Μετσοβόνε τρώει και ο... παντρόνε;

4756 Επισκέψεις στο άρθρο

Είναι στην προφορική μας παράδοση να λέμε και να πιστεύουμε ότι οι παλιοί που έτρωγαν πολύ τυρί και ζούσαν στα βουνά, ήταν γερής «κράσης». Σήμερα που τα «crash» τεστ είναι τόσα πολλά, σας προτείνουμε να έρθετε πιο κοντά στο … Μετσοβόνε και στο Μέτσοβο που έχει υπέροχα ξενοδοχεία και έξυπνες προτάσεις διαμονής.

 

Το Μέτσοβο δεν φημίζεται μόνο για τα ωραία ξενοδοχεία του αλλά και για τα πλούσια τοπικά προϊόντα του. Αν οργανωθείτε και επιχειρήσετε μια εξόρμηση στα βουνά του, βρίσκοντας το ξενοδοχειακό προορισμό της αρεσκείας σας, σε αφθονία θα βρείτε τα υψηλής ποιότητας πουλερικά και τα ασύγκριτα τυροκομικά προϊόντα. Λόγου χάρη, στο γνωστό τυροκομείο του Τοσίτσειου Ιδρύματος, θα έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε τυριά ειδικού τύπου, όπως είναι το καπνιστό, η μετσοβέλλα, η γραβιέρα και το μετσοβίσιο, τα οποία δε θα βρείτε πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Ναι, για το τέλος, αφήσαμε το καλύτερο… το μετσοβόνε. Το Μετσοβόνε είναι ημίσκληρο, καπνιστό τυρί, που παράγεται από αγελαδινό γάλα με την πρόσμιξη πρόβειου ή κατσικίσιου (σε ποσοστό που δεν ξεπερνάει το 20%), με την τεχνική της pasta filata και έχει αναγνωριστεί ως ΠΟΠ Μετσόβου.

Θα θέλατε να ξέρετε λίγα περισσότερα για τη διαδικασία παραγωγής του μετσοβόνε; Οι κύλινδροι του τυριού, αφού βγουν από τα ειδικά καλούπια που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή τους, δένονται με σπάγκο και κρεμιούνται για να καπνιστούν. Στη συνέχεια θα ωριμάσουν για 3 τουλάχιστον μήνες. Τόσο το κάπνισμα όσο και ο τρόπος παραγωγής συντελούν ώστε να δημιουργηθεί ένα πολύ ξεχωριστό τυρί με χρυσοκίτρινη μάζα, διάσπαρτη από μικρές τρυπούλες, κερωμένη εξωτερικά.

Πείτε ναι στη γεύση του που είναι ευχάριστα καπνιστή, στην υφή του που είναι απαλή και λεία. ΤΟ Μετσοβόνε καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά το βρίσκετε μπαλαντέρ στην παρασκευή διαφόρων φαγητών. Σε πίτες, γκρατέν, τάρτες, πιάτα ζυμαρικών, λαχανικών ή κρεατικών του Μετσόβου δίνει το δικό τους ξεχωριστό καπνιστό άρωμα. Συνδυάζεται με λευκά κρασιά ή ελαφρά, μέσου σώματος κόκκινα. Γευτείτε το με  μία σειρά εκλεκτών κρασιών Μετσόβου, με πρώτο στην επιλογή σας το θαυμάσιο κόκκινο κρασί "Κατώγι", αν είστε φαν του κόκκινου.

Όπως καταλάβατε, δεν χρειάζεται να είστε ο Νταλί για να ονειρεύεστε το τυρί που ρέει σαν τον χρόνο που κυλά. Με τις μετσοβίτικες γεύσεις, η φαντασία σας ξυπνά για να ζείτε με κέφι και διάθεση ισχυρής κράσης. Πάρτε μαζί σας αυτά που αγαπήσατε στο ελληνικό πρωινό του ξενοδοχείου σας και ανανεωθείτε.