν το κύμα.
Μηλίνα: Η ακτή μπροστά από τον οικισμό είναι στρωμένη με άμμο ή πετραδάκι. Είναι ρηχή και η παραλία δεν έχει πάνω από 2-4 μέτρα πλάτος, αφού από πάνω της αναπτύσσεται η προκυμαία και ο δρόμος. Νοτιότερα, καθώς η νησίδα Αλατάς σχεδόν αγγίζει τη στεριά, τα νερά γίνονται βαλτώδη και δεν είναι ό,τι καλύτερο για κολύμπι. Επόμενη κατάλληλη, αν και μάλλον ταλαιπωρημένη από τις ταβέρνες που απλώνουν τα τραπέζια τους πάνω στην αμμουδιά, είναι η καλή παραλία του Μαραθιά (8 χλμ. νοτιότερα) με τις πελώριες ελιές που δημιουργούν φυσική σκιά. Αμέσως μετά ξεπροβάλλει το θαύμα της Τζάστενης δεν υπάρχει περίπτωση να την προσπεράσει χωρίς το βλέμμα σου να καρφωθεί πάνω της.
Πάου: Αναμφίβολα είναι μία από τις καλύτερες παραλίες του Παγασητικού. Κρύβεται λίγο βορειότερα από το Χόρτο και δεν είναι ορατή από το δρόμο. Προσεγγίζεται από την Αργαλαστή ακολουθώντας καλό, αλλά με άφθονες στροφές ασφάλτινο δρόμο. Η παραλία σκεπάζεται από πλατάνια και είναι στρωμένη με ψιλό βότσαλο.
Best Tips
Καλό οδικό δίκτυο
Καλοκαιρινά τοπία
Συνδυασμός βουνού και θάλασσας
Αριστη τουριστική υποδομή
Πρέπει να ξέρετε
Μέχρι πριν από λίγα χρόνο το Χόρτο, η Μηλίνα και το Τρικέρι ήταν μερικά από τα πιο απομονωμένα μέρη του νομού Μαγνησίας. Το κακό οδικό δίκτυο και οι μεγάλες αποστάσεις από την πρωτεύουσα του νομού λειτουργούσαν αποτρεπτικά για τους περισσότερους επισκέπτες. Αυτά ήταν τα «χρόνια της αθωότητας» για τα όμορφα αυτά ψαροχώρια. Η Μηλίνα ήταν ξακουστό χωριό σε όλο το Πήλιο για τους δεξιοτέχνες καραβομαραγκούς και τους έμπειρους ναυτικούς της. Το κατάφυτο με λιόδεντρα νησάκι αντίκρυ της, το οποίο οριοθετεί την είσοδο του κόλπο, είναι ο Αλατάς. Εδώ βρίσκεται το μοναστήρι των Σαράντα Μαρτύρων, όπου το 1823 οι επαναστατημένοι πηλιορείτες οχυρώθηκαν σε αυτό, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τους Τουρκαλβανούς.