Σου ζήτησαν μια περιουσία για γρατσουνιές; Φτιάξ΄ το μόνος σου με 10 ευρώ

4.125 Επισκέψεις στο άρθρο
Σου ζήτησαν μια περιουσία για γρατσουνιές; Φτιάξ΄ το μόνος σου με 10 ευρώ

Σου ζήτησαν μια περιουσία για γρατσουνιές; Φτιάξ΄ το μόνος σου με 10 ευρώ

- Με 0,35 ευρώ μπορείς να λειάνεις μόνος σου τη γρατσουνιά
- Χρησιμοποίησε αλοιφή αφαίρεσης γρατσουνιών από 10 ευρώ
- Τα βήματα αναλυτικά για να το κάνεις σωστά
- Για πιο βαθιές γρατσουνιές πήγαινε σε επαγγελματία

Με 0,35 ευρώ μπορείς να λειάνεις μόνος σου τη γρατσουνιά

Οι γρατζουνιές, όχι μόνο δείχνουν άσχημα αισθητικά, αλλά αποτελούν και κίνδυνο σκουριάς για το αυτοκίνητό σου. Ακόμη και οι μικρότερες γρατσουνιές, αν μείνουν καιρό «ανεπούλωτες», παραμονεύει ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η σκουριά και να προκαλέσει σοβαρή ζημιά. Αν οι γρατσουνιές στο αυτοκίνητο είναι βαθιές, τότε η καλύτερη λύση είναι ενδεχομένως να επισκεφθείς έναν επαγγελματία βαφέα-φανοποιό. Αν ωστόσο οι «πληγές» είναι επιφανειακές, τότε μπορείς να γλιτώσεις αρκετά χρήματα αν σηκώσεις μανίκια και αναλάβεις την επισκευή μόνος σου. Για αρχή, μία από τις επιλογές θα ήταν να προμηθευτείς ειδικό γυαλόχαρτο που θα λειάνει την «πληγωμένη» επιφάνεια. Στο εμπόριο ξεκινούν από 0,35 ευρώ. Αυτή η λύση θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματική αν βρέξεις το γυαλόχαρτο. Έπειτα η επιφάνεια πρέπει να γυαλιστεί.
 

Χρησιμοποίησε αλοιφή αφαίρεσης γρατσουνιών από 10 ευρώ

Η μπογιά του αυτοκινήτου αποτελείται συνήθως από 4 διαφορετικές στρώσεις μπογιάς, ενώ μετά ακολουθεί το βερνίκι. Αν η γρατσουνιά δεν έχει διαπεράσει την πρώτη στρώση, τότε μπορεί να αφαιρεθεί με ένα απλό scratch remover, δηλαδή κάποια αλοιφή αφαίρεσης γρατσουνιών. Στην αγορά η τιμή της ξεκινάει από 10 ευρώ, ωστόσο η ποιότητα των προϊόντων μπορεί να ποικίλλει. Φυσικά, αν μιλάμε για πολύ επιφανειακή γρατσουνιά, ίσως αρκεί και ένα ειδικό στιλό βαφής, που στην αγορά ξεκινάει από 4 ευρώ

Τα βήματα αναλυτικά για να το κάνεις σωστά

Πρώτον, αν η γρατσουνιά είναι βαθιά, χρησιμοποίησε κάποιο προϊόν filler (σαν στόκος), εφαρμόζοντάς το πάνω στην «τραυματισμένη» επιφάνεια. Μπορείς να απλώσεις την αλοιφή πάνω σε μια πετσέτα με μικροΐνες. Κάνε κυκλικές κινήσεις με το χέρι σου, χωρίς να ασκείς πολλή πίεση. Αφού σιγουρευτείς ότι έχεις καλύψει τη γρατσουνιά, άφησε το υγρό να στεγνώσει. Επανάλαβε τη διαδικασία αν δεις ότι η γρατσουνιά εξακολουθεί να φαίνεται.
 
Αν η γρατσουνιά είναι βαθύτερη, τότε ίσως πρέπει να γυαλίσεις το σημείο της γρατσουνιάς με αλοιφαδόρο, μέχρι να γίνει τελείως λεία. Αυτό το βήμα απαιτεί αρκετό χρόνο και πολλές επαναλήψεις. Στην αρχή είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις πιο τραχιά επιφάνεια, και όσο προχωρά η λείανση, πιο απαλή. Αφού τελειώσεις, διώξε τα υπολείμματα από την επίμαχη επιφάνεια και το μόνο που απομένει είναι η βαφή.

Για πιο βαθιές γρατσουνιές πήγαινε σε επαγγελματία

Πρέπει να έχεις στο νου σου ότι ακόμη και μετά από πολύ χρόνο και πολλή προσπάθεια, ίσως το αποτέλεσμα που θα έχεις να μην συγκρίνεται με αυτό που θα πετύχαινε ένας επαγγελματίας. Επομένως αν οι γρατσουνιές είναι βαθιές ή αν θέλεις επαγγελματικό και άρα εγγυημένο αποτέλεσμα χωρίς να «ιδρώσεις», τότε είναι προτιμότερο να απευθυνθείς εξαρχής στους ειδικούς, καθώς το κόστος για μια τέτοια εργασία δεν είναι δυσβάσταχτο στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Hyundai
kia