Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, το παραλιακό πευκοδάσος του Κοτυχίου, η δυναμική παρουσία του ποταμού Αλφειού, η γαλήνη στις όχθες της λίμνης Καϊάφα, οι απέραντες παραλίες του Ιονίου, το αραξοβόλι του Κατάκολου, οι εκπλήξεις των ορεινών χωριών αλλά και μια πόλη που σίγουρα θα σας κερδίσει με το χαμόγελο και τη ζεστασιά των κατοίκων της, συνθέτουν το πολύχρωμο και πολυδιάστατο παζλ των αξιοθέατων, εδώ στο δυτικό άκρο του Μοριά.
Γευθείτε
- Ψητή γουρουνόπουλα, είναι διάσημη για τη γεύση της
- Τσιγαρίδες, δηλαδή παστό χοιρινό
- Στις ψαροταβέρνες του Κατάκολου φρέσκα ψάρια Ιονίου
- Ντόπια τυριά και πρόβειο γιαούρτι
- Αν βρεθείτε στη Δίβρη (Λάμπεια) ζητήστε
αν έχουν να σας σερβίρουν «στρωτό» δηλαδή ντόπιο μπακλαβά με άφθονα καρύδια
- Κόκκορα κρασάτι
- Αρνί στο φούρνο με ρίγανη και λεμόνι
Αγοράστε
- Το φημισμένο αγνό παρθένο
λάδι και συσκευασμένες βρώσιμες ελιές
- Τοπικά κρασιά που παράγει η Ένωση Συνεταιρισμών Ηλείας Ολυμπίας ΑΕΣ ΑΕ και μικροί παραγωγοί
- Μέλι από μελισσοκόμους των ορεινών χωριών της Ηλείας
- Ρίγανη, τσάι του βουνού, θυμάρι, θρούμπι
δεντρολίβανο, βαλσαμόχορτο
- Στην εποχή τους θα μπορετέ να αγοράσετε
κατευθείαν από τα κτήματα φράουλες,
εσπεριδοειδή, καρπούζια και πεπόνια
Κατάκολο, το άγγιγμα του Ιονίου
Το όμορφο λιμάνι ήταν ανέκαθεν το επίνειο του Πύργου. Παλιότερα εδώ φορτωνόταν η πολύτιμη σταφίδα με προορισμό τα λιμάνια της Ευρώπης. Σήμερα το ήσυχο ψαροχώρι έχει αναδειχθεί σε σημαντικό σταθμό κρουαζιερόπλοιων καθώς από εδώ είναι εύκολη η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Την άνοιξη και το καλοκαίρι στην προκυμαία του, θ? απολαύσετε τον περίπατό σας και θα γευτείτε ολόφρεσκο ψάρι στις φημισμένες ψαροταβέρνες, πολλές από τις οποίες στεγάζονται στις παλιές αποθήκες σταφίδας. Αξίζει να ανηφορίσετε ως το λόφο του Ποντικόκαστρου με την υπέροχη θέα στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Μια από τις πλέον δημοφιλείς το καλοκαίρι παραλίες, είναι αυτή του Αγίου Ανδρέα.
Γνωρίστε τον Πύργο:
Ο Πύργος η πρώτευσα του νομού Ηλείας μπορεί να μη διεκδικεί δάφνες τουριστικής προβολής, όμως σίγουρα αξίζει να της αφιερώσεις αρκετό από τον χρόνο σου. Σημείο αναφοράς στην πόλη του Πύργου είναι η πλατεία Σάκη Καράγιωργα, όπου συχνάζει ο νεόκοσμος.
Εδώ βρίσκονται μερικά από τα πιο αξιόλογα κτήρια της πόλης όπως η Μητρόπολη του Αγίου Νικολάου, το Λάτσειο Δημαρχιακό Μέγαρο, αλλά και το Επαρχείο. Επιβάλλεται ν? αναζητήσετε την παλιά αρχοντογειτονιά Χαλικιάτικα με τα παρακμασμένα σπίτια των εύπορων εμπόρων της σταφίδας που κτίσθηκαν στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αι. Αρκετά από τα επιβλητικά αρχιτεκτονικά στολίδια του Πύργου όπως ο ναός του Αγίου Αθανασίου αλλά και το κτήριο του σιδηροδρομικού σταθμού φέρουν τη σφραγίδα του διάσημου αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ. Αναμφίβολα από τα πιο όμορφα κτίσματα είναι αυτό του θέατρου Απόλλων και της Δημοτικής Αγοράς που βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία και για έναν αιώνα είχε ταυτιστεί με την καθημερινότητα των Πυργιωτών.
Παραλίες, υγρότοποι και κάστρα
Από το ακρωτήρι του ’ραξου στο βορειοδυτικότερο άκρο της Πελοποννήσου, ως το ακρωτήρι της Γλαρέντζας (Κυλλήνη) 40 χιλιόμετρα νοτιότερα, ξεδιπλώνεται μια από τις μεγαλύτερες σε μήκος παραλίες του Μοριά. Σε αυτό το αραγές μέτωπο άμμου συναντάμε το δάσος της Στροφιλιάς (το ομορφότερο παραλιακό δάσος της Ελλάδας) με μικρές λίμνες και παραλίες Ελληνικών χρωμάτων. Στην περιοχή βρίσκονται μερικά από τα πολυτελέστερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της χώρας. Και όμως ακόμη υπάρχει άφθονος χώρος για τους εραστές της φύσης, της θάλασσας και της ησυχίας. Οπωσδήποτε θα πρέπει να επισκεφθείτε το μεσαιωνικό και καλοδιατηρημένο κάστρο Χλεμούτσι που βρίσκεται νότια από το θερινό θέρετρο της Κυλλήνης, κοντά στο χωριό Κάστρο.
Στις όχθες της Λίμνης Καϊάφα
Ερχόμενοι από Πύργο και αφού αφήσουμε πίσω τη διασταύρωση για Ολυμπία, ο ασφάλτινος δρόμος διασχίζει ένα πυκνό πευκοδάσος και προχωρά πάνω στη στενή λωρίδα γης που παρεμβάλλεται ανάμεσα στην απέραντη επιφάνεια του Ιονίου και στα γαλήνια νερά της λίμνης Καϊάφα. Ένα στενό, μικρό αυλάκι αδειάζει τα νερά της λίμνης. Περιφερειακός ασφάλτινος δρόμος πραγματοποιεί τον γύρο της λίμνης, ενώ στενοί χωματόδρομοι και γραφικά μονοπάτια περνώντας μέσα από την οργιαστική βλάστηση, θα σας φέρουν κοντά σε όλα τα ενδιαφέροντα παρόχθια σημεία της. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Κένταυρος Νέσσος έπλυνε εδώ τις πληγές του όταν κτυπήθηκε από τα δηλητηριασμένα βέλη του Ηρακλή.
Παρατήρηση πουλιών στη λίμνη Καϊάφα
Η λίμνη Καϊάφα παρουσιάζει τα γνωρίσματα ενός ζωντανού καταφύγιου της άγριας ορνιθοπανίδας, αλλά και ενδιαιτήματος πολλών ειδών, αφού με τους άφθονους καλαμιώνες της παρέχει στα υδρόβια πουλιά, ιδανικά σημεία φωλιάσματος. Με λίγη υπομονή και ένα ζευγάρι κιάλια αυτή την εποχή θα δείτε να κολυμπούν στα νερά η να κρύβονται στους καλαμιώνες αρκετά είδη ερωδιών, φαλαρίδες, κορμοράνοι.
Αρχαία Ολυμπία Στο σημείο όπου σμίγουν ο Αλφειός με τον μικρότερο Κλαδέο ποταμό, στις παρυφές του κατάφυτου Κρόνιου λόφου, ξεδιπλώνεται ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας. Σχεδόν εφαπτόμενο του αρχαιολογικού χώρου, πνιγμένο στα πεύκα βρίσκεται το ομώνυμο χωριό. Αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε πρωί και να είστε αποφασισμένοι να του αφιερώσετε αρκετό χρόνο. Το Ηραίο, το εργαστήριο του Φειδία, το Βουλευτήριο, το Στάδιο, η παλαίστρα, τα λουτρά, ο ναός του Δία και τόσα άλλα ακόμα ερειπωμένα κτίσματα θα σας εντυπωσιάσουν προσφέροντας παράλληλα μια γνωστική εμπειρία της αρχαίας ιστορία μας. Βέβαια θα πρέπει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό μουσείο όπου εκτίθενται πλήθος σημαντικών ευρημάτων από τις αλλεπάλληλες ανασκαφές.
Ήλιδα: Φυσική ομορφιά και αρχαία ιστορία
Από όποια πλευρά της Ηλείας και να ξεκινήσεις, το φυσικό περιβάλλον που θα δεις μπροστά σου θα σε εντυπωσιάσει. Ιδιαίτερα ο δήμος Ήλιδας όμως αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι της πελοποννησιακής ομορφιάς, καθώς συνδυάζει το απόλυτο τοπίο με την αρχαία ιστορία. Η παραλία της Κουρούτας είναι ξακουστή για την απέραντη αμμουδιά της, ενώ η αρχαία περιοχή της αρχαίας Ήλιδας είναι η γενέτειρα πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τρεις εκδρομές στα ορεινά Στο Δάσος της Φολόης:Λίγο έξω από την Αρχαία Ολυμπία ξεκινά η ορεινή διαδρομή που τραβά για τα υψώματα του Λάλα (12 χλμ.) και τους δασωμένους λόφους της Φολόης που αποτελούν μέρος των αρχαίων δασών της Πελοποννήσου. Ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο προτείνουμε να συνεχίσετε ως το χωριό Κούμανη.
Δεκατέσσερα χιλιόμετρα βόρεια και ανατολικά του Κουμάνη στα όρια με το νομό Αρκαδίας συναντάμε τη Δίβρη ή Λάμπεια, ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Πελοποννήσου. Η μικρή πολιτεία εντυπωσιάζει με το παραδοσιακό οικιστικό της χρώμα, τις εκκλησίες και τις άφθονες βρύσες που σκιάζονται από εκατόχρονα πλατάνια. Πανέμορφα, άγνωστα ορεινά χωριά:Εφορμώντας από τις κατάφυτες όχθες της λίμνης Καϊάφα επιχειρούμε ένα οδοιπορικό στην ορεινή ενδοχώρα και τα χωριά της. Τα περισσότερα βρίσκονται ακουμπισμένα στις παρυφές των βουνών Λαπίθας και Μίνθη τα οποία σχηματίζουν ένα πέταλο γύρω από την πεδιάδα της Ζαχάρως. Να ξεχωρίσουμε τους οικισμούς Καλιδόνα, Σχίνοι, Αρήνη, και Ροδινά που παρουσιάζουν έντονο πολιτισμικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Πολύ ιδιαίτερο ορεινό χωριό της περιοχής είναι επίσης η Μοφκίτσα ή Ταξιάρχες, χτισμένο σε υψόμετρο 510μ. και περιστοιχισμένο από μικρούς λόφους. Εκεί θα βρείτε την κλασική ομορφιά της ελληνικής επαρχίας, με τα παραδοσιακά στοιχεία της αρχιτεκτονικής των σπιτιών. Ανδρίτσαινα, ορεινό αρχοντοχώρι: Εξήντα χιλιόμετρα νότια και ανατολικά του Πύργου κρυμμένο στο πλούσιο ανάγλυφο των βουνών συναντάμε το αρχοντοχώρι της Ανδρίτσαινας. Η πλατεία με τα καφενεδάκια, ο θεόρατος πλάτανος και ο εμπορικός δρόμος με τα παλιά κτίρια, κερδίζει τις εντυπώσεις. Σημείο αναφοράς είναι η «Τρανή Βρύση –έργο του 1724– . ’ξιο λόγου είναι το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε αρχοντικό της οικογένειας Κανελλόπουλου. Μόλις 14 χιλιόμετρα από την Ανδρίτσαινα σε ύψος 1130 μέτρων, βρίσκεται ναός του Επικούρειου Απόλλωνα. Κατασκευαστής του ναού θεωρείται ο Ικτίνος που μαζί με τον Καλλικράτη σχεδίασε τον Παρθενώνα. Ο ναός, στη μορφή που τον βλέπουμε σήμερα, κτίστηκε ανάμεσα στο 420 και το 400 π.Χ. Η περίφημη βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας θεωρείται θησαυρός γνώσεων και περιλαμβάνει πάνω από 20.000 βιβλία και χειρόγραφα από την εποχή των Φράγκων, των Ενετών και των οπλαρχηγών του ?21. Η μοναδική αυτή συλλογή έγινε δωρεά στο σχολείο της Ανδίτσαινας το 1840 από τον λόγιο και ουμανιστή του 19ου αιώνα Αγαθόφρονα-Κων/ντίνο Νικολόπουλο.
Χιλιόμετρα αμμουδιάς Από το λιμάνι του Κατάκωλου ως το Γιαννιτσοχώρι 50 χιλιόμετρα νοτιότερα ξεδιπλώνετε μια πανέμορφη αμμουδερή ακτή που στολίζεται σε πολλά σημεία από θαλερά πεύκα. Η περιοχή προσεγγίζεται εύκολα από τον δρόμο Πύργου – Κυπαρισσίας. Τα ομορφότερα σημεία της για μπάνιο και περιπάτους στην ακροθαλασσιά είναι κοντά στη Ζαχάρω (παραλία Σχίνου), το σημείο όπου το αυλάκι αδειάζει τα νερά της λίμνης Καϊάφα στο πέλαγος. Θαυμάσιες παραλίες θα βρείτε στην περιοχή του Κακόβατου, στο Νεοχώρι, το Θολό και το Γιαννιτσοχώρι. Για πιο απόμερες καταστάσεις αναζητήστε την παραλία Ποτάμι (ανάμεσα σε Κακόβατο και Νεοχώρι).