Μέσα στην οργιαστική φύση, στο βουνό Βίτσι, ξεχωρίζει ένα παλιό γνωστό βλαχοχώρι, η Νεβέσκα (σημερινό Νυμφαίο), που θεωρείται –όχι άδικα- ένας από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς.
Η αρχική ονομασία του οικισμού Νιβέαστα (προέρχεται από λατινικό «αθέατο»), έγινε αργότερα Νέβεσκα, από την αρβανίτικη λέξη που σημαίνει «σαν εμάς άλλοι δεν υπάρχουν». Το 1930 τελικά, η Νέβεσκα βαπτίζεται Νυμφαίο.
Σε αυτό το ορεινό χωριό λοιπόν, οι παλιοί ορεσίβιοι ξωμάχοι οργάνωναν σιγά-σιγά και μεθοδικά τη ζωή τους. Οι εσωτερικές τους ανησυχίες, όμως, τους οδήγησαν να αναζητήσουν την τύχη τους στα ξένα, κάνοντας εμπόριο χρυσαφιού, ασημιού, βαμβακιού και καπνού. Με επιχειρηματική τόλμη, εκμεταλλεύτηκαν τις συγκυρίες των καιρώ και δικτυώθηκαν ακόμα και στις χρηματαγορές της Ευρώπης. Το απόγειο της δόξας ήρθε γύρω στις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα το Νυμφαίο αποτελεί παράδειγμα οικιστικής παραδοσιακής ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα.
Το Βίτσι της παρθένας φύσης!
Το Βίτσι παρουσιάζει ενδιαφέρουσα πανίδα, κυρίως λόγω του πολυετούς αποκλεισμού του, αφού εθεωρείτο μέχρι πρόσφατα απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Στα σκιερά δάση του διατηρείται ακόμα σεβαστός πληθυσμός λύκων, αρκούδων, αγριογούρουνων και πολλών μικρότερων θηλαστικών. Το βουνό, επίσης, γειτονεύει με σπουδαίους υγροβιότοπους, όπως αυτοί της λίμνης Βεγορίτιδας, της λίμνης Πετρών, της Ζάζαρης και της Χειμαδίτιδας και προσφέρει το κατάλληλο ενδιαίτημα σε αρκετά είδη αρπακτικών. Εδώ, φωλιάζουν αρκετά είδη ερωδιών και κυνηγούν μερικά από τα πιο σπάνια αρπακτικά, όπως ο χρυσαετός, ο θαλασσαετός και η αετογερακίνα.
Tips:Πεζοπορία και ιππασία στο Νυμφαίο
Ολόγυρα από το Νυμφαίο υπάρχουν πανέμορφες και σημαδεμένες πεζοπορικές διαδρομές, που διασχίζουν το πυκνό δάσος οξιάς και ενδείκνυνται για όλους. Ακόμη, μπορείτε να μυηθείτε στα μυστικά της ιππασίας και να απολαύσετε μια υπέροχη βόλτα, με τη βοήθεια έμπειρων συνοδών.
Οικο-δραστηριότητες στον Αρκτούρο
Στο χωριό Νυμφαίο, λειτουργεί εδώ και χρόνια, με εξαιρετική επιτυχία το Κέντρο Περίθαλψης Αρκούδας. Σε μια μεγάλη, περιφραγμένη δασική έκταση ζουν, υπό καθεστώς μερικής ελευθερίας, οι απελευθερωμένες αρκούδες.
Στο κοντινό χωριό Φανός βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του «Αρκτούρου», κατάλληλες να φιλοξενήσουν τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα, πριν αυτά μεταφερθούν στο Νυμφαίο.
Πριν ανέβουμε στο Νυμφαίο συναντάμε το χωριό Αετός και το Κέντρο Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα. Σε μικρή απόσταση από το χωριό Αετός, στη θέαση Αγραπιδιά, έχει δημιουργηθεί σε ένα περιφραγμένο χώρο 70 στρεμμάτων, το «Καταφύγιο του Λύκου» και ο Κτηνιατρικός Σταθμός.
Όλοι οι χώροι και οι εγκαταστάσεις του Αρκτούρου είναι επισκέψιμοι όλο το χρόνο κάθε μέρα, εκτός Τετάρτης.