Μια πόλη φιλόξενη, ανοιχτή, γοητευτική, που απλώνεται στα πόδια του Πηλίου αγκαλιάζοντας τον Παγασητικό κόλπο.
Ίσως η ομορφότερη και σίγουρα η πιο δημοφιλής πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, με πλούσια ιστορία που σε πάει πίσω στην αρχαία Ιωλκό, την πόλη των Αργοναυτών. Ο Βόλος χρωστάει τη γοητεία του κυρίως στην υπέροχη παραλία του, την καλή ρυμοτομία, το γειτονικό Πήλιο και φυσικά στα φημισμένα τσιπουράδικά του, μια… ιεροτελεστία που ξεκίνησε μάλλον από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 και έγινε θεσμός. Στο εσωτερικό της η πόλη σώζει αρκετά μνημεία και έχει όμορφες γωνιές για περιπάτους, τόσο στο κέντρο όσο και στα προάστια. Στο εσωτερικό της η πόλη σώζει αρκετά μνημεία και έχει όμορφες γωνιές για περιπάτους, τόσο στο κέντρο όσο και στα προάστια.
1. Kάντε μια βόλτα στην παραλία. Η βόλτα στην παραλία ξεκινά από τα δυτικά, από το Δημοτικό Θέατρο Βόλου (με τη μεγαλύτερη, όπως περηφανεύεται, σκηνή των Βαλκανίων). Πιο πέρα το δημαρχείο του Βόλου, σχεδιασμένο από τον σπουδαίο Δημήτρη Πικιώνη. Λίγο πιο πίσω από το μέτωπο της παραλίας, αλλά με θέα προς τη θάλασσα, το νεοκλασικό του Δημοτικού Ωδείου και πίσω του το μοντέρνο, σε μορφή γυάλινου πύργου, Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Το βλέμμα σας θα κερδίσει το Ξενοδοχείο Αίγλη, καλαίσθητο δείγμα αρ νουβό. Απέναντί του αράζει ο αμαξάς της παραλίας.
2. Επισκεφθείτε τα τοπικά και πασίγνωστα τσιπουράδικα. Γραφικά και γνήσια σε κάθε γειτονιά του Βόλου, κάθε μεσημέρι, γεμίζουν κόσμο. Εδώ, η γαστρονομία έχει την τιμητική της κι εσείς απολαμβάνετε μία μοναδική «ιεροτελεστία». Τσιτσίραβλα, κολιτσιάνοι, σουπιές με χόρτα. Πάνω από 40 τοπικοί μεζέδες-έκπληξη εμφανίζονται στο τραπέζι σας. Συνοδεύουν το τσίπουρο, που σερβίρεται σε ατομικά μπουκαλάκια των 25 ml. Η καλύτερη επιλογή για τους «ψαγμένους» είναι το γραφικό στέκι Δεμίρης στη Νέα Ιωνία Βόλου.
3. Στη συνοικία των Παλαιών. Λίγο πιο μέσα η πόλη μοιάζει να μην έχει συνέλθει ποτέ από τη μεγάλη καταστροφή των σεισμών του 1955. Τα όμορφα διώροφα και τα αρχοντικά έπεσαν και τη θέση τους πήραν μουντές και άχρωμες πολυκατοικίες. Μόνο η συνοικία των Παλαιών, με τα χαμηλά σπίτια της, το μεσαιωνικό κάστρο και την πλατεία της θυμίζει κάτι από τις παλιές ιστορίες με τα καραβάνια των Πηλιορειτών, που κατέβαιναν στο λιμάνι και ταξίδευαν σε όλη τη Μεσόγειο πριν από δύο και τρεις αιώνες.
4. Στις κεντρικές οδούς εκεί ακριβώς όπου χτυπάει η καρδιά της πόλης. Στα πλακόστρωτα της Ερμού, της Κονταράτου και της Ογλ, στην πλατεία Αγίου Νικολάου ο Βόλος λέει καλημέρα και καληνύχτα. Στο ταξίδι σας εδώ, καφές, ποτό, φαγητό, φλερτ, κοκτέιλ, δυνατές μουσικές, live συναυλίες σας περιμένουν... Μπείτε στο ρυθμό και εσείς. Κάθετα στην Ερμού στις οδούς Σπυρίδη και Αντωνοπούλου η εμπορική κίνηση συνεχίζεται, ωστόσο, σε μικρή απόσταση το κουφάρι του τετραώροφου κτιρίου του Ματσάγκου μάς θυμίζει μελαγχολικά το βιομηχανικό μεγαλείο του παρελθόντος.
5. Το πάρκο των γλυπτών. Με σημαντικότερο έκθεμα την οικογένεια των χελωνών που προχωρούν στη σειρά στο ανατολικό τμήμα της παραλίας, λίγο πριν από την πλαζ, το πάρκο του Αναύρου είναι ένας ακόμη χώρος αναψυχής και διοργάνωσης εκδηλώσεων, που φιλοξενεί μόνιμα μια σειρά γλυπτών Βαλκάνιων καλλιτεχνών, αν και χρειάζονται φιλότιμες προσπάθειες να διακρίνουμε αγάλματα σκεπασμένα από συστάδες δέντρων ή που πλαισιώνονται από σκουπίδια .
6. Στο συγκρότημα Τσαλαπάτα. Τα παλιά βιομηχανικά κτήρια του Βόλου, που έφθαναν τα 52, σήμερα δείχνουν ένα άλλο πρόσωπο. Πλινθοκεραμοποιεία, καπναποθήκες, σιδηρουργεία, υφαντουργεία, κυλινδρόμυλοι φιλοξενούν πλέον πολυχώρους, σινεμά, εστιατόρια. Ξεχωρίζει το συγκρότημα Τσαλαπάτα, ένα από τα σημαντικότερα διασωζόμενα δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη.
7. Κάντε μια βόλτα στον Παγασητικό. Λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Βόλο θα πιείτε καφέ και τσίπουρο στους παραθαλάσσιους οικισμούς του Παγασητικού: Αγριά, Κάτω Γατζέα, Καλά Νερά. Κι αν θελήσετε να δοκιμάσετε κάποια από τις ντόπιες λιχουδιές, ο Βόλος είναι έτοιμος να σας αποκαλύψει τα μυστικά της κουζίνας του.