Στέκια που προσθέτουν εμπειρία ή απόλαυση στις διακοπές σου

4704 Επισκέψεις στο άρθρο

Τι χρειάζεσαι για να περάσεις καλά στις καλοκαιρινές διακοπές; Ένα όμορφο τοπίο, καθαρές θάλασσες και ακρογιαλιές, ένα καλό στρώμα για έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο και ωραία στέκια για φαγητό και καφέ/ποτό για τις στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης. Όμως, τι είναι αυτό που κάνει ένα στέκι… παράγοντα καλοπέρασης στις διακοπές;

 
Στους καλοκαιρινούς προορισμούς της Ελλάδας, ιδιαιτέρως σε αυτούς με υψηλή τουριστική ανάπτυξη και υποδομές, οι κάθε είδους καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια ξεπηδούν κάθε άνοιξη σαν τα μανιτάρια, δίνοντας μια νότα ανανέωσης σε κάθε περιοχή. Κάποια από αυτά αξίζουν μια επίσκεψη, καθώς είναι προσεγμένα, έχουν καλό σέρβις, διακόσμηση που ταιριάζει με τον «αέρα» της περιοχής και ο καφές, το ποτό ή το φαγητό τους αντίστοιχα πληρούν υψηλά standard ποιότητας σε σχετικά προσιτές τιμές. Άλλα πάλι φαίνονται σαν μια… προχειροδουλειά, φτιαγμένη μόνο για να προσελκύσει αυτούς που δεν ξέρουν να κρίνουν την ποιότητα των υπηρεσιών ή που δεν τους ενδιαφέρει να αξιολογήσουν τα χρήματα που θα δώσουν για ένα καφέ ή ένα γεύμα.

Οι παράγοντες της επιτυχίας
Η δεύτερη κατηγορία επιλογής επαφίεται στις προτιμήσεις του καθενός. Η πρώτη, όμως, είναι αυτή που αναζητούν οι περισσότεροι εν καιρώ κρίσης, όταν τα διαθέσιμα χρήματα είναι περιορισμένα και δεν υπάρχουν περιθώρια για… ατυχείς επιλογές. Τι χαρακτηρίζει λοιπόν ένα καλό στέκι; Όπως αναφέραμε και παραπάνω, νο1 παράγοντας «επιτυχίας» είναι τα καλά προϊόντα. Ένα εστιατόριο ή μια ταβέρνα με πολύ καλό και χορταστικό φαγητό σίγουρα θα μαθευτεί από στόμα σε στόμα –ειδικά αν το πακέτο συνδυάζεται και με σχετικά χαμηλές τιμές. Σε δεύτερο επίπεδο, το σέρβις και η καλή εξυπηρέτηση είναι ακόμα ένα στοιχείο που προσθέτει στην καλή εικόνα σε ένα μαγαζί. Ένα φιλικό και ευχάριστο προσωπικό είναι –για τους Έλληνες τουλάχιστον- λόγος για να μείνεις σε ένα μπαρ και να… συνεχίσεις να παραγγέλνεις!

Τέλος, η διακόσμηση και ο «αέρας» του κάθε μαγαζιού συνιστούν ένα, μικρό μεν, αλλά εξίσου σημαντικό κομμάτι για να το επιλέξεις ξανά. Είτε πρόκειται για μια απλή ταβέρνα πάνω στην παραλία είτε για ένα bar ή café με θέα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, ο προσεγμένος σχεδιασμός και το γέμισμα του χώρου σε συνδυασμό με την κατάλληλη ηχητική υπόκρουση μπορούν να «απογειώσουν» ή να «ρίξουν στα τάρταρα» ένα μαγαζί.

Το μαγαζί που γίνεται στέκι
Τα είδη των μαγαζιών είναι πολλά. Από τα beach bars που ανεβάζουν τα ντεσιμπέλ και τη διάθεση των επισκεπτών στα ύψη καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μέχρι τα lounge café bars που πρωταγωνιστούν στις προτιμήσεις των ρομαντικών για ένα ειδυλλιακό απόγευμα για δύο με απαλή μουσική και θέα στο πέλαγος. Και από την άλλη, οι γραφικές ψαροταβέρνες με τις τοπικές γεύσεις και τα φρέσκα θαλασσινά, μέχρι τα κοσμοπολίτικα εστιατόρια με τις gourmet γεύσεις. Ανάλογα με τις προτιμήσεις του ο κάθε επισκέπτης θα επιλέξει και το αντίστοιχο μαγαζί. Όλοι όμως θα επανέλθουν, αν μείνουν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες του.

Υπάρχουν καλά στέκια στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα θα πράγματα είναι κάπως μοιρασμένα. Υπάρχουν κάποια μαγαζιά που δύσκολα θα κατατάσσονταν στην κατηγορία «στέκι», λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω χαρακτηριστικά, υπάρχουν όμως και πολλά που ξεπερνούν κατά πολύ τα βασικά standard των πελατών τους!

Εσείς τι λέτε; Έχουμε στέκια που μας… απογειώνουν;
Πείτε μας τη γνώμη σας!
Ποιο στέκι και σε ποια περιοχή ήταν αυτό που σας έκανε τη μεγαλύτερη και πιο θετική εντύπωση;

Tags: ΣΤΕΚΙΑ