Το Σύστημα Αμεσης Πληρωμής (Φιλικός Διακανονισμός) βοήθησε στη μείωση των ποσών των αποζημιώσεων από τροχαία ατυχήματα.

Λιγότερα κόστη για τροχαία λόγω του Φιλικού Διακανονισμού

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/1/2014

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι τα ποσά που δαπανήθηκαν το 2013 για αποζημιώσεις τροχαίων, είναι μικρότερα από την περσινή χρονιά και αυτό οφείλεται -εν πολλοίς- στον Φιλικό Διακανονισμό.

 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες υπήρξε αισθητή βελτίωση του μέσου κόστους αποζημιώσεων ανά τροχαίο ατύχημα τη χρονιά που μας πέρασε, σε σχέση με το παρελθόν έτος και σε αυτό συντέλεσε σημαντικά ο Φιλικός Διακανονισμός, τόσο στις υλικές ζημίες, όσο και στις σωματικές βλάβες.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, άλλοι παράγοντες που διαμόρφωσαν χαμηλότερα τις αποζημιώσεις των τροχαίων υπήρξαν η μειωμένη συχνότητα των τροχαίων, ο περιορισμένος στόλος οχημάτων και οι χαμηλότερες ταχύτητες. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι σε μειωμένες αποζημιώσεις οδηγήθηκε η αγορά και λόγω της καλύτερης διαχείρισης των ζημιών από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι ασφαλιστικές διεκπεραίωσαν πλέον των 165.000 περιπτώσεων ζημιών, αποζημιώνοντας με 140 εκατ. ευρώ περίπου τους δικαιούχους, ενώ το 2012 οι υποθέσεις ήταν κοντά στις 189.000 και οι καταβολές είχαν φτάσει τα 173 εκατ. ευρώ περίπου.

Να θυμίσουμε ότι Το Σύστημα Αμεσης Πληρωμής (Φιλικός Διακανονισμός) είναι η συμφωνία μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών, η οποία εφαρμόζεται -υπό προϋποθέσεις- στις περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων και βοηθά στη γρηγορότερη, αποτελεσματικότερη και πιο εύκολη είσπραξη των αποζημιώσεων από τους δικαιούχους.

Με το Φιλικό Διακανονισμό λοιπόν, αυτός που δε φταίει για το ατύχημα αποζημιώνεται από τη δική του ασφαλιστική εταιρεία.
Για να μπορούμε να ενταχθούμε στο σύστημα Φιλικού Διακανονισμού θα πρέπει:

• Οι ασφαλιστικές εταιρείες και των δύο οχημάτων να συμμετέχουν στο Σύστημα Αμεσης Πληρωμής,
• Η αποζημίωση για υλικές ζημιές να μην υπερβαίνει τις 6.500 ευρώ ανά ατύχημα.
• Η αποζημίωση για τυχόν σωματικές βλάβες να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ για κάθε ατύχημα συνολικά και με ανώτατο όριο ανά ζημιωθέν πρόσωπο τα 12.000 ευρώ.

 

Τελευταία νέα