Με φόντο τον Όλυμπο

Νέα Μονή Διονυσίου

Στο φαράγγι του Ενιπέα

Λιτόχωρο: Στα ριζά του Ολύμπου

5468 Επισκέψεις στο άρθρο

Με τη δροσιά των δασών του θεοκατοίκητου βουνού και τη ζωογόνα παρουσία του Ενιπέα, αλλά και την αλμύρα της θάλασσας να αιωρείται στην ατμόσφαιρα, η όμορφη κωμόπολη του Λιτοχώρου φαντάζει ιδανικός τόπος για τις εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου.

 

Το Λιτόχωρο, αν και έχει αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια, παραμένει ακόμα γραφικό και ελκυστικό. Βέβαια, σε αυτό συντελούν κυρίως οι αγέρωχες κορφές του θεϊκού βουνού που καθώς υψώνονται λευκές και επιβλητικές φράζοντας τον ορίζοντα, δημιουργούν ένα ανυπέρβλητο σκηνικό.

Από την τοποθεσία Προφήτης Ηλίας -2 χιλιόμετρα από την πλατεία- θα αγναντέψετε το Λιτόχωρο, τον  κάμπο της Κατερίνης αλλά και το ανοιχτό πέλαγος. Θα προσανατολιστείτε γενικά στον τόπο και το χώρο με ευκολία, όταν βρεθείτε στην ευρύχωρη πλακόστρωτη πλατεία, όπου θα πιείτε τον καφέ σας αγναντεύοντας το πανόραμα των χιονισμένων κορφών και την κοιλάδα του Ενιπέα.

 

Οι διαδρομές

Η γνωστή ανάβαση για τον Όλυμπο είναι αυτή που οδηγεί στην τοποθεσία Πριόνια. Από την πλατεία θα ακολουθήσετε τις ταμπέλες και θα αρχίσετε να ανηφορίζετε ανάμεσα από υπέροχα δάση. Θα περάσετε τη διασταύρωση για τη Νέα Μονή Διονυσίου και θα συνεχίσετε για την τοποθεσία Σταυρός όπου βρίσκεται και το πρώτο ορειβατικό καταφύγιο (10 χιλιόμετρα). Έξι χιλιόμετρα πιο πάνω από το καταφύγιο, θα συναντήσετε ένα στενό κατηφορικό δρόμο στα αριστερά σας. Ακολουθήστε τον και σε 1.500 μέτρα θα φτάσετε στο σημείο όπου ήταν κτισμένη η παλιά μονή Διονυσίου που καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1943.

Από εδώ εύκολα θα πάτε στον ποταμό Ενιπέα που κυλά τα διαυγή νερά του ανάμεσα βράχια, έλατα και γεροδεμένα πλατάνια. Από τη διασταύρωση για το μοναστήρι ο δρόμος συνεχίζει για άλλα 2 χιλιόμετρα και τερματίζει στα Πριόνια (20 χιλιόμετρα). Ακολουθώντας για λίγα μέτρα το ορειβατικό μονοπάτι θα βγείτε σε μια υπέροχη τοποθεσία με μικρούς σκαλωτούς καταρράκτες, μην τη χάσετε! Εξορμώντας και πάλι από το Λιτόχωρο αξίζει να επισκεφθείτε ακολουθώντας ασφάλτινο δρόμο (4 χιλιόμετρα) την ορεινή τοποθεσία του Αη Γιάννη, όπου θα βρείτε το ομώνυμο εκκλησάκια και το μικρό πέτρινο ξενώνα. Το χωριό Δίον απλώνεται στους πρόποδες του βουνού, λίγο χαμηλότερα από το Λιτόχωρο. Εκεί βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος και μέσα στο χωριό του Μουσείο με σπουδαία εκθέματα από τις ανασκαφές. Αξίζει να το επισκεφθείτε ακολουθώντας από το Λιτόχωρο τον ασφάλτινο δρόμο.

 

Πρέπει να ξέρετε

Οι ποικίλες κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και η μικρή απόσταση από τη θάλασσα διαμόρφωσαν με την πάροδο των αιώνων ένα αξιόλογο, αλλά και πολύπλοκο οικοσύστημα με πολλές ιδιαιτερότητες. Η βλάστηση είναι διαρθρωμένη σε τέσσερις διαδοχικές ζώνες. Η πρώτη ζώην (300-500 μέτρα) είναι κατάφυτη από πλατάνια, καρυδιές και βελανιδιές. Η δεύτερη (500-1.700 μέτρα) είναι αμιγώς δασική με κυρίαρχα είδη το έλατο, τις οξιές και το μαυρόπευκο. Η τρίτη ζώνη (1.700-2.000 μέτρα) είναι η ζώνη των ψυχρόβιων κωνοφόρων με χαρακτηριστικό είδος το σπάνιο ρόμπολο. Η τέταρτη ζώνη εκτείνεται ως τις τρεις κορφές και θεωρείται καθαρά αλπική με ποώδη βλάστηση.

Έχουν καταγραφεί πάνω από 1.700 είδη φυτών, δηλαδή περίπου το ¼ της ελληνικής χλωρίδας, αλλά και πολλά σπάνια και απειλούμενα είδης της ευρωπαϊκής πανίδας, όπως το αγριοκάτσικο και το ζαρκάδι. Το 1938 ένα μικρό τμήμα του Ολύμπου ανακηρύχθηκε εθνικός δρυμός. Από το 1981 η περιοχή έχει χαρακτηριστεί από την Ουνέσκο  σαν «διατηρητέο τμήμα της παγκόσμιας βιόσφαιρας».

 

Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr