Δράμα – Φαλακρό: Λευκή μαγεία

Διαβάστηκε από 2438 αναγνώστες

Οι αποστάσεις για όσους ξεκινούν από τη νότια Ελλάδα δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες, όμως αξίζει τον κόπο να σχεδιάσετε και να πραγματοποιήσετε αυτή την εκδρομή. Η όμορφη πόλη της Δράμας, τα κοντινά χωριά και τα υπέροχα δάση που αγκαλιάζουν από παντού το νομό, σίγουρα θα σας ανταμείψουν και με το παραπάνω.

Η Δράμα είναι μια ζεστή ανθρώπινη πόλη με σύγχρονο πρόσωπο, αλλά και πολλές γωνιές που θυμίζουν το πρόσφατο παρελθόν της. Βέβαια η καλύτερη τοποθεσία είναι οι πηγές της Αγ. Βαρβάρας με τα άφθονα τρεχούμενα νερά, τους μικρούς καταρράκτες, τις κρυστάλλινες λίμνες και τα γιγαντόκορμα πλατάνια. Ολόγυρα από αυτή την όαση γαλήνης και ηρεμίας, ταβερνάκια, ουζερί, μπαράκια, αλλά και υπέροχα μακεδονίτικα αρχοντικά των παλιών καπνέμπορων συνυπάρχουν σε ένα περίεργο όσο και αρμονικό κάρμα. Στο λόφο Κορύλοβο λειτουργεί αναψυκτήριο, όπου πίνοντας τον καφέ σας θα έχετε όλη την πόλη στα πόδια σας. Όμως τα ενδιαφέροντα του νομού δεν εξαντλούνται στην όμορφη πρωτεύουσά του. Τα υπέροχα δάση του Φαλακρού, τα γραφικά χωριά της Ροδόπης και το χιονοδρομικό κέντρο είναι σίγουρα από τα μέρη που θα πρέπει να επισκεφθείτε.

 

Οι διαδρομές

Ακολουθώντας το δρόμο που φθάνει στο τελωνείο της Εξοχής, οδηγούμε με άνεση αλλά και προσοχή (όταν έχει χιονίσει) σε ένα γρήγορο, ευθύ και φαρδύ οδόστρωμα. Προσπερνάμε τη διασταύρωση για την ιστορική Προσοτσάνη και ανηφορίζουμε για Γρανίτη, ώσπου να φτάσουμε στη διασταύρωση για το χιονοδρομικό (υπάρχουν ταμπέλες). Με μικρή παράκαμψη από την πορεία μας μπορούμε να επισκεφθούμε το ορεινό χωριό Βώλακας (38 χιλιόμετρα από Δράμα) που βρίσκεται κρυμμένο σε μια μεγάλη αγκαλιά του βουνού Φαλακρό, σε ύψος 900 μέτρων. Συνεχίζοντας για το χιονοδρομικό κέντρο, η ανάβαση εντείνεται σε δρόμο χιονισμένο με απότομες κλίσεις και αρκετές στροφές.

Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής η θέα στην πεδιάδα της Δράμας είναι εντυπωσιακή, αρκεί βέβαια να είναι ο καιρός ανοικτός, πράγμα αρκετά σπάνιο για τους χειμωνιάτικους μήνες. Το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού απέχει 50 χιλιόμετρα από τη Δράμα. Ο δρόμος στα τελευταία 15 χιλιόμετρα ορειβατεί σε ύψος 1.000-1.500 μέτρων μέχρι το οροπέδιο του Αγ. Πνεύματος, όπου και βρίσκεται το σαλέ. Υπάρχουν 3 πίστες κατάβασης, μία πίστα αντοχής, ένας συρόμενος αναβατήρας για μεγάλους και ένας για παιδιά. Λειτουργεί σχολή σκι και νοικιάζεται εξοπλισμός. Στο οργανωμένο σαλέ θα βρείτε εστιατόριο, μπαρ με τζάκι και κοιτώνες 72 κρεβατιών.

 

Πρέπει να ξέρετε

Πιθανώς το όνομα της πόλης να οφείλεται στον αρχαίο οικισμό Δύραμα ή Ύδραμα που υπήρχε στην περιοχή. Όμως η Δράμα άρχισε να έρχεται στο προσκήνιο της ιστορίας του τελευταίους ταραγμένους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το 1345 την πόλη κατέλαβαν οι Σέρβοι με τον Στέφανο Δουσάν, ενώ μόλις 26 χρόνια αργότερα οι πάνοπλες στρατιές Οθωμανών κατακλύζουν την εύφορη πεδιάδα και εγκαθίστανται στην πόλη. Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανοί παραχώρησαν την ευρύτερη  περιοχή στους Βούλγαρους που την κράτησαν ως την αποχώρηση των ηττημένων Γερμανών προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στα χωριά και γενικότερα την ενδοχώρα.

Αν βρεθείτε στην περιοχή τα Θεοφάνεια, αξίζει να πάτε στα χωριά Καλή Βρύση και Βώλακας όπου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το παραδοσιακό «Κουρπάνι» στο χωριό Καμπάκι που γιορτάζεται στις 18 Ιανουαρίου του Αγ. Αθανασίου.

 

Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή