Η Πορταριά, στο βάθος ξεχωρίζει η Μακρυνίτσα

Θέα από τη Μακρυνίτσα προς τον Βόλο

Ο θρυλικός Μουτζούρης

Πράσινη φύση με γαλάζια θέα!

3656 Επισκέψεις στο άρθρο

Oι αρχαίοι Έλληνες ήθελαν το Πήλιο να είναι το βουνό των σοφών Κενταύρων και τόπο διδασκαλίας θεών και ηρώων. Οι σημερινοί Έλληνες το προτιμούν για τόπο διακοπών χειμώνα – καλοκαίρι!

 
Συνδυάζοντας πανέμορφα χωριά, ατμοσφαιρικούς ξενώνες σε ιστορικά αρχοντικά και resorts, διαδρομές μέσα σε υπέροχη φύση, ωραίες παραλίες, πληθωρική τοπική κουζίνα και τσιπουροκατανύξεις, το Βουνό των Κενταύρων δεν είναι τυχαία ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα για όλες τις εποχές του χρόνου. Από τα πορτοκαλοκόκκινα δάση μέχρι τις ανοιξιάτικες αποδράσεις για αγροτουρισμό και μάζεμα άγριων καρπών στο δάσος κι από τις χαλαρές «νησιώτικες» στιγμές στα καλοκαιρινά ψαροχώρια μέχρι το σκι ανάμεσα στις οξιές και τις αγριόλευκες στο χιονοδρομικό στα Χάνια, αποτελεί έναν προορισμό με πολλά διαφορετικά πρόσωπα.

1. Στην πλατεία, τα πλατάνια και τα αρχοντικά της Πορταριάς. Ξεκινώντας από το κέντρο του Βόλου ο ασφάλτινος δρόμος φιδοσέρνεται στις δασωμένες πλαγιές και καταλήγει στην Πορταριά. Το διάσημο χωριό που αγναντεύει τον Παγασητικό από ύψος 650 μέτρων οφείλει το όνομά του στο εκκλησάκι της Παναγιάς Πορταρέας. Η πλατεία Ταξιαρχών με τις ολόδροσες βρύσες και τα θεόρατα πλατάνια είναι το πιο πολύκοσμο μέρος του Πηλίου. Εδώ σταματούν όλοι για να ξεμουδιάσουν, να πιούν ένα καφέ, να σεργιανίσουν για λίγο στα γραφικά καλντερίμια, να κάνουν αγορές παραδοσιακών προϊόντων.

2. Ανεβείτε στον θρυλικό «Μουτζούρη» που διασχίζει το Πήλιο. Πλέον λειτουργεί μόνο για τους λάτρεις των παραδόσεων, σκαρφαλώνοντας και πάλι το Πήλιο με 25 χλμ. την ώρα. Ξεκινά από τα Λεχώνια για να τερματίσει στις Μηλιές, όπου και γίνεται η χειροκίνητη αναστροφή της κατεύθυνσης που αξίζει να παρακολουθήσετε, πριν πάρετε τον δρόμο της επιστροφής.

3. Μακρυνίτσα..το χωριό-κόσμημα του Πηλίου. Μόλις 2,5 χιλιόμετρα χωρίζουν την Πορταριά από τη Μακρυνίτσα, το χωριό «κόσμημα» του Πηλίου. Οχήματα δεν μπαίνουν μέσα στον οικισμό, όμως στην είσοδό του υπάρχει χώρος στάθμευσης. Τους επισκέπτες καλωσορίζει μια από τις πιο όμορφες πλατείες της ορεινής Ελλάδας με τα πλατάνια και τις βρύσες. Εκεί τρέχει το κρυστάλλινο «Αθάνατο νερό», όπως λένε οι ντόπιοι, προσφέροντας ταυτόχρονα πανοραμική θέα στον Παγασητικό και στην πόλη του Βόλου.

4. Δείτε την θέα στον Παγασητικό από το Λαύκο. Πετρόκτιστα σπίτια, κεραμοσκεπές και άλλες παλαιότερες σκεπές με πηλιορείτικες πλάκες οι απόλυτα φυσικοί ήχοι και το κελάηδισμα των πουλιών σας υποδέχονται στο Λαύκο. ¬Είναι πανέμορφο, με ανθισμένες αυλές και παμπάλαια καλντερίμια που σε προκαλούν να τα ανακαλύψεις, φρέσκο αεράκι, πράσινο παντού και θέα στη θάλασσα. Αξίζει να το περπατήσετε απ’ άκρη σ’ άκρη.

5. Επισκεφθείτε το Μούρεσι. Το χωριό βρίσκετε 3 χλμ. βόρεια της Τσαγκαράδας. Είναι αμφιθεατρικά κτισμένο πάνω από την Νταμούχαρη, το γραφικότατο επίνειο της περιοχής, και την Ακτή Παπά Νερό, το παλιότερο παραθαλάσσιο θέρετρο του ανατολικού Πηλίου. Το Μούρεσι έχει απερίγραπτα όμορφη θέα και προς το βουνό και προς την θάλασσα. Όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, ο επισκέπτης μπορεί να δεί την Χαλκιδική.

6. Στο κεφαλοχώρι Μηλιές. Αν θέλετε να επισκεφτείτε το βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο, αλλά δεν ξέρετε ποιο από τα δεκάδες χωριά του είναι το καλύτερο, οι Μηλιές είναι μια ιδανική επιλογή που τα έχει όλα: και παραδοσιακή αρχιτεκτονική και φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα και δυνατότητα για δραστηριότητες και εκδρομές.

7. Μια εκδρομή στο Βόλο. Ίσως η ομορφότερη και σίγουρα η πιο δημοφιλής πρωτεύουσα της Θεσσαλίας σας υποδέχεται με μια βόλτα στη συνοικία των Παλαιών για να φανταστείτε πόσο όμορφος ήταν ο Βόλος μέχρι το σεισμό του 1955, τον πολυχώρο Τσαλαπάτα, το μεσαιωνικό κάστρο και την πλατεία αλλά και στα γραφικά σοκάκια του προσφυγικού συνοικισμού της Νέας Ιωνίας, ενώ η βόλτα στην παραλία ξεκινά από τα δυτικά!