Το ένα λάδι για όλα τα αυτοκίνητα ήταν μία πρακτική πολύ συνηθισμένη τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι κινητήρες δεν είχαν πολλές απαιτήσεις και η επιλογή του λαδιού ήταν μία απλή υπόθεση. Τι ισχύει όμως σήμερα;
-κάθε κινητήρας με διαφορετικές απαιτήσεις -ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σου, έχει τεστάρει & εγκρίνει -το βρίσκεις στο manual του αυτοκινήτου Λαδι να ΄ναι και ότι να ΄ναι ή ότι λέει ο κατασκευαστής;
Σύμφωνα με τις παλιότερες πρακτικές ήταν αδιάφορο ποιο λάδι θα μπει στον κινητήρα. Αυτό συνέβαινε γιατί δεν υπήρχαν και πολλοί τύποι στην αγορά, ενώ και οι ίδιο κινητήρες όχι τόσο απαιτητικοί με αποτέλεσμα να ανέχονται σχεδόν όλα τα λάδια. Στην πάροδο των ετών με την ανάπτυξη διάφορων κατηγοριών ιξώδους (όπως το 10w-40) επέτρεψαν τον προσανατολισμό. Φυσικά σήμερα το ιξώδες είναι απλά μία από τις πολλές ιδιότητες – χαρακτηριστικά που έχουν τα λάδια, το οποίο ωστόσο δεν βοηθά στην αναζήτηση της σωστής επιλογής του λαδιού.
Τι ισχύει σήμερα;
Σήμερα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Το λάδι του κινητήρα καθορίζεται από τα βιομηχανικά πρότυπα, τα οποία ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων και το American Petroleum Institute. Πιο αναλυτικά πλέον υπάρχουν 50 ξεχωριστές προδιαγραφές λαδιών κινητήρα, το καθένα με τα δικά του χαρακτηριστικά - ιδιότητες και μπορούν να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα αυτοκίνητα. Πως όμως θα επιλέξει κάποιος το κατάλληλο για το αυτοκίνητο του; Πλέον οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ακολουθούν διαφορετικές τεχνολογικές αρχές, άρα αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σχεδιάζονται και λάδια με ιδιότητες, οι οποίες θα καλύπτουν και τις ανάλογες απαιτήσεις .
Ποιο είναι όμως το καλύτερο λάδι;
Αυτή είναι μία πολύ καλή ερώτηση, η οποία όμως δεν μπορεί να απαντηθεί με απόλυτη ακρίβεια. Η ερώτηση όμως η οποία είναι πιο σωστή είναι «Ποιο είναι το καλύτερο λάδι για το κάθε αυτοκίνητο;». Όπως προαναφέραμε το να βάλεις λάθος λάδι είναι σαν να τοποθετείς λάθος ανταλλακτικό. Αυτό το λάθος μπορεί να κοστίζει, καταστρέφοντας τον κινητήρα μετά από μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα. Η επιλογή λαδιού οπότε, καθορίζεται πάντα από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου και μπορείτε να την βρείτε στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου ή στον οδηγό της εταιρίας.