Όταν έρθει η ώρα να αλλάξει κανείς ελαστικά, συχνά τον πιάνει πονοκέφαλος, αφού οι πληροφορίες ενός μέσου οδηγού περιορίζονται από τις προσωπικές του εμπειρίες και τα σχόλια των γύρω του.

Η ετικετογράφηση των ελαστικών έχει 3 στόχους: την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας, τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και τη μείωση της έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου καθώς και τη μείωση των επιπέδων θορύβου από την κυκλοφορία.

Η σημασία των ελαστικών είναι τεράστια για την οδική ασφάλεια στους δρόμους.

Δεδομένου ότι είναι αδύνατον να δοκιμαστεί το κάθε ελαστικό που κυκλοφορεί στην αγορά κάτω από πανομοιότυπες συνθήκες, όλες οι δοκιμές διεξάγονται σε σύγκριση με ένα ελαστικό «μέτρο σύγκρισης» .

Η αντίσταση κύλισης είναι μία από τις παραμέτρους των ελαστικών, που μπορεί να επηρεάσουν την κατανάλωση καυσίμου.

Πρώτα από όλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο μέσος όρος ζωής ενός ελαστικού είναι περίπου 50.000χλμ ή 3 χρόνια.

10 tips για τη σωστή επιλογή ελαστικού

80.267 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/6/2014

Η σωστή επιλογή ελαστικών σε ένα αυτοκίνητο είναι το Α και το Ω, αφού από αυτά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ενεργητική ασφάλεια, ενώ επιπλέον έχουν τεράστια σημασία για την οδική ασφάλεια.

 
Η σημασία των ελαστικών είναι τεράστια για την οδική ασφάλεια στους δρόμους. Δεν είναι τυχαίο ότι, πρόκειται για το μοναδικό σημείο του αυτοκίνητου, λίγα τετραγωνικά εκατοστά αν το καλοσκεφτείτε, που έχει συνεχή επαφή με το οδόστρωμα

Έτσι, η σωστή επιλογή τους -και βέβαια και η κατάσταση- μπορεί να προλάβει κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, όπως την απώλεια της πρόσφυσης και του ελέγχου του οχήματος, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αναδείξει τις ικανότητες του οχήματος, αλλά και του ίδιου του οδηγού. Αντίθετα, μέτριας ποιότητας ή φθαρμένα ελαστικά μπορούν να φέρουν τον οδηγό σε δύσκολη θέση, ειδικά στην κακής ποιότητας ελληνική άσφαλτο, που ενίοτε λόγω καιρικών συνθηκών είναι ακόμη πιο γλιστερή.