Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης ενημέρωσε τους εκπροσώπους της GOLAR LNG για τη σπουδαιότητα του έργου, ενώ η εταιρεία εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσει πλήρως την κατασκευή του.

Νέος πλωτός σταθμός CNG στην Ελλάδα από την GOLAR LNG;

3558 Επισκέψεις στο άρθρο

Ο υπουργός Γ. Μανιάτης συναντήθηκε με εκπροσώπους της GOLAR LNG, προκειμένου η διεθνής εταιρεία να αναλάβει την κατασκευή πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ στη Β. Ελλάδα.

 
Η εταιρεία GOLAR LNG, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως στην κατασκευή και λειτουργία σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου εκδήλωσε το ενδιαφέρον της να χρηματοδοτήσει έναν νέο πλωτό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα.

Ειδικότερα, σε συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, με εκπροσώπους της εν λόγω εταιρείας, συζητήθηκε η πλήρης συμμετοχή της GOLAR LNG στη χρηματοδότηση του έργου, παρέχοντας σημαντική ευελιξία στην υλοποίηση του συνολικού project. Σημειωτέον ότι η GOLAR LNG έχει ήδη δημιουργήσει και λειτουργεί 13 σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, ενώ αυτή την περίοδο κατασκευάζει άλλους 13 σταθμούς.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ ενημέρωσε την εταιρεία για τη σπουδαιότητα του έργου, το οποίο μαζί με τον διασυνδετικό αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδος-Βουλγαρίας (IGB) έχουν ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαικής Ένωσης, ως βασικοί πυλώνες ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής. Μάλιστα αξίζει να τονισθεί ότι η σπουδαιότητα των έργων ενισχύεται από την πολιτική αστάθεια στην Ουκρανία, και αποτυπώνεται από τις προχωρημένες διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις και εταιρείες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στα έργα αυτά.

Συμπερασματικά, να επισημάνουμε ότι αναμένονται οι τελικές αποφάσεις, αφού η GOLAR LNG ενημερώθηκε πλήρως για την ωριμότητα του έργου, ενώ ήδη η Μελέτη Σκοπιμότητας και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπονεί η ΔΕΠΑ βρίσκονται στο τελικό στάδιο. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (CNG)