Η παραλία Καρβουνόλακος

Η παραλία του Αγίου Γεωργίου

Ηρακλειά: Μικρός παράδεισος στις Κυκλάδες

3907 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι Κυκλάδες στην αυθεντική τους μορφή. Γνωρίζουμε το μεγαλύτερο νησί των μικρών Κυκλάδων, την Ηρακλειά, ιδανικό αραξοβόλι για αυτούς που ζητούν την απόλυτη χαλάρωση και απόλαυση στις διακοπές τους!

 

Η Ηρακλειά ανήκει στις Μικρές Κυκλάδες και βρίσκεται 18 ναυτικά μίλια από τη χώρα της Νάξου (1 ώρα απόσταση με το πλοίο). Υπάρχουν 2 οικισμοί: ο Αγιος Γεώργιος, όπου βρίσκεται και το λιμάνι και η χώρα του νησιού, η Παναγιά. Οι δύο οικισμοί ενώνονται με ασφαλτόδρομο μήκους 4 χιλιομέτρων. Η Ηρακλειά έχει περίπου 120 κατοίκους. Είναι το μεγαλύτερο νησί των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Έχει ποικιλία βιότοπων και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για ένα φυσιολάτρη. Η θέση της, νότια του ορεινού όγκου της Νάξου, την προστατεύει από τους ισχυρούς βοριάδες του Αιγαίου και της χαρίζει ένα ήπιο μεσογειακό κλίμα, με λίγες βροχοπτώσεις και πολλή ηλιοφάνεια. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη, οι ακρογιαλιές έχουν άμμο ή βότσαλα και η θερμοκρασία του νερού είναι πολύ καλή. Έχει 3 βραχονησίδες, πάνω στις οποίες συναντώνται σημαντικά είδη φυτών και πουλιών.

 

Οι παραλίες του νησιού

Στην Ηρακλειά θα βρείτε παραλίες με ρηχά και πεντακάθαρα νερά.

Αμμώδεις: Λιβάδι, Αγιος Γεώργιος, Βορεινή Σπηλιά, Αλημιά

Με βότσαλο: Καρβουνόλακκος και Αμμούδι του Μέριχα

Τις παραλίες που δεν είναι προσιτές μπορεί να τις επισκεφθεί κανείς με καΐκια ή με ταχύπλοα που πραγματοποιούν καθημερινές εκδρομές τόσο σε παραλίες του νησιού όσο και σε παραλίες γειτονικών νησιών, που απέχουν ελάχιστα λεπτά.

 

Tips

Όσοι έχουν επισκεφθεί της παραλίες της Ηρακλειάς, τις χαρακτηρίζουν «ήμερες», γιατί γύρω από το νησί βρίσκονται τα μεγάλα κυκλαδίτικα νησιά, τα οποία λειτουργούν ως «κυματοθραύστες», με αποτέλεσμα να μη φτάνουν πολλά μποφόρ στα νερά των ακτών της.

 

Ενδιαφέρουσες τοποθεσίες

  • Το κάστρο Λιβάδι: Εκεί υπάρχουν τα ερείπια από ένα κάστρο ελληνιστικής περιόδου (323 π.Χ.) – 316 π.Χ.). Επίσης, εκεί βρέθηκαν ερείπια από το Ναό του Δία και από το Ναό της Θεάς της Τύχης. Μέχρι το 1930 υπήρχε εκεί ένας οικισμός
  • Ο όρμος του Μέριχα: Είναι περιτριγυρισμένος από γκρεμούς, περισσότερο από 100 μέτρα ψηλούς. Τα πουλιά βρίσκουν φυσικές φωλιές μέσα στα ανοίγματα των γκρεμών.
  • Το βουνό Πάπας: Από εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα όλων των νησιών που βρίσκονται τριγύρω από την Ηρακλειά. Από το σημείο αυτό μπορεί κανείς να παρατηρήσει σπάνια είδη πουλιών.
  • Σπήλαιο: Στην Ηρακλειά βρίσκεται το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη. Είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων, με πλουσιότατο και εντυπωσιακό σταλακτιτικό στολισμό, που συμπεριλαμβάνει και το «σπηλαιόγαλα» (σπάνια σταλαγμιτική ύλη σε υδαρή κατάσταση). Το σπήλαιο βρίσκεται σε περίβλεπτη θέση με θέα προς τη θάλασσα και απέχει από αυτή μισή ώρα με τα πόδια. Από τον οικισμό Παναγία απέχει περίπου σαράντα λεπτά με τα πόδια.

 

Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr