Το απίστευτο ταξίδι των χελιών

Στο δρόμο προς την παραλία Σαρακήνικο

Insider Tips & Χρήσιμα

153058 Επισκέψεις στο άρθρο

Τι άλλο να ΔΕΙΤΕ, να ΚΑΝΕΤΕ, να ΓΕΥΤΕΙΤΕ. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την περιοχή που επιλέξατε να επισκεφθείτε!

Τι άλλο να δείτε
Την αρχαιότερη πόλη της Ηπείρου, Εφύρα: Βρίσκεται 500 μέτρα βόρεια του Νεκρομαντείου του Αχέροντα και υπήρξε αποικία των Μυκηναίων του 14ου-13ου αιώνα π.Χ. εξαιτίας των ασφαλών όρμων που προσέφεραν ιδανικές εμπορικές βάσεις για την εκμετάλλευση της δασικής ξυλείας για ναυπηγικούς σκοπούς και την εκμετάλλευση της πλούσιας κτηνοτροφίας της Ηπείρου. Σήμερα σώζεται τμήμα του εξωτερικού τείχους.
Τον οικισμό Αμμουδιά: Η Αμμουδιά βρίσκεται 45 χλμ. από την Πρέβεζα και 20 χλμ. από την Πάργα. Με την πανέμορφη αμμώδη και καθαρή παραλία της και τις πολλές επιλογές του επισκέπτη για εναλλακτικές διαδρομές στο εσωτερικό, πεζοπορία στα στενά του ποταμού, διαδρομές με πλοιάρια, εκδρομές και θαλάσσια, συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά ενός τουριστικού θερέτρου
Το Κάστρο του Αλή Πασά: Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων βόρεια της Πάργας υπάρχει το Κάστρο του Αλή Πασά, σε ένα ύψωμα ανάμεσα από τα χωριά Ανθούσα και Αγιά. Πρόκειται για ένα ογκώδες και επιβλητικό κτίριο, που χτίστηκε το 1814 υπό την εποπτεία του Ιταλού μηχανικού Monteleone, με στόχο να αποτελέσει το ορμητήριο του Αλή Πασά κατά την πολιορκία της Πάργας. Το Κάστρο έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση, ζωντανεύοντας τις εικόνες της εποχής εκείνης στους επισκέπτες του. Κατά την περιήγησή σας θα δείτε τις υπόγειες δεξαμενές, την πυριταποθήκη και τα δωμάτια του Αλή Πασά, με το τζάκι και τα ερμάρια. Στη βόρεια πλευρά του υπάρχουν δύο προμαχώνες και ζεματίστρα για να προστατεύουν την είσοδο. Σώζονται επίσης και τμήματα του περίδρομου, με απομεινάρια από ρωσικά και αγγλικά πυροβόλα. Φαντασμαγορική η θέα που προσφέρει στα νησιά του Ιονίου, αλλά και τη νύχτα όταν φωτίζεται (ειδικά σε περίοδο εκδηλώσεων), η εικόνα του είναι συγκλονιστική.Καλή ιδέα είναι να το επισκεφθείτε με το τρενάκι που ξεκινάει από την παραλία της Πάργας, που δίνει τη δυνατότητα μιας απολαυστικής διαδρομής. 
Την πλατεία Κανάρη στην Πάργα: Αξίζει τον κόπο η επίσκεψη στην πλατεία που έχει το όνομα του μεγάλου μπουρλοτιέρη της ελληνικής επανάστασης του 1821. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης γεννήθηκε στην παραθαλάσσια πόλη του Ιονίου και έζησε εκεί τα πρώτα χρόνια της ζωής του πριν μετακομίσει με την οικογένειά του στα Ψαρά.
Η παραλία του Aγιου Σώστη: Η παραλία του Αϊ-Σώστη βρίσκεται μόλις 1 χλμ. από την παραλία Σαρακήνικο και 7 χλμ από την Πάργα και δεν διαθέτει πολλά εστιατόρια και καφετέριες. Είναι ιδανική για όσους θέλουν να αλλάξουν παραστάσεις, να χαλαρώσουν και να απολαύσουν λίγο πιο απομονωμένα την αμμουδιά, τη θάλασσα και τον ήλιο. Αν πάτε μέχρι εκεί αξίζει να δείτε και το ομώνυμο εκκλησάκι του Αϊ Σώστη, μια από τις πιο ιδιόρρυθμες εκκλησίες της πατρίδας μας. Χτισμένη στο βαθούλωμα που σχηματίζεται από δυο κολλημένους τεράστιους βράχους -από τους οποίους ο ένας χρησιμεύει σαν προστατευτικός της τοίχος- μοιάζει να είναι ένα με το τοπίο ενώ η εντυπωσιακή είσοδος από το στενό άνοιγμα των γιγαντιαίων βράχων προκαλεί δέος στον επισκέπτη.


Τι να κάνετε
- Surfing, στα καταγάλανα νερά του Ιονίου με ιδανικό αέρα άλλες μέρες για αρχάριους και άλλες για έμπειρους
- Water ski, αφού σε πολλές από τις παραλίες υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης μικρών σκαφών και εξοπλισμού για θαλάσσια σπορ
- Καταδύσεις, στον υπέροχο βυθό
- Jogging, στους δρόμους που απλώνονται κατά μήκος των παραλιών
- Beach volley, στις ιδιαίτερα οργανωμένες παραλίες που διαθέτει η περιοχή
- Οικοπεριήγηση στον Αμβρακικό, για να δείτε γλώσσες, κεφαλόπουλα, λαυράκια, τσιπούρες, χέλια, γαρίδες, σουπιές και πολλά άλλα είδη
- Camping, έστω για 1-2 μέρες σε ένα από τα δεκάδες οργανωμένα camps

Campings:
1) ΠΑΝΟΡΑΜΑ: Μονολίθι, Πρέβεζα, 26820-41513, http://www.campingpanorama.gr
2) ΛΥΧΝΟΣ: Λύχνος, Πάργα, 26840-31171, http://www.enjoy-lichnos.net
3) ΠΑΡΓΑ CAMPING: Πάργα, Πρεβέζης, 26840-31161, http://www.pargacamping.gr/
4) ΒΑΛΤΟΣ: Βάλτος, Πάργα, 26840-31287, http://www.campingvaltos.com/ 
5) ΑΣΤΕΡΙΑΣ: Καστροσυκιά, Πρέβεζα, 26820-54098, http://campingasterias.gr/
6) ΜΟΝΟΛΙΘΙ: Κανάλι, Πρέβεζα, 26820-51755, http://www.campingmonolithi.gr
7) CAMPING VILLAGE KALAMITSI BEACH: Καλαμίτσι, Πρέβεζα, 26820-22192, http://www.campingkalamitsi.eu/
8) ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ: Ριζά, Πρέβεζα, 26820-56382, 26820-56344, http://www.camping-acrogiali.com
9) CORALI EPIRUS: Ριζά, Πρέβεζα, 26820-56386, 6945252127 & 6947823031, http://www.camping-corali.gr/
10) ΚΑΝΑΛΙ: Κανάλι, Πρέβεζα, 26820-22741


Τι να αγοράσετε

- Είδη λαϊκής τέχνης (κυρίως ασημικά)
- Εξαιρετικό βιολογικό λάδι Πάργας
- Σαπούνι ελαιόλαδου
- Γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες
- Αυγοτάραχο


Τι να γευθείτε
- Κόκκινη γαρίδα Αμβρακικού (γάμπαρη)
- Χέλια, σουπιές με διάφορες συνταγές
- Κέφαλο «πετάλι»
- Τοπικό αναψυκτικό κρανάδα (από καρπούς κράνας)
- Πίτα Μπλατσάρα (με φέτα, τραχανά και κρεμμύδια)


Ξέρετε ότι…
Σε βάθος 1000 μέτρων, στη θάλασσα των Σαργασσών, έξω από τη Φλόριντα, κάθε θηλυκό χέλι γεννάει ένα εκατομμύριο αυγά και πεθαίνει! Τα αυγά γίνονται διαφανείς νύμφες, παρασύρονται από το ρεύμα του κόλπου και δύο-τρία χρόνια αργότερα φτάνουν στην Ευρώπη, σαν μικρά τυφλά χέλια με μήκος 5-7 εκατοστών. Καταφεύγουν σε ποτάμια και λιμνοθάλασσες για να τραφούν. Ζουν όλη τη ζωή τους (12 χρόνια τα αρσενικά, 18 χρόνια τα θηλυκά) στην Ευρώπη
και όταν έρθει η ώρα της αναπαραγωγής αρσενικό και θηλυκό μαζί, ξεκινάνε για το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής στην θάλασσα των Σαργασσών, όπου γεννάνε και πεθαίνουν. Έτσι κάθε Γενάρη και Φλεβάρη στον Αμβρακικό, κάποια από τα χέλια που ξεκινάνε το ταξίδι της επιστροφής, παγιδεύονται στα διβάρια που κλείνουν τις εξόδους της λιμνοθάλασσας, δίνοντας την ευκαιρία στους ψαράδες της περιοχής να βγάλουν ένα μικρό μεροκάματο.

Στον Αμβρακικό μια από τις πολλές συνταγές είναι καπνιστό χέλι με κριθαράκι. Για μια μερίδα, βάζουν στο τηγάνι μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και δύο ελαιόλαδο και σοτάρουν τον μάραθο κομμένο σε φέτες με αλάτι και πιπέρι. Μόλις μαραθεί βάζουν 200 γραμμ. κριθαράκι και 200 ml ζωμό ψαριού. Τα αφήνουν να χυλώσουν σε χαμηλή φωτιά και μετά ρίχνουν μισό κουταλάκι του γλυκού σκόρδο τριμμένο. Στο τέλος βάζουν 100 γραμμ. χέλι καπνιστό κομμένο σε μικρά κομμάτια, τον άνηθο ψιλοκομμένο και δύο κουταλιές της σούπας λεμόνι.

Πού να φάτε:
Στην Πρέβεζα στα μεζεδοπωλεία Σεϊτάν Παζάρ και Απάγκιο και στα εστιατόρια Τρελή Γαρίδα, Μελτέμι και Αμβρόσιος και στην Πάργα στο εξαιρετικό εστιατόριο του Κάστρου, με θέα όλη την πόλη.


Πώς θα πάτε:
Η Πρέβεζα απέχει από την Αθήνα 380 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 450 χλμ. Από Αθήνα θα πάρετε την εθνική οδό με κατεύθυνση την Πάτρα. Θα περάσετε στο Αντίρριο και μετά ακολουθήστε τη διαδρομή Αντίρριο - Μεσολόγγι - Αγρίνιο - Αμφιλοχία- Ακτιο και μέσω της υποθαλάσσιας σήραγγας Ακτίου – Πρέβεζας θα φτάσετε στον προορισμό σας.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ