Tο σχεδόν 1/4 του συνολικού τζίρου της αγοράς των ασφαλιστικών εταιρειών είναι από στημένα ατυχήματα.

«Στημένα» ατυχήματα !

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/11/2013

Σύμφωνα και με τα τελευταία δεδομένα, τα φαινόμενα ασφαλιστικής απάτης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα ακόμη και σε περιπτώσεις πραγματικών περιστατικών.

 

Η ασφαλιστική απάτη είναι ένα θέμα που «ανθεί» στη χώρα μας, ειδικά κατά την περίοδο της κρίσης. Έτσι, παρά τον αυστηρό έλεγχο της Αστυνομίας για «περίεργα» ατυχήματα, δημοσιεύματα από τον Τύπο αναφέρουν ότι το σχεδόν ¼ του συνολικού τζίρου της αγοράς των ασφαλιστικών εταιρειών είναι από στημένα ατυχήματα.

Στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών εξηγούν ότι οι μορφές και τα περιστατικά ασφαλιστικής απάτης διαφέρουν. Τα περιστατικά αυτά μπορεί να αφορούν στημένα τροχαία ατυχήματα, υπερτιμολογήσεις ζημιών, προκλήσεις πυρκαγιών ή ακόμη και εικονικές κλοπές οχημάτων. Με αυτόν τον τρόπο όσοι «εμπλέκονται» καταφέρνουν να αποσπούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες αρκετά μεγάλα ποσά, χωρίς να δικαιούνται το παραμικρό ευρώ. Η πιο «γνωστή» μορφή απάτης, αφορά στη δήλωση ατυχήματος χωρίς το ένα από τα δύο εμπλεκόμενα αυτοκίνητα να φέρει ζημιές. Για παράδειγμα, ο Α ισχυρίζεται ότι έκανε έναν επικίνδυνο ελιγμό, με αποτέλεσμα ο Β να χάσει τον έλεγχο και να πέσει πάνω σε ένα δέντρο. 

Ακόμη μια προσφιλής μέθοδος εξαπάτησης είναι εκείνη των αυξημένων ή πλαστών τιμολογίων για ζημιές που όντως έχουν γίνει. Επίσης, αρκετοί ασφαλιστές επισημαίνουν και περιπτώσεις στημένων πυρκαγιών ή κλοπών αυτοκινήτων, οι οποίες αποκαλύφθηκαν εκ των υστέρων και αφορούν κυρίως υπερπολυτελή αυτοκίνητα. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, ορισμένοι «στήνουν» τροχαία ατυχήματα με περισσότερα από 3 οχήματα, ώστε να μην κινούνται υποψίες.

 

Τελευταία νέα