Στα υψίπεδα της Δυτικής Μακεδονίας, κρυμμένο μέσα σε δάση και κορφοβούνια, συναντάμε ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά. Λίγο πριν το χιόνι σκεπάσει τα πάντα αξίζει να περπατήσετε στις γειτονιές του, να μάθετε την ιστορία του, να περιεργασθείτε τα αρχοντικά και τις εκκλησιές του να ανασάνετε το βουνίσιο αέρα του.
Tips- Η θεα από τον Πρ. Ηλία, η εκκλησία δεσπόζει σε ύψωμα πάνω από το χωριό
- Τοπικά τυριά, διακρίνονται για την ιδιαίτερη γεύση τους, θα τα δοκιμάσετε στις ταβέρνες της περιοχής
- «Γιορτές της Γης»: Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου διοργανώνεται στο χωριό το οικοτουριστικό φεστιβάλ«Οι Γιορτές της Γής»
- Γιορτή του μανουριού: Οργανώνεται κάθε χρόνο τον Αύγουστο από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Βλάστης
- Βιότοπος της αρκούδας, στην περιοχή ζουν αρκετές αρκούδες, τα χνάρια τους θα τα δείτε στο φθινοπωρινό υπόστρωμα του δάσους
Είτε ανηφορίζεις από τις πεδιάδες της Κοζάνης, είτε έρχεστε από την Καστοριά και τη Σιάτιστα, οι δρόμοι που θα ακολουθήσετε είναι στο σύνολό τους ασφάλτινοι. Από τη Θεσσαλονίκη μέσω Κοζάνης και Εγνατίας οδού να υπολογίζετε 160 χιλιόμετρα, ενώ από την Αθήνα 530 χιλιόμετρα. Σε κάθε όμως περίπτωση το τοπίο θα σας συναρπάσει. Το βλέμμα κεντρίζει ο εντυπωσιακός κώνος του Άσκιου όρους (2.111 υψόμ.), μα και τα εκτεταμένα δάση οξιάς που καλύπτουν το μικρότερο βουνό Μουρίκι (1.703 υψ.).
Θαυμαστή Ιστορία
Η Βλάστη είναι πατρίδα του οπλαρχηγού καπετάν Φαρμάκη, αλλά και ξακουστό κέντρο παραγωγής τυριού σε όλη τη Μακεδονία. Το παλιό όνομά του ήταν το Mπλάτσι ή Βλάτσι. Κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν η αρχικά η κτηνοτροφία. Παράλληλα όμως λειτουργούσαν και οικοτεχνίες επεξεργασίας μαλλιού και αργότερα υφαντουργεία, ενώ υπήρχαν εργαστήρια όπου δούλευαν επιδέξιοι αργυροχόοι. Οι εύποροι Μπλατσιώτες που είχαν ήδη δημιουργήσει εύρωστες παροικίες στην Βιέννη, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι και την Κων/πολη χρηματοδοτούν την κατασκευή δημοσίων κτηρίων και σχολείων όπως η «Ελληνική και Αλληλοδιδακτική Σχολή» και το «Παρθεναγωγείον».
Η ομορφότερη διαδρομή
Μια ενδιαφέρουσα διαδρομή- όλη σε ασφάλτινο, αλλά με αρκετές στροφές δρόμο) είναι αυτή που συνδέει τη Βλάστη με τη Σιάτιστα. Στην πορεία σας θα περάσετε από το χωριό Σισάνι, θα δείτε την νεότευκτη λιμνούλα που σχηματίστηκε με τα νερά του ποταμού Μύριχου.
Τι θα δείτε
Εκτός από τα πέτρινα αρχοντικά που μαρτυρούν με την παρουσία τους τις ημέρες ευημερίας, ενδιαφέρον έχουν και οι εκκλησίες που είτε κρύβονται σε όμορφες φυσικές τοποθεσίες, είτε δεσπόζουν μέσα στο χωριό. Να αναφέρουμε στην πλατεία του χωριού τον ναό του Αγίου Μάρκου (1856) με το θαυμάσιο κωδωνοστάσιο του 1930 και τον ναό του Αγ. Νικολάου (1761) στην περιοχή του Καραδόλακα.