Είσαι της τελευταίας στιγμής; Κάνε Πάσχα στην Ανδρο

7035 Επισκέψεις στο άρθρο

Έχει φτάσει Μ. Παρασκευή κι εσύ ακόμα δεν έχεις κανονίσει τίποτα για το Πάσχα; Πήγαινε στην Ανδρο! Είναι δίπλα, είναι υπέροχη και έχει και τα μάσκουλα, το πασχαλιάτικο έθιμο που θα σε αφήσει… κάγκελο!

 
Είναι αρχοντική, κοσμοπολίτισσα και έχει μακρόχρονη ναυτική παράδοση, διαθέτει άριστες υποδομές, ζωηρή πολιτιστική κίνηση, αλλά και υπέροχη φύση! Βρίσκεται πολύ κοντά στην Αττική, αλλά και στην Ευβοϊκή γη. Η Ανδρος είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να επιλέξεις!
 
Εκεί που σκάνε τα μάσκουλα, γεμισμένα με πυρίτιδα
Σε αντίθεση με τη φήμη της περί… ήπιου και χαμηλών τόνων νησιού το καλοκαίρι, η Ανδρος το Πάσχα μεταμορφώνεται σε πρωταγωνίστρια των ήχων και των εντυπώσεων. Το βράδυ της Ανάστασης, τα μάσκουλα, τα παλιά μαντεμένια κανόνια γεμίζουν πυρίτιδα και βροντούν προς κάθε κατεύθυνση. Αν θέλετε να είστε μέσα στα πράγματα σημειώστε ότι οι επιτάφιοι των ενοριών της Χώρας συγκεντρώνονται στην πλατεία Καϊρη, ενώ τα πιο κλασικά ραντεβού για το σκάσιμο των μάσκουλων είναι στην πανέμορφη πλατεία Αφανούς Ναύτη το πρωί της Κυριακής μετά την Δεύτερη Ανάσταση και λίγες ώρες αργότερα στην πλατεία του χωριού Στενιές, μόλις ολοκληρωθεί η περιφορά των εικόνων των δύο εκκλησιών στα δρομάκια του.
 
Στης Γριάς το Πήδημα θα τα δεις όλα!
Από το κέντρο του οικισμού Κόρθι υπάρχει ταμπέλα προς την παραλία «της Γριάς το Πήδημα» με το χαρακτηριστικό βράχο που είναι μια από τις πιο δημοφιλείς της Ανδρου. Ο γνωστός , ύψους 21 μέτρων, βράχος «κουβαλάει» 2 ιστορίες με την ίδια κατάληξη. Το πήδημα μίας γριάς. Δεν είναι τυχαία άλλωστε το ότι από συγκεκριμένες οπτικές γωνίες, ο πελώριος αυτός πετρώδης όγκος μοιάζει με μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία θρηνεί και έχει εμπνεύσει έτσι τον κόσμο για την, ιδιαίτερη αυτή, ονομασία. Στης «γριάς το πήδημα» μπορείτε να πάτε με καραβάκι από τον όρμο Κορθίου ή και οδικώς από το ίδιο μέρος και μέχρι ενός σημείου καθώς τα τελευταία 5 λεπτά της διαδρομής χρειάζεται να τα διασχίσετε πεζοί.
 
Στα μικρομάγαζα και τα καφενεδάκια της Χώρας
Η Χώρα της Ανδρου είναι κτισμένη σε μια γρανιτένια χερσόνησο που εισχωρεί για μερικές δεκάδες μέτρα στη θάλασσα. Με ναυτική παράδοση αιώνων και με έντονα αρχοντική προσωπικότητα, είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ναυτικές πολιτείες του Αιγαίου. 
Οπωσδήποτε αξίζει μια μικρή περιπλάνηση στα ασβεστωμένα σοκάκια και τις λαϊκές γειτονιές. Η κεντρική οδό Εμπειρίκου με τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, τα μικρομάγαζα και τους καφενέδες, αλλά και η πλατεία Καϊρη είναι τα πιο κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία του οικισμού.
 
Ποτάκι με θέα στο ύψωμα στο Μπατσί
Υπέροχη παραλία, άφθονες επιλογές για διαμονή και φαγητό, νυχτερινή ζωή, μικρές αποστάσεις από σημαντικά αξιοθέατα. Το Μπατσί θεωρείται από πολλούς ως το τουριστικό κέντρο της Ανδρου. Η γραφικότητά του πηγάζει από την αμφιθεατρική του δόμηση, την χαρακτηριστική αμμώδη παραλία (μπλε σημαία) καθώς και την σύγχρονη μαρίνα. Είναι γνωστό και για την έντονη νυχτερινή του διασκέδαση. Μπαράκια “κλειστού” ή “ανοιχτού” τύπου για όλα τα μουσικά γούστα βρίσκονται διασκορπισμένα στα στενάκια του χωριού. Πολλές καφετέριες βρίσκονται στην παραλία, τα στενάκια ή γύρω από την πλατεία ιδανικά για ήρεμο πρωινό καφέ.
 

Tags: ΑΝΔΡΟΣ