
Η Renault μεγάλωσε το Clio τόσο ώστε να πιάσει το νέο ρόλο του βασικού οικογενειακού αυτοκινήτου, σε τιμή όμως μικρού.
Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι ένα μικρό αυτοκίνητο;
8.564 Επισκέψεις στο άρθρο (24/7/2013)
Ποιος είναι ο ρόλος του μικρού αυτοκινήτου σήμερα; Μήπως πέρασε η εποχή που το θέλαμε για την πόλη και έχει πλέον μετατραπεί στο βασικό όχημα μιας οικογένειας; Τι λέτε λοιπόν, πόσο μεγάλο πρέπει να είναι;
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Και έτσι το νέο Clio το μεταμόρφωσαν σε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο, παρότι ανήκει στη μικρή κατηγορία. Και αυτός ο ρόλος φαίνεται πως εκτιμάται ιδιαίτερα από την αγορά καθότι σε όλη την Ευρώπη το Clio σπάει ταμεία.
Στην Ελλάδα όμως ο ρόλος του μικρού παραμένει περίπλοκος. Από τη μία, ναι, το μικρό είναι το προσιτό οικογενειακό οπότε καλό είναι να έχει χώρους και διαστάσεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερες. Βλέπεις εδώ τα πολυμορφικά, τα στέισον και τα «έξυπνα» αυτοκίνητα (με βασικά γονίδια σε επαγγελματικά, εδώ που τα λέμε) δεν αρέσουν. Το αυτοκίνητο το θέλουμε να δείχνει. Και το Clio δείχνει και με το παραπάνω.
Όμως οι απαιτήσεις διαφέρουν στις πόλεις όπου το παρκάρισμα παραμένει τεράστιο θέμα. Μπορεί 20 εκατοστά μήκους να κάνουν τη διαφορά; Αν χωρέσεις στην πρώτη θέση έξω από το σπίτι σου, θα είσαι μάλλον ικανοποιημένος, ενώ αν ψάχνεις να παρκάρεις 20 λεπτά και καταλήξεις να περπατήσεις και άλλη μισή ώρα, μάλλον θα σου χαλάσει η μέρα.Παίζει ρόλο ακόμη το παρκάρισμα, το ζήτημα είναι που γίνεται η διαπραγμάτευση ανάμεσα στις ανέσεις ενός μεγαλύτερου αυτοκινήτου και στη δυσκολία στο παρκάρισμα.
Aλλοι πάλι φοβούνται ότι με το μέγεθος πρέπει να έρχονται και τα κυβικά. Στο Clio για παράδειγμα κάποιοι θεωρούν ότι θέλουν και μεγαλύτερο μοτέρ επειδή το αυτοκίνητο είναι μεγαλύτερο. Και όμως, παρά τα κιλά που πήρε η προηγούμενη γενιά για να πετύχει τα πέντε αστέρια στο EuroNCAP, το νέο Clio πέτυχε και πάλι πέντε, στη δοκιμή με τις αυξημένες απαιτήσεις, και έχασε βάρος ώστε να μην ξεφύγει από τα 1.000 κιλά. Όσα έχει δηλαδή ένα τυπικό μικρό.
Τι λέτε όμως εσείς; Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι ένα μικρό; Όσο πιο μεγάλο γίνεται για να πετύχει κανείς να αγοράσει ουσιαστικά ένα μικρομεσαίο σε τιμή μικρού; Ή να είναι συμπαγές για να χωράει στο παρκάρισμα; Τι είναι πιο σημαντικό για εσάς; Και πως το συνδυάζετε με τον κινητήρα; Κοιτάτε το μήκος ή το βάρος; Τι λέτε;
Προσωπικά, θεωρώ το super mini νεανικό αυτοκίνητο. Αποτελεί το ένα και μοναδικό αμάξι του νέου οδηγού ή του φοιτητή ή του εργένη, που ακόμα δεν έχει οικογένεια και ανάγκη για χώρους κατ επέκταση. Ωστόσο, ο ρόλος του δεν είναι μόνο ένας, ούτε ξεκάθαρος. Όντως πλέον δεν είναι μόνο για την πόλη. Επίσης, μπορεί όντως να αποτελεί και το βασικό όχημα της οικογένειας του νέου που το οδηγεί. Για αυτό, επειδή ο ρόλος του είναι πολύπλοκος, χρειάζεται και τους χώρους του, άρα και τις διαστάσεις του. Από κει και πέρα, έρχονται και τα κυβικά έως ένα σημείο. Προσωπικά, κοιτώ το μήκος, αλλά καο το βάρος προς τα ... κάτω. Δε με χαλάει μεν να είναι όσο μεγαλύτερο γίνεται, αλλά αυτή η άυξηση να μην είναι ξέφρενη και αχαλίνωτη Χρειάζεται κάποιο μέτρο, κάποια όρια. Όπως έχεις ήδη ειπωθεί, το κάθε αυτοκίνητο πρέπει να ανήκει στο πλαίσιο της κατηγορίας του και να μην ξεφεύγει, ούτε να είναι ... μικρομεσαίο
Το μικρό πρέπει να είναι μικρό. Το κάθε αυτοκίνητο θα πρέπει να έχει και το μέγεθος της κατηγορίας που ανήκει. Αυτό για να μπορεί ο καθένας να αγοράζει αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες του. Οι κατηγορίες: μικρό, μεσαίο, μεγάλο κ.λ.π. θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις η κάθε μία και να μην αλλάζουν. Αν κάποιο μικρό π.χ. κατασκευαστεί μεγαλύτερο από τις συγκεκριμένες πιστοποιημένες διαστάσεις θα πρέπει αυτόματα να αλλάζει και κατηγορία. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πλέον ποιο είναι το μικρό και ποιό το μεσαίο. Επίσης η κατηγορία που έχει ονομαστεί σουπερμίνι, κατα τη γνώμη μου είναι λάθος. Σούπερμίνι σημαίνει το πολύ μικρό και όχι το λίγο μεγαλύτερο. Π.χ. σούπερμίνι θα έπρεπε να λέγεται το Smart. Η λέξη σούπερμινι σημαίνει υπέρμικρό δηλαδή αυτό που είναι πιο μικρό από το μικρό. Ας μάθουμε καμιά φορά να χρησιμοποιούμε σωστά τις λέξεις και τους όρους.
Κατ αρχάς, το Clio δε νομίζω ότι σπάει ταμεία στην Ευρώπη επειδή πλασάρεται ως μικρομεσαίο, αλλά επειδή προφανώς είναι ένα όμορφο αντικειμενικά αυτοκίνητο με αξιόλογους κινητήρες.
θα συμφωνησω με τον λουκ.daihatsu sirion...το ιδανικο μικρομεγαλο!
Όπως ορθώς αναφέρει και η προλαλήσασα κα loukia έχει όντος επέλθει ένας κάποιος κανιβαλισμός στις κατηγορίες των αυτοκινητων με αποτέλεσμα πλέον να έχει σχεδόν χαθεί η ταυτότητά τους ως προς το μέγεθος. Βέβαια τα πάντα είναι σχετικά και σε τελική ανάλυση φρονώ πως η γενικότερη αύξηση των διαστάσεων απάντων των αυτοκινήτων έχει επέλθει επειδή οι καταναλωτές πάντα προτιμούν να αποκτήσουν ένα μεγαλύτερο στιβαρότερο και δυνατότερο αμάξι σε οποιαδήποτε κατηγορία αυτό κατατάσεται. Έτσι εξηγείται γιατί το clio που όταν πρωτολανσαρίστηκε προ 23 ετών περίπου ήταν κάτι παραπάνω από 3,5 μέτρα (οσο δηλαδη είναι σημερα ένα σουπερμινι) εχει σήμερα μεγαλώσει κατά πενήντα και πλέον εκατοστά. Εμένα πάντως δε με χαλάει αυτή η αύξηση μεγέθους διότι θεωρώ πως τα σημερινά κατ επίφαση μικρά αμάξια μπορούν άνετα να παίξουν σε κάποιες περιπτώσεις το ρόλο των οικογενειακών κάτι που δεν μπορούσε να γίνει στο παρελθόν. Αν παρά ταυτα έχεις ανάγκη ή προτεραιότητα να μπορείς να παρκάρεις εύκολα στα στενά των Αμπελοκήπων ή της Κυψέλης τότε πολύ απλά αποστρέφεις τους οφθαλμούς σου από τα κατ επίφαση μικρά αμάξια και τους στρέφεις στα σούπερ μίνι.
Οι κατηγορίες στο χώρο του αυτοκινήτου έχουν κανιβαλιστεί εδώ και χρόνια και κάποιοι σχεδιαστικά μας λένε ότι αυτή η κατηγορία οχήματος έχει δημιουργήσει μία σχολή από μόνη της,και αναφέρομαι γενικά.
Το μικρό είναι μικρό,το μεσαίο είναι μεσαίο,το μεγάλο είναι μεγάλο και άλλα.Το να λέω ότι το μικρό το έφτασα στα 4+μέτρα και είναι μεσαίο και του τοποθέτησα και ένα μεγάλο μοτέρ με πολλά άλογα,πως λέγεται αλήθεια.
Και όλα αυτά να γίνονται όχι για να δημιουργούνται σχολές στα διάφορα μοντέλα,αλλά στο να υπάρχει μειωμένο κόστος παντού,ρίχνοντας τον καταναλωτή.Όσοι έχουν καταναλώτική συνείδηση,άγνωστο για την χώρα μας,καλά θα κάνουν να δείξουν στην αγορά ότι δεν θέλουν τους όποιους κανιβαλισμούς,εκτός αν τους θέλουνε.
Οι άνθρωποι έχουν μεγαλώσει σαφώς σε διαστάσεις,και σε ύψος και σε βάρος,δεν είναι όπως την δεκαετία του 70 για παράδειγμα.Ίσως τώρα λόγω συγκυριών να μειωθεί το ύψος και το βάρος και να γίνει η Ευρώπη,Κίνα,Ιαπωνία και άλλα τέτοια κράτη.Εξου οι Ευρωπαίοι κανιβαλίζουνε και τις κατηγορίες,οπότε ας μην ομιλούνε για το ότι οι άνθρωποι δεν έχουν μεγαλώσει.
Όσο και να κανιβαλίζονται οι κατηγορίες και πάλι δεν υπάρχει η χρυσή τομή.Ανάλογα το ποιά ανάγκη θα υπερισχύσει και θα μπει σε πρώτο πλάνο και κάποιες άλλες θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα.Οπότε δεν υπάρχει αξίωμα.Μελετούμε και ιεραρχούμε τις ανάγκες μας και αγοράζουμε ότι είναι καλύτερο για εμάς.Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν,ούτε οι άριστοι συνδυασμοί.
Να χωράει την οδοντόβουρτσά μου, εμένα και άλλον ένα. Πρότυπο μικρού: daihatsu sirion