
Σήμερα τα 1.600αρια ντίζελ μοντέλα μπορούν να προσφέρουν τα πάντα: Επιδόσεις και οικονομία.
Χιλιοεξακοσάρι ντίζελ, αλλά ποιο;
10.447 Επισκέψεις στο άρθρο (17/10/2013)
Μπορεί τα 1.600 κυβικά στο ντίζελ να είναι το μοτέρ που θα φορεθεί στα περισσότερα μικρομεσαία, ποιο απΆόλα είναι όμως αυτό που εσείς θα επιλέξετε;
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Με αυτή την οπτική, απλά διαλέγεις το μοντέλο που θες, και κατόπιν απλά το εξοπλίζεις με τον 1.600άρη που του φοράει η εταιρεία. Είναι όμως τόσο απλά; Μπορεί το θέμα του κινητήρα να μείνει σαν αυτόματο δεδομένο στην επιλογή ενός μοντέλου;
Επειδή μάθαμε να επιλέγουμε αυτοκίνητο με περισσότερα από ένα χαρακτηριστικά κατά νου, και στο ντίζελ, τα πράγματα δε μπορεί παρά να είναι το ίδιο. Δηλαδή, άρεσε ένα αυτοκίνητο γιατί είχε το σωστό σχέδιο, αλλά και γιατί κάτω από το καπό είχε το μοτέρ που με κάποιο τρόπο το έκανε να ξεχωρίζει.
Επειδή τα ντίζελ μοτέρ έχουν πάνω κάτω τα ίδια χαρακτηριστικά, σημαίνει ότι απλά θα τα αγνοήσουμε κατά την επιλογή; Εντάξει, ο κυβισμός και η βασική τεχνολογία τούρμπο με άμεσο ψεκασμό και ιντερκούλερ είναι κοινή. Όμως οι κινητήρες διαφέρουν πολύ τόσο στην απόδοση, όσο και στη λειτουργία.
Σήμερα τα 1.600άρια ντίζελ ξεκινάνε από τα 90 άλογα και φτάνουν μέχρι και τα 130. Αυτό από μόνο του, αποτελεί ένα στοιχείο που τα διαχωρίζει. Μπορεί το ντίζελ να είναι «μηχανή» ροπής, όμως διαφορά 40 ίππων στη διαθέσιμη γκάμα δε μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
Η κατανάλωση και οι ρύποι από την άλλη καθορίζουν το κόστος χρήσης, που σήμερα είναι πολύ σημαντικό. Και τα νούμερα και εδώ διαφέρουν αρκετά.
Ακόμη ένα χαρακτηριστικό είναι η γραμμικότητα του κινητήρα. Ακούγεται σαν τεχνική λεπτομέρεια αλλά όλοι θέλουμε ένα μοτέρ που τραβάει από τις 1000 στροφές και μέχρι τον κόφτη, ώστε να μην αναγκαζόμαστε να ανεβοκατεβάζουμε ταχύτητες σε μια συνεχή προσπάθεια να ισορροπήσουμε τη δύναμη με την κατανάλωση. Και εδώ τα διαθέσιμα μοτέρ και τα κιβώτια ταχυτήτων με τα οποία συνδυάζονται, έχουν μεγάλες διαφορές.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ο θόρυβος και η ποιότητα λειτουργίας. Αυτονόητα εδώ δεν υπάρχουν, δηλαδή η χώρα προέλευσης ή η μάρκα από μόνη της δεν λέει κάτι για αυτό το χαρακτηριστικό του μοτέρ. Οι δοκιμές αποκαλύπτουν έναν πολύ ενδιαφέροντα κόσμο στο θέμα του θορύβου και της τραχύτητας.
Μπορεί να αφήσετε αυτά τα χαρακτηριστικά στην τύχη; Δεν είναι απολύτως καθοριστικές αυτές οι διαφορές ώστε απλά να διαλέξετε το μοντέλο που κατά τα άλλα θέλετε και να το πάρετε με τον 1.600άρη που τον προσφέρει η εταιρεία; Τι λέτε;
honda 1.6 γιατι μου αρεσει σχεδιαστικα εχει χωρους ειναι σπορτιφ και καλες επιδοσεις. βεβαια εχει πανακριβα ανταλλακτικα και τσιμπημενη τιμη.
honda 1.6 γιατι μου αρεσει σχεδιαστικα εχει χωρους ειναι σπορτιφ και καλες επιδοσεις. βεβαια εχει πανακριβα ανταλλακτικα και τσιμπημενη τιμη.
Κανένα. Τα χιλιοεξακοσάρια πετρελαιοκίνητα μπορούν μεν να προσφέρουν οικονομία, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία τους όχι επιδόσεις. Κανένα δεν είναι αυτό που θα επέλεγα.
* Επίσης μαζί με το πετρελαιοκινητήρα της renault, είναι και της nissan με τα 130 άλογα,στα κάτω των 2000 κυβικών...
Κύριε airetike, δεν γνωρίζω τα θέλω και την ιδιοσυγκρασία του καθενός, το hyundai ήταν και ακόμα είναι μία τίμια πρόσταση στην κατηγορία, δίχως εξάρσεις σε κανέναν τομέα.Οδήγησα το πετρελαιοκίνητο, μου άρεσε μέσα σε εισαγωγικά τηρουμένων των αναλογιών...Αν πούμε φούσκα είναι, τότε φούσκες είναι και τα ford, vw, τα παλιά μοτέρ της opel, volvo, citroen , peugeot, toyota, κ.τ.λ.Και όμως είναι οι πετρελαιοκινητήρες της σειράς, σαν τους αντίστοιχους βενζινοκινητήρες.Θέμα επιλογών είναι και εγώ προσωπικά δεν προτιμώ οτιδήποτε κάτω από τα 2000 κυβικά, συμβιβασμούς κάνουμε όλοι μας, αλλά δεν τα λέω φούσκες...Κάτι βρίσκεται για όλους μας.
Τα μόνα πετρελαιοκίνητα που ξεχωρίζουν κάτω από 2000 κυβικά, σε λίγη δύναμη, είναι της renault με τα 130 άλογα, της opel με τα 130 άλογα, της kia με τα 128 άλογα και της honda με τα 120 άλογα, και αυτά τηρουμένων των αναλογιών συνολικά σε σχέση με τα υπόλοιπα.Θα ήθελα 1600 και 1800 κυβικά από την toyota, αλλά ακόμα τίποτα δεν έχει.
Καλησπέρα..εγώ είμαι κάτοχος 308 HDI 115hp του 2008. είμαι υπερευχάριστημένος τόσο και από δύναμη και ροπή αλλά και από αξιοπιστια που κινείται σε αριστο επίπεδο. η κατάνάλωση είναι πάρα πολύ καλή και πραγματικούς αριθμούς που δίνει και ο κατασκευαστής γιατί τις περισσότερες φορές άλλα γράφουν οι κατασκευαστές και άλλα καίνε οι κινητήρες καμια φορά ξεφεύγουν πάρα πολϋ! Σκοπεύω να αποχωριστώ το συγκεκριμένο μόνο όταν βγεί ο καινούργιος πετρελαιοκινητήρας του PSA με τους 120 ίππους και ΜΟΝΟ 3,1 κατανάλωση! Σκέφτομαι και την πετρελαιοκίνητη HYBRID έκδοση με τους 200 ίππους και 3,8 κατανάλωση αλλά λόγω ασχετοσύνης σχετικά σέρβις με καινούργιες τεχνολογιες στην χώρα δεν το θεωρώ ιδανικό τουλάχιστον στο πάρόν!
Καθοτι ολο και πλησιαζει η μερα που θα γινω και εγω κατοχος diesel οχηματος (δυστυχως!) θα σας πω πολυ πολυ συντομα και με σχετική υποειμενικοτητα τι ενιωσαν τα χέρια μου και το μυαλό μου οδηγοντας (test drive) ορισμένα πολυ γνωστα και πετυχημενα μοντελα. Toyοta Auris 90 αλογα: ΟΚ μια χαρα σαν toyota που ειναι, αδιαφορο, ασχημοπαπο! και αδυναμο θα ελεγα. Με ζαλησαν με το γεγονος οτι δεν καιει! Ε, ναι αφου δεν "παει" δεν καιει!!
Μετα απο πιεση γνωστου, εκατσα και στο κακασχημο Citroen C4, αλλα αρκετα ποιοτικο στο εσωτερικό και λιγο πιο ζωντανο στο δρομο vs Auris. Τελικά εχουν βελτιωθεί οι γαλλομπακετες!
Opel astra με τα 130 αλογα ή καπου εκει. Ναι μου αρεσε αλλα ειναι και 1.7 λιτρα. Πιο θορυβωδες το μοτερ εχω την εντυπωση, ισως γιατι το πατησα πιο πολυ.
Focus με τα 105 αλογα, ειναι μουφα, νομιζω οτι ειναι πολυ λιγα για το συγκεκριμενο οχημα, που μου αρεσει στο δρομο οσο κανενα αλλο (diesel). Οδηγησα ξανα και focus με τα 115 και μου φανηκε πιο σβελτο στις εκκινησεις vs 105. Βεβαια η ροπή κανει ολη τη δουλεια κ στις 2 εκδοσεις.
Volvo V40 με τα 115: η ροπη το παλευει καλά αλλα τα αλογα ειναι λιγα και φαινεται. Ξανα με επριξαν οτι δεν καιει... Ειπαμε, αφου δεν "παει" ρε παιδιά, τι να καψει! Για S60 με τοσα άλογα πιστευω οτι θα με πιάσει καταθλιψη! αν και πρέπει να έχει πολυ καλη ποιότητα κυλησης και τρομερη ασφάλεια.
Golf & Passat με τα 105: Τα λογια ειναι περιτα, τα οδηγησα αρκετα κ τα δύο, και εχουν την κορυφαια ποιοτητα κυλησης, ομως τα άλογα στο βωμο της κατανάλωσης ειναι λιγα και φαινεται. Και εδω μοναδικό οπλο η ροπη. Μαλλον το GTD ειναι η λυση, αλλα 2λιτρο ποτε ξανα στο Ελλαντα.
Audi Α3 σενταν πανακριβο με ιδιο 1.6 μοτερ, οπως και οι skoda επιλογες τις οποιες δεν εχω οδηγησει.
Συντομα θα μπω και στο civic αν και σχεδιαστικά δεν το αντέχω!
Κλείνοντας να πω οτι απο αυτά που οδηγησα, για το δικό μου χαρακτηρα κ ανάγκες, θα επέλεγα το αργό αλλά εξαιρετικό passat (ή golf με μικροτερους χωρους) και focus με τα 115. Σε γενικές γραμμές, ειναι πιο αργές επιλογές που μας εξοικονομούν ευρώ στην τσέπη λογο χαμηλοτερης (vs βενζινη) ή πολυ χαμηλοτερης (vs βενζινη+turbo) καταναλωσης καυσίμου.
Δυσκολοι καιροι για ...πολλα αλογα!
Αν ήθελα να πάρω αυτοκίνητο 1600άρι diesel θα τσέκαρα 3-4 μοντέλα και θα πήγαινα να τα δω από κοντά. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο, αν κάτσω στο κάθισμα και έχει τη σωστή θέση οδήγησης ή τα σωστά χειριστήρια στο ταμπλό, τους χώρους την αεροδυναμική του και πιο πολύ το συναίσθημα. Αγορές από τα περιοδικά αυτοκινήτων δεν τις καταλαβαίνω καθόλου. Δηλαδή αν το αυτοκίνητο που μου αρέσει έχει 0,2 λίτρα παραπάνω κατανάλωση δεν θα το πάρω; Επίσης Λουκία το Hyundai ήταν μια φούσκα……
Στην κάθεμια και στον καθένα οι επιλογές και τα όποια θέλω είναι διαφορετικά, μελετάμε το τι είναι καλύτερο για εμάς και προχωράμε.Σίγουρα άλλο τα 1400 κυβικά πετρέλαιο και άλλο τα 1600 κυβικά, σαν τους βενζινοκινητήρες.Άλλοι κατασκευαστές όπως η toyota για παράδειγμα,ακόμα να βγάλει μοτέρ πετρελαίου στα 1600 κυβικά ή τα 1800 ή και στους δύο κυβισμούς.Άλλη πάλι εταιρεία δεν έχει 1600 κυβικά πετρέλαιοκινητήρα και έχει 1800,κ.τ.λ.Είναι καιρός οι κατασκευαστές να εμπλουτίσουν την γκάμα τους, ώστε οι καταναλωτές να έχουν πολλές επιλογές.
Μία καλή επιλογή αλλά δεν εισάγετε στην χώρα μας είναι το hyundai i40,με πολύ καλό μοτέρ πετρελαίου, αξιοπρεπή σχεδίαση, συμπεριφορά, αν και δεν έχει το κάτι ως οδική συμπεριφορά, είναι ένα καλό χαρτί στην κατηγορία του.
Μελέτη λοιπόν, τι ανάγκες έχουμε, τι μπορούμε να συντηρήσουμε και προχωράμε.
Ιδανικοί είναι οι κινητήρες 1.6 diesel από 110 εως 130 άλογα και ροπή κοντά στα 30 kg, πχ Civic, Ceed, Focus, Megane, Qashqai αλλά ο προυπολογισμός ξεφεύγει πάνω από τα 20-21 χιλιάρικα. Μια συμβιβαστική λύση είναι και οι 1400άρηδες της κατηγορίας με 90 ίππους και χαμηλότερη ροπή.Δεν βάζουν φωτιά στην άσφαλτο, αλλά έχουν ικανοποιητικές ρεπρίζ, σχετική οικονομία καυσίμου, και κόστος χαμηλότερο από τα 1600αρια ξαδερφάκια τους.
Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν πολλές και καλές επιλογές, αλλά λόγω οικονομικής κρίσης φαντάζουν ακριβές. Τα VW, Skoda, Seat με τα 105 άλογα είναι μια χαρά, αλλά και τα Toyota Auris, Hyundai i30. Φυσικά εξαιρετική μηχανή έχει το Honda Civic αλλά και το Ford Focus. Βέβαια υπάρχει και ο dci στα 1500 κ.εκ. των Renault, Nissan, Dacia. Προσωπικά αν ήταν να αγοράσω αυτοκίνητο δεν θα πήγαινα στα 1600 κυβικά λογω πιθανόν φορολογικών δυσάρεστων εκπλήξεων και αυξημένων τιμών..........Θα έμενα μέχρι 1400 κυβικά όπου υπάρχουν πάλι εξαιρετικές επιλογές όπως ο κινητήρας 1400 με 90Hp της Toyota. Όπως και τα 1248 κ.εκ. με 95 άλογα και αρκετή ροπή σε Opel, Fiat......
Κατά την άποψη μου το 1600 κυβικά πρέπει να είναι η βάση για την μικρομεσαία κατηγορία. Ο κινητήρας πρέπει να είναι κατασκευασμένος με στόχο την οικονομία, την όσο μικρότερη δηλαδή κατανάλωση και τους λιγότερους ρύπους. Σίγουρα όμως αυτός ο κινητήρας θα πρέπει να κινεί αξιοπρεπώς το αυτοκίνητο, να είναι ελαστικός και να έχει ιπποδύναμη κοντά στους 100 ίππους. Εάν κάποιος θέλει κάτι το πιο δυνατό θα πρέπει να υπάρχει και μια δεύτερη επιλογή εκτός δηλαδή από έναν πιο μεγάλο σε χωρητηκότητα κινητήρα, να υπάρχει πάλι στα 1600 κυβικά κινητήρας με περισσότερη ισχύ. Προσωπικά θα προτιμούσα το πρώτο σενάριο......