«Κοντράρει» Σαντορίνη και Ζάκυνθο

44141 Επισκέψεις στο άρθρο

Μπάνιο σε μία από τις 7 καλύτερες παραλίες του κόσμου (όπως υποστηρίζουν οι Αμερικάνοι), Κάστρο και τη Χώρα που κρέμονται στο χείλος του γκρεμού, θαλάσσιες σπηλιές, καταδύσεις στα πιο διαυγή νερά. Ζήσε τώρα τη μαγεία στη Φολέγανδρο!

Πατήστε εδώ  και κάντε like στο Auto Τρίτη Touring στο Facebook και δείτε πρώτοι κάθε άρθρο της σελίδας μας

Μπάνιο σε μία από τις 7 καλύτερες παραλίες του κόσμου
Η παραλία Κάτεργο θεωρείται η καλύτερη παραλία του νησιού με γαλαζοπράσινα νερά και ψιλό βοτσαλάκι. Μάλιστα, το αμερικανικό περιοδικό «Maxim» την είχε συμπεριλάβει ανάμεσα στις 7 καλύτερες παραλίες του κόσμου για το 2014, χαρακτηρίζοντάς τη ως τον μυστικό  προορισμό αυτών που θέλουν κάτι ιδιαίτερο, μακριά από τους πολλούς τουρίστες και τα συνηθισμένα. . Οδικώς θα πας μέχρι την παραλία Λιβάδι (όπου λειτουργεί κάμπινγκ) και στη συνέχεια θα πάρεις το μονοπάτι που καταλήγει στην παραλία. Η απόσταση δεν είναι πάνω από 40 λεπτά αλλά μέσα στο λιοπύρι μάλλον πρόκειται για μια παράτολμη ενέργεια, γι αυτό και προτείνουμε να πάρεις καΐκι που φεύγει από τον Καραβοστάση.
 
Μια Χώρα στο χείλος του γκρεμού, σαν την Οία της Σαντορίνης!
Τα παλιά ολόλευκα σπίτια σφιχταγκαλιασμένα στην άκρη του γκρεμού, κτισμένα χωρίς μπαλκόνια και εξώστες, με λιγοστά μικρά παράθυρα και έντονο φρουριακό χαρακτήρα, θυμίζουν τις δύσκολες εποχές που στο Αιγαίο κυριαρχούσαν οι πειρατές και οι κάτοικοι προσπαθούσαν να αμυνθούν κτίζοντας χωριά κάστρα. Θα περπατήσεις στη συνοικία Πούντα και από εκεί θα συνεχίσεις προς το κέντρο του οικιστικού συμπλέγματος της Χώρας όπου βρίσκονται οι δύο κεντρικές πλατείες του νησιού που ακούν στο όνομα Ντουνάβηδες και Πιάτσα και ανάμεσα τους η όμορφη εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Εδώ θα έρθεις το βραδάκι για φαγητό και ποτό σε κάποιο από τα καλά μαγαζιά. Στην κορφή του λόφου πάνω από τη χώρα ξεχωρίζει το μοναστήρι της Παναγιάς, όπου μπορείς να πας με τα πόδια ακολουθώντας για 20 λεπτά το καλντερίμι – «στρατάκι» το λένε οι ντόπιοι- που με τα συνεχή ζικ ζακ δρασκελίζει το γυμνό ύψωμα. Παμπάλαιο κτίσμα πιθανόν του 17ου αιώνα εντυπωσιάζει με το μαρμάρινο τέμπλο και το καμπαναριό με το εντοιχισμένο κομμάτι από ρωμαϊκό άγαλμα.
 
Εξερεύνηση θαλάσσιων σπηλιών και κατάδυση σε μαγευτικό βυθό
Κάτω από την Παναγία προς την ρίζα του γκρεμού βρίσκεται η θρυλική Χρυσοσπηλιά. Πρόκειται για το πιο γνωστό σπήλαιο της Φολέγανδρου με αρχαιολογική σημασία καθώς εδώ έχουν βρεθεί αρχαίοι τάφοι και μαρμάρινα αγάλματα. Ένα πανέμορφο σπήλαιο με τρεις μικρές λίμνες που λέγεται ότι χρησίμευαν στην ύδρευση των πολιορκημένων κατοίκων. Το εσωτερικό του κοσμείται από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, η είσοδος της σπηλιάς όμως είναι φραγμένη από την Αρχαιολογική υπηρεσία και η σπηλιά δεν είναι επισκέψιμη. Ωστόσο, το εκδρομικό σκάφος που θα σε πάει από το Καραβοστάση προς Κάτεργο σταματά για λίγο στο σπήλαιο Γεωργίτσι που εντυπωσιάζει με το γαλάζιο χρώμα που έχει σε αυτό το σημείο η θάλασσα. Η περιοχή επίσης παρουσιάζει καταδυτικό ενδιαφέρον καθώς μεγάλο μέρος του σπηλαίου είναι υποβρύχιο. Συνδύασε, λοιπόν, αυτή την εκδρομή με μια απόπειρα κατάδυσης και απόλαυσε τον μαγευτικό βυθό της Φολεγάνδρου με την απίθανη διαύγεια νερών. Στην Χώρα του νησιού, μάλιστα, θα βρεις το καταδυτικό κέντρο SΕΑ U που με την βοήθεια εμπείρων εκπαιδευτών θα σε μυήσει στα μυστικά της κατάδυσης είτε ελεύθερης είτε αυτόνομης (με μπουκάλες). 
 
Γεύση από μεσαίωνα στο Κάστρο της Χώρας
Η πιο χαρακτηριστική συνοικία της Χώρας είναι το Κάστρο, η γειτονιά με τα πιο παλιά και όμορφα σπίτια. Στον πυρήνα αυτού του οικισμού που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο (θα μπεις από το Παραπόρτι ή τη Λότζια), το θέαμα που θα αντικρύσεις θα σε εντυπωσιάσει ευχάριστα. Ο μεσαιωνικός οικισμός που κατοικείται έως και σήμερα μοιάζει με ζωγραφιά! Παντού θα δεις ξύλινα μπαλκονάκια, χρωματιστά πορτοπαράθυρα, γλάστρες με λουλούδια που στολίζουν τους ολόλευκους τείχους. Περπάτησε ως την εκκλησία της Παντάνασσας για να δεις το υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Με καθαρό καιρό από εδώ διακρίνεται η Μήλος, η Σίφνος και η Κίμωλος.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ