Tι γίνεται αν κλείσει η ασφαλιστική μας;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/4/2013

Η επιλογή ασφαλιστικής εταιρείας είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο καθένας μας, καθώς σε περίπτωση «λουκέτου» μπορεί να μπλέξουμε σε μεγάλες περιπέτειες.

 

Μετά την παύση λειτουργίας της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο των ασφαλιστικών εταιρειών είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Το αντίστοιχο τμήμα της ΤτΕ πραγματοποιεί ελέγχους σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δηλαδή, εξετάζει το κατά πόσο τα διαθέσιμα κεφάλαια μιας ασφαλιστικής επαρκούν για την κάλυψη των οικονομικών της υποχρεώσεων (με βάση τον αριθμό των ασφαλιστηρίων που διαθέτει). 

Αν από τον έλεγχο προκύψει ότι, τα κεφάλαια της ασφαλιστικής δεν είναι επαρκή, τότε δίνεται ένα μικρό χρονικό διάστημα στην εταιρεία προκειμένου να ρυθμίσει το ζήτημα. Μετά από αυτό το διάστημα, γίνεται και πάλι έλεγχος στην ασφαλιστική και αν δεν έχει καλυφθεί η «τρύπα» στα οικονομικά της, τότε σταματά η λειτουργία της. 


Και μετά το λουκέτο;

Στην περίπτωση που η Τράπεζα της Ελλάδος «κλείσει» μια ασφαλιστική εταιρεία τότε: 

1) Ο καταναλωτής καλύπτεται ασφαλιστικά για 30 ημέρες από το Επικουρικό Κεφάλαιο 
2)  Μετά από αυτό το διάστημα, θα πρέπει να ασφαλίσει το αυτοκίνητό του σε κάποια άλλη εταιρεία, πληρώνοντας και πάλι το ασφάλιστρο
3)  Αν είναι σε εξέλιξη κάποια δικαστική διαμάχη για τροχαίο ατύχημα ή προκαλέσουμε κάποιο ατύχημα εντός των 30 ημερών, τότε την υπόθεση αναλαμβάνει το Επικουρικό Κεφάλαιο

Το Επικουρικό Κεφάλαιο μπορεί να δίνει αποζημιώσεις έως 100.000 ευρώ (σε περίπτωση μόνιμης αναπηρίας, μπορεί να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο όριο). Επίσης, το Επικουρικό δεν μπορεί να δώσει αποζημίωση υψηλότερη από 6.000 ευρώ για ψυχική οδύνη. Έτσι, αν προκαλέσουμε κάποιο ατύχημα, όταν καλυπτόμαστε από το Επικουρικό (ή είναι σε εξέλιξη κάποια δικαστική διαμάχη και κλείσει η ασφαλιστική μας εταιρεία), οι αποζημιώσεις που θα δοθούν υπολογίζονται με βάση τα παραπάνω. 

Αν οι οικονομικές απαιτήσεις των παθόντων είναι μεγαλύτερες από τα ποσά που μπορεί να δώσει το Επικουρικό, τότε υπάρχει περίπτωση να μας ζητηθεί να τα βάλουμε από την τσέπη μας. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να επιλέξουμε μια αξιόπιστη ασφαλιστική εταιρεία. 


Ο ρόλος του Επικουρικού

Το Επικουρικό Κεφάλαιο δημιουργήθηκε από τις ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να καταβάλλει αποζημιώσεις για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές σε περιπτώσεις που:

α) Αυτός που έχει την ευθύνη παραμένει άγνωστος (δηλαδή δημιούργησε το ατύχημα και εξαφανίστηκε).

β) Το ατύχημα προήλθε από ανασφάλιστο αυτοκίνητο. 

γ) Ο υπαίτιος οδηγός δημιούργησε το ατύχημα από πρόθεση.

δ) Σταμάτησε να λειτουργεί η ασφαλιστική εταιρεία στην οποία ήμασταν ασφαλισμένοι.

 

Τελευταία νέα