Από 1η Μαΐου τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα!

2.002 Επισκέψεις στο άρθρο (25/4/2024)
Από 1η Μαΐου τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα!

- Το ανακοίνωσε ο Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
- Πως υπολογίζεται το ποσό πληρωμής.
- Τι θα πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες.
- Τα βήματα για την άρση της ακινησίας.

Το ανακοίνωσε ο Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Την 1η Μαΐου πρόκειται να ανοίξει φέτος η πλατφόρμα myCar για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με το μήνα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης. Με δηλώσεις του στην τηλεοπτική εκπομπή «Συνδέσεις» ο Χάρης Θεοχάρης είπε: «Από 1ης Μαΐου θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία πληρωμής των Τελών ανά μήνα. Ασφαλώς όμως ισχύει ως έχει το πρόστιμο που προβλέπεται για την περίπτωση που κάποιος κινεί το όχημά του, ενώ το έχει δηλώσει σε ακινησία. Και είναι ένα πρόστιμο ύψος 10.000 ευρώ, διότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή παράβαση».

Πως υπολογίζεται το ποσό πληρωμής

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτες να κυκλοφορούν το όχημα. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής. Να σημειωθεί πως διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και έτσι ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να καταβάλει ολόκληρο το ποσό των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στον έναν μήνα.

Για παράδειγμα:

  • Ιδιοκτήτης με αυτοκίνητο 2.000 κυβικών εκατοστών που έχει ταξινομηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 το συνολικό κόστος των τελών κυκλοφορίας ανέρχεται στα 615 ευρώ. Εάν ο συγκεκριμένος προβεί σε άρση ακινησίας για 4 μήνες θα καταβάλει 205 ευρώ και για 7 μήνες θα πληρώσει 358,75 ευρώ.
  • Ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη 900 ευρώ εάν θελήσει να πάρει πίσω τις πινακίδες για διάστημα 6 μηνών θα πρέπει να πληρώσει 450 ευρώ (75 ευρώ για κάθε ένα μήνα).

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες

Θυμίζουμε πως το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους, ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία. Επίσης, στην περίπτωση που για παράδειγμα ένας οδηγός πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για να κάνει άρση ακινησίας.

Τα βήματα για την άρση της ακινησίας

Από κει και πέρα, για την υποβολή αίτησης, όσοι θέλουν να κάνουν ψηφιακή άρση θα πρέπει να επισκεφθούν την πλατφόρμα MyCAR της ΑΑΔΕ και να πληρώσουν αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για το διάστημα που θα επιλέξουν να θέσουν το όχημα τους σε κυκλοφορία ενώ όσοι  έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημα στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να τις παραλάβουν.
Τα βήματα για την άρση της ακινησίας είναι τα ακόλουθα:

  • Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η άρση ακινησίας ή των αναλογικών/μηνιαίων τελών κυκλοφορίας, που αναλογούν στο χρονικό διάστημα άρσης ακινησίας.
  • Η ύπαρξη ενεργού συμβολαίου ασφάλισης του οχήματος.
  • Σε περίπτωση που δεν είναι πληρωμένα τα τέλη, επιλέγεται «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας».
  • Στη συνέχεια επιλέγετε αν επιθυμείτε να καταβάλετε ετήσια ή αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, οπότε για:
Ετήσια, δημιουργείται το σχετικό ειδοποιητήριο, με τον Κωδικό Πληρωμής.
Αναλογικά, θα πρέπει να επιλέξετε το πλήθος των μηνών για τους οποίους επιθυμείτε να καταβάλετε τέλη κυκλοφορίας.

DEH PASXA
test center