Το ... παραμυθένιο χωριό της Ελλάδας

Το ... παραμυθένιο χωριό της Ελλάδας

37772 Επισκέψεις στο άρθρο

Είναι ίσως το πιο παραμυθένιο χωριό της Ελλάδας. Το Μέτσοβο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1150 μέτρων χαρίζει σε κάθε επισκέπτη του την απόλυτη χαλάρωση.

Μέτσοβο: Στη μέση της Βόρειας και της Νότιας Πίνδου

Κοινοποίησέ το »

Πολλές είναι οι πόλεις της Ηπείρου που διεκδικούν τον τίτλο του πιο παραμυθένιου οικισμού, αναμφίβολα όμως αυτός ο τίτλος ανήκει στο Μέτσοβο. Μια ορεινή πολιτεία με χρώματα που αιχμαλωτίζουν τον επισκέπτη και με εικόνες που μένουν αξέχαστες. Χτισμένο ακριβώς στο σημείο όπου χωρίζεται η Βόρεια Πίνδος από τη Νότια και σε υψόμετρο 1200 μ, ένα εντυπωσιακό τοπίο γεμάτο πράσινο σας καλωσορίζει στο Μέτσοβο. Αποτελεί τόπο καταγωγής ορισμένων από τους σημαντικότερους Εθνικούς Ευεργέτες και για αυτό τον λόγο φημίζεται για την μεγάλη πνευματική του ανάπτυξη.


 


Για σκι στο χιονοδρομικό κέντρο του Μετσόβου
Σε υψόμετρο 1790 μέτρων στη θέση «Γκιουζέλ Τεπέ» βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Μετσόβου που απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα από το χωριό. Πίστες και αναβατήρες σε ένα κατάλευκο τοπίο θα σας κάνουν να θέλετε να ζήσετε την απόλυτη έκρηξη αδρεναλίνης είτε επιλέξετε για την κατάβασή σας snowboard είτε πέδιλα του σκι. Για όσους δεν επιλέξουν να κατέβουν την πλαγιά είναι αξιοθαύμαστη η κατάλευκη θέα που προσφέρει η χιονισμένη Πνδος.
 
Γίνεται Μέτσοβο χωρίς Μετσοβόνε;
Μπορεί το Μέτσοβο να δημιουργήθηκε σαν χωριό βοσκών και κτηνοτρόφων, όμως οι κάτοικοί του διακρίθηκαν και σε άλλα επαγγέλματα. Το κορυφαίο προϊόν της περιοχής είναι βεβαίως τα τυριά, τα οποία πωλούνται σε όλα τα μαγαζιά και αποτελούν πλέον το δημοφιλέστερο πόλο έλξης. Διασημότερο όλων είναι το νοστιμότατο καπνιστό μετσοβόνε ενώ ακολουθούν η ημίσκληρη μετσοβέλλα, η γραβιέρα ,το γιδίσιο τύπου σεβρ και η παρμεζάνα την οποία οι Ιταλοί θεωρούν κορυφαία.


 


Περπατήστε στον Αβερώφειο Κήπο

Κατά την παραμονή σας στο Μέτσοβο αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε τον Αβερώφειο Κήπο που διαθέτει όλα τα είδη δέντρων της Πίνδου ενώ αφήστε τον δρόμο να σας οδηγήσει και στην Πινακοθήκη Αβέρωφ όπου θα θαυμάσετε έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ου αιώνα. Τέλος μη χάσετε την ευκαιρία να μπείτε στο Αρχοντικό Τοσίτσα, εκεί που πια στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του Μετσόβου, ένα από τα ωραιότερα της Ελλάδας.