Για να απενεργοποιηθεί ένα immobilizer τελευταίας τεχνολογίας, πρέπει ο κλέφτης να έχει στην κατοχή του συγκεκριμένο λογισμικό.

Περί immobilizer (ακινητοποιητής)

43.103 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/2/2016

Ένα βασικό αντικλεπτικό σύστημα που φέρουν σήμερα τα αυτοκίνητα, είναι το immobilizer. Πρόκειται ουσιαστικά για τεχνολογία η οποία επιτρέπει, ανάλογα την περίπτωση, την παροχή ρεύματος ή και καυσίμου στον κινητήρα, μόνο με τη χρήση του ειδικού κλειδιού που μας δίνει η εταιρεία κατασκευής του αυτοκινήτου. Το κλειδί έχει επάνω έναν ηλεκτρονικό κωδικό, τον οποίο διαβάζει μηχανισμός (αναγνώστης) στο εσωτερικό της υποδοχής της μίζας (αφαλός) και στέλνει ειδικό σήμα στον κεντρικό εγκέφαλο του αυτοκινήτου, ώστε αυτός να το εκκινήσει. 


Η εξέλιξή τους
Τα πρώτης γενιάς immobilizer ήταν μη αποτελεσματικά, αφού για να το απενεργοποιήσει κανείς, αρκούσε να βγάλει μία ασφάλεια, ενώ τα κλειδιά των περισσοτέρων εταιρειών μπορούσαν εύκολα να αντιγραφούν, ακόμα και από κλειδαράδες που διατηρούσαν, νόμιμα, τα κατάλληλα μηχανήματα. Στην πορεία η τεχνολογία εξελίχθηκε, οι ειδικοί ανέπτυξαν νέους τρόπους καλωδίωσης, ώστε η επικοινωνία του αφαλού με τον εγκέφαλο να μην είναι άμεσα ορατή -άρα και προσβάσιμη.
Σήμερα, οι αόρατοι κωδικοί επάνω στα κλειδιά δεν μπορούν να αντιγραφούν. Για να απενεργοποιηθεί ένα immobilizer τελευταίας τεχνολογίας, πρέπει ο κλέφτης να έχει στην κατοχή του συγκεκριμένο λογισμικό, που χρησιμοποιούν οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Ωστόσο σύμφωνα με όσα λένε οι ειδικοί «στην πιάτσα», υπάρχουν παρόμοια παράνομα προγράμματα, τα οποία βέβαια διαθέτουν μόνο οι «επαγγελματίες» ληστές…