Στον Όλυμπο για κόκορα και ρωμαϊκά λουτρά!

4501 Επισκέψεις στο άρθρο

Στο «βουνό των θεών», δεν υπάρχει κάποιος που δεν θα ήθελε να πάει. Στα χωριά της Πιερίας, στους πρόποδες του Ολύμπου, και ποιος δεν θα ήθελε να αγαλλιάσει, περπατώντας και ιχνηλατώντας τους μύθους του δωδεκάθεου; Για την ιστορία, οι πρώτοι που κατέκτησαν το 1913 τον Μύτικα, την ψηλότερη κορυφή, ήταν δύο Ελβετοί φιλέλληνες, ο γνωστός φωτογράφος Frend Boissonnas και ο φίλος του, ιστορικός Τέχνης Daniel Baud-Bovy, μαζί με τον Έλληνα οδηγό τους Χρήστο Κάκκαλο, υλοτόμο-κυνηγό από το Λιτόχωρο. Το 1938 ο Όλυμπος ονομάστηκε πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας και το 1981 ως Απόθεμα της Βιόσφαιρας από την UNESCO. Σας προτείνουμε να συνδυάσετε ιστορία, μυθολογία και γαστρονομία και να ταξιδέψετε στα όμορφα Πιέρια και στην δωδεκάθεη πραγματικότητα.

 

Στην αρχαία πόλη Δίον

Για την ιστορία, σας θυμίζουμε ότι στην αρχαία πόλη Δίον οι Μακεδόνες τιμούσαν τους Ολύμπιους θεούς. Περπατείστε στους ίδιους δρόμους ΒΑ του Ολύμπου, ανάμεσα σε αγάλματα που στέκουν περήφανα ακόμα, και ενημερωθείτε για τις παραστάσεις έργων του Ευριπίδη που φιλοξενούνταν στο αρχαίο θέατρο του τετάρτου αιώνα. Εδώ, άλλωστε, κάθε καλοκαίρι, φιλοξενείται το σύγχρονο Φεστιβάλ Ολύμπου. Επισκεφτείτε, εκτός από το αρχαιολογικό πάρκο, και το μουσείο που προσφέρει πλήθος αξιόλογων ευρημάτων. Μεταξύ των καλύτερων εκθεμάτων, ξεχωρίζουν το ιερό του Δία, η έπαυλη του Διονύσου με τα θαυμαστά ψηφιδωτά, τα ρωμαϊκά δημόσια λουτρά σε έκταση τεσσάρων στρεμμάτων, το ιερό της Δήμητρας πιο έξω από τα τείχη της πόλης και το μνημείο των Ασπίδων. Είναι προφανές ότι το προσκύνημα στην αρχαιότητα είναι ανεξάντλητο.  Ολόκληρη η αρχαία πόλη Δίον παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, ενώ στο μουσείο του ομώνυμου χωριού θα δείτε την εκπληκτική «ύδραυλις», ένα από τα ελάχιστα αρχαία μουσικά όργανα που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα (Αρχαιολογικός Χώρος: 23510 53206).

Με ντόπιες νοστιμιές και τα αφεψήματα

Ο σύγχρονος οικισμός Δίον κρύβει ενδιαφέρουσες γαστρονομικές γωνιές και τιμά τις καθαρές γεύσεις του τόπου μαζί με το κλασικό τσίπουρο με γλυκάνισο, από κούμαρα ή παλαιωμένο σε βαρέλια. Η περιοχή της Πιερίας, σύμφωνα με πληροφορίες, διαθέτει 120 ενεργούς αποστακτήρες. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το πιάτο του κοκκινιστού αλανιάρη κόκορα. Τα περισσότερα τοπικά πιάτα είναι μεσογειακής διατροφής και περιέχουν βότανα, όπως ρίγανη, δυόσμο και βασιλικό. Για μετά το φαγητό, απολαύστε αχνιστό, «θαυματουργό» τσάι (του Ολύμπου) με μέλι.