Τα παλιά ολόλευκα σπίτια σφιχταγκαλιασμένα στην άκρη του γκρεμού

Η Χώρα είναι μια απλή και μαγευτική πολιτεία

Κάτω από την Παναγία προς την ρίζα του γκρεμού βρίσκεται η θρυλική Χρυσοσπηλιά

Φολέγανδρος: Αυθεντικές Κυκλάδες

4368 Επισκέψεις στο άρθρο

Μια διακριτική παρουσία ανάμεσα σε πασίγνωστα και πολυδιαφημισμένα Κυκλαδονήσια. Ένα αμόλευτο μεσογειακό τοπίο που διατηρεί μέσα του κρυμμένη την αρχέγονη ενέργεια του Αιγαίου…

 
Ο γραφικός Καραβοστάσης
Το πλοίο πιάνει στο Καραβοστάση, το μικρό λιμάνι, η επιβίβαση και η αποβίβαση από το πλοίο της γραμμής επιβατών και οχημάτων δεν κρατά πάνω από λίγα λεπτά. Μια προσωρινή αναστάτωση και σε λίγο όλα βρίσκουν ξανά τον χαλαρό νησιώτικο ρυθμό τους. Καλώς ήλθατε στη Φολέγανδρο!

Φιλόξενοι νησιώτες
Όμως το μυστικό της Φολεγάνδρου δεν θα το βρείτε εδώ αλλά λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα. Η Χώρα είναι μια απλή και μαγευτική πολιτεία με φιλόξενους κατοίκους που ακόμη σε κοιτούν στα μάτια και όχι στο… πορτοφόλι. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι επισκέπτες του νησιού έρχονται και ξανάρχονται εδώ για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, κάνουν παρέες και δένουν γερές φιλίες με τις ντόπιες οικογένειες.

Μικρά μεγέθη
Το οδικό δίκτυο μικρό, συνδέει το Καραβοστάσι με τη Χώρα (3,5 χλμ) και την Άνω Μεριά (Χώρα-Ανω Μεριά 7 χλμ.). Το αυτοκίνητο είναι μια διευκόλυνση όμως και να μην το πάρετε το τοπικό λεωφορείο που εκτελεί συχνά δρομολόγια θα σας πάει σχεδόν παντού. Επιπλέον καΐκια εκτελούν συχνά δρομολόγια –καιρού επιτρέποντος- για όλες τις παραλίες.

Μαγευτική Χώρα
Τα παλιά ολόλευκα σπίτια σφιχταγκαλιασμένα στην άκρη του γκρεμού, κτισμένα χωρίς μπαλκόνια και εξώστες, με λιγοστά μικρά παράθυρα και έντονο φρουριακό χαρακτήρα, είναι η οικιστική προέκταση του μεσαιωνικού οχυρού. Όλα σε αμυντική στάση μαρτυρούν τον φόβο των επιδρομών. Έξω από το κάστρο οι αισθήσεις χαλαρώνουν ο νεότερος οικισμός που εκτείνεται νοτιοανατολικά με τα λευκοφώτιστα αιγαιοπελαγίτικα χαρακτηριστικά του, γλυκαίνει τη διάθεση του επισκέπτη. Οι τρεις χαρακτηριστικές πλατείες, -Πιάτσα, Πούντα και των Ντουνάβηδων - η μία σε ελάχιστη απόσταση από την άλλη με τις κατάλευκες εκκλησίες τριγύρω φιλοξενούν την καρδιά της χώρας, με τα ταβερνάκια και τα καφενεία να απλώνονται κάτω από συστάδες δένδρων.

Το μοναστήρι της Παναγίας
Στην κορφή του λόφου πάνω από τη χώρα ξεχωρίζει το μοναστήρι της Παναγιάς όπου μπορείτε να πάτε με τα πόδια σε μισή περίπου ώρα. Παμπάλαιο κτίσμα πιθανόν του 17ου αι εντυπωσιάζει με το μαρμάρινο τέμπλο και το καμπαναριό με το εντοιχισμένο κομμάτι από ρωμαϊκό άγαλμα.

Το μυστικό της Χρυσοσπηλιάς
Κάτω από την Παναγία προς την ρίζα του γκρεμού βρίσκεται η θρυλική Χρυσοσπηλιά. Ένα πανέμορφο σπήλαιο με τρεις μικρές λίμνες που λέγεται ότι χρησίμευαν στην ύδρευση των πολιορκημένων κατοίκων. Επίσης βρέθηκαν σειρές τάφων και μαρμάρινα αγάλματα και πιθανόν να χρησίμευε σαν χώρος ταφής. Φυσικά για να την επισκεφθείτε θα χρησιμοποιήσετε μόνο καΐκι. Από το μοναστήρι της Παναγίας ανεβείτε μέχρι το Παλαιόκαστρο, όπου ήταν κτισμένη η αρχαία πόλη της Φολεγάνδρου και απολαύστε την θέα και ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα.

Παραλίες για όλους
Το λιμάνι διαθέτη μια καλή παραλία ιδανική για όσους αποφεύγουν τις μετακινήσεις μάλιστα προσφέρει και φυσική σκιά από αρμυρίκια. Περπατώντας λίγο θα προσεγγίσετε και την κοντινή παραλία Βάρδια. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο από Καραβοστάση προς Λιβάδι θα βρείτε τις μικροσκοπικές ακρογιαλιές Λατινάκι, Βιτσέντζου, Πουντάκι.

Για εξερευνήσεις
Στην καλύτερη ίσως παραλία του νησιού το Κάτεργο με το ψιλό βοτσαλάκι και τα γαλαζοπράσινα νερά θα έρθετε με καΐκι που φεύγει από Καραβοστάση. Επίσης από τον Καραβοστάση με εκδρομικό πλοιάριο θα προσεγγίσετε και τις καλές παραλίες Αγιος Νικόλαος (με βοτσαλάκι) και Λιβαδάκι (πετραδάκι και βράχια). Στις τελευταίες δυο μπορείτε να έρθετε και με μονοπάτι από την Άνω Μεριά (περίπου 1 ώρα).

Ανόθευτο τοπίο
Από τη Χώρα ο δρόμος συνεχίζει προς τον ορεινό οικισμό Aνω Μεριά όπου αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό μουσείο. Στην άκρη του οικισμού βρίσκεται η τοποθεσία "Πρόβαρμα" (ετυμολογικά ξεπροβόδισμα). Πριν γυρίσετε πίσω, σταθείτε να απολαύσετε τηνεικόνα: Παλαιόκαστρο, Παναγιά, Χώρα, κάστρο, θάλασσα... και κρατήστε στην μνήμη σας την πέτρινη ομορφιά της. Για μπάνιο θα κατεβείτε στη θαυμάσια παραλία αμμουδιά της Αγκάλης που διαθέτη ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πιο απόμερα είναι στις ακρογιαλιές Αμπέλι και Αγ. Γεώργιος -όπου πηγαίνει αυτοκίνητο.

Γιορτές Φολεγάνδρου
Γίνονται τον Ιούλιο στα στενά του Κάστρου, στον Καραβοστάση και την Aνω Μεριά και περιλαμβάνουν παραστάσεις. προβολές & μουσικές συναυλίες.

ΚΕΙΜΕΝΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Αθανασιάδης/Views of Greece

 
  • ΑΝΝΑ ΚΟΥΤΣΑΥΛΗ

    ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩ ΜΕΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΓΑΙΔΟΥΡΑΚΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, 3 ΧΙΛ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ 7 ΧΙΛ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ - ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΟΛΥΤΕΛΗ HOTELS MΕ ΘΕΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΦΕΡΕΣΤΕ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ!!!

      1