Στο Πάρκο του Μύλου Ματσόπουλου στήνεται το παραμυθένιο σκηνικό του «Μύλου των Ξωτικών»

Στην καρδιά της συνοικίας Βαρούσι ξεχωρίζει η εκκλησία της Αγίας Επίσκεψης

Μέσα στο κάστρο δεσπόζει ο Πύργος του Ρολογιού

Το παρελθόν των Τρικάλων συναντά το παραμύθι εδώ στο «Χωριό του Αϊ Βασίλη»

Τρίκαλα, η μαγεία των Χριστουγέννων!

6444 Επισκέψεις στο άρθρο

Σε τούτη την ακρογωνιά της Θεσσαλίας την προσοχή σου θα μαγνητίσουν οι αναπάντεχες φυσικές ομορφιές του τοπίου, αλλά και ένας ανεξάντλητος ιστορικός και πολιτισμικός πλούτος που υπάρχει διάσπαρτος παντού σε μια από τις πιο όμορφες μεσόγειες πολιτείες της Ελλάδας.

 

Θα περιδιαβείς τις λεωφόρους, τις πλατείες,  τα πάρκα  της σύγχρονης πόλης  των Τρικάλων θα χαθείς στα σοκάκια του Βαρουσιού, θα  χαλαρώσεις ταΐζοντας τις πάπιες  κάτω από τα πλατάνια του Ληθαίου ποταμού, θα ανακαλύψεις ιστορικά τεμένη,  εκκλησίες,  θα απολαύσεις τη θεα από το ρολόι του κάστρου,  θα ζήσεις την κάθε σου στιγμή σε μια πολιτεία που σίγουρα κρύβει πολλές ακόμη  εκπλήξεις.

 

Χριστούγεννα με τα ξωτικά

Όλο το Δεκέμβριο και τις ημέρες των γιορτών όλη η πόλη των Τρικάλων ζει το παραμύθι τον Χριστουγέννων. Μόλις ανάψουν τα λαμπιόνια και φωτίσουν το «Μύλο των Ξωτικών» .παντού θα ακούσεις να αντηχούν τα γέλια μικρών και μεγάλων. Πιο χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα δεν γίνεται!

Αυτό το παραμυθένιο εορταστικό σκηνικό,  έχει στήσει με περίσσια αγάπη και πολύ μεράκι ο Δήμος Τρικκαίων, στο Πάρκο του Μύλου Ματσόπουλου. Το πάρκο αποτελείται από συνολικές εγκαταστάσεις 3.500 μέτρων οι οποίες βρίσκονται σε ένα κτήμα 90 στρεμμάτων στη δυτική άκρη της πόλης, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Εδώ έχουν αναπαλαιωθεί τα εντυπωσιακά κτήρια του 19ου αιώνα και στεγάζουν ένα πολυπολιτισμικό κέντρο που φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις καθόλη τη διάρκεια του έτους και φυσικά κατά την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων γιορτών τον παραμυθένιο «Μύλο των Ξωτικών».

Ο Αι Βασίλης με τα ξωτικά του, ο «καλός Σκρούτζ» η νεράιδα και η μεγάλη, αγαπημένη παρέα ετοιμάζουν φέτος εδώ το μεγαλύτερο Εργοστάσιο παραγωγής παιχνιδιών και γλυκισμάτων… Διάλεξαν τον μαγικό τόπο για να δημιουργήσουν ένα υπέροχο, ζεστό και φιλόξενο χωριό και να το μεταμορφώσουν σε έναν παραμυθένιο… «Μύλο των Ξωτικών» όπου θα ετοιμαστούν τα δώρα του Αι Βασίλη σε μια ατμόσφαιρα χαράς, δημιουργίας, ελπίδας αλλά και τοπικών χριστουγεννιάτικων γεύσεων.

Τριάντα οκτώ γιορτινές και χαρούμενες μέρες (από 26 Νοεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου) με πλήθος εκδηλώσεων θα απολαύσουν οι κάτοικοι των Τρικάλων αλλά και οι τυχεροί επισκέπτες του ομορφότερου ελληνικού «Χωριού του Αι Βασίλη» (www.milosxotikon.gr)

 

Περίπατοι στην πόλη

Τα Τρίκαλα είναι μια από τις λίγες ελληνικές πόλεις που έχουν το προνόμιο να διασχίζονται από ένα ποτάμι, στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Ληθαίο, παραπόταμο του Πηνειού. Σημείο αναφοράς είναι η περιοχή που ταυτίζεται με την «Κεντρική Γέφυρα» η οποία συνδέει την κεντρική πλατεία με το πλέον πολυσύχναστο πεζόδρομο της οδού Ασκληπιού, ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης.

Η μεταλλική γέφυρα κατασκευάστηκε το 1886 από Γάλλους μηχανικούς. Σήμερα μετά τα  έργα ανάπλασης και πεζοδρόμησης της ευρύτερης περιοχής, η γέφυρα δέχεται μόνο πεζούς και ποδήλατα. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει περπατώντας πάνω από τον Ληθαίο, χαζεύοντας τις πάπιες να κολυμπούν και τα θεόρατα πλατάνια που στολίζουν τις όχθες του ή να ξεκουραστεί στα παγκάκια βλέποντας από τους γυάλινους φεγγίτες το υγρό του σώμα να ρέει. Στην κοντινή μικρότερη γέφυρα βρίσκεται το άγαλμα του Ασκληπιού, έργο του γλύπτη Θεόδωρου Βασιλόπουλου, ενώ ένας τεχνητός καταρράκτης συμπληρώνει τα σκηνικό που έχει στηθεί εδώ, στην όμορφα διαμορφωμένη κοίτη του ποταμού, στην καρδιά της πόλης.

Το Βαρούσι η παλιά αρχοντογειτονιά  των Τρικάλων έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέα ενώ  αρκετά από τα παλιά, αστικά σπίτια θεσσαλομακεδονικού ρυθμού έχουν αναπαλαιωθεί. Τούτες τις γειτονιές και τα σοκάκια του Βαρουσιού τραγούδησε ο Τρικαλιώτης λαϊκός μουσικοσυνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης. Μια βόλτα στο Βαρούσι θα ολοκληρωθεί σε  κάποιον από τους πεζόδρομους της συνοικίας Μανάβικα όπου λειτουργούν τσιπουράδικα, ταβέρνες και στέκια με ζωντανή, ρεμπέτικη μουσική.

Από το κέντρο ακολουθώντας τις οδούς Κοραή,  Καπποδιστρίου και Καρδίτσας  θα κατευθυνθείτε προς τη νότια είσοδο της πόλης όπου βρίσκεται το Κουρσούμ-Τζαμί, ένα επιβλητικό Μουσουλμανικό τέμενος που χτίσθηκε με χρήματα του γιού του Σουλεϊμάν, Οσμάν Σαχ Πασά τον 16ο αιώνα, σε ανάμνηση της θεραπείας του, εδώ στα Τρίκαλα. Ο μολυβδοσκέπαστος θόλος, χάρισε στο κτίσμα το όνομά του καθώς στα τούρκικα «κουρσούμ» σημαίνει μόλυβδος.

Το τζαμί αναπαλαιώθηκε το 1996 με κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων. Σήμερα συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων της UNESCO και χρησιμοποιείται σαν χώρος ήπιων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

 

Βόλτα στο Φρούριο

Σήμα κατατεθέν της πόλης των Τρικάλων είναι το βυζαντινό φρούριο που κατασκευάστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α (6ος αι) στα θεμέλια της ακρόπολης της αρχαίας πόλης της Τρίκκης. Οι Οθωμανοί όταν κατέλαβαν την πόλη όχι μόνο το διατήρησαν το φρούριο, αλλά και το ενίσχυσαν με νέα αμυντικά έργα. Στα μέσα του 17ου αιώνα πρόσθεσαν τον πύργο του ρολογιού με τη μεγάλη καμπάνα, ένας από τους παλαιότερους στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.

Τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής κατέστρεψαν αυτό το μνημείο όταν βομβάρδισαν την πόλη, ενώ ο πύργος που βλέπουμε σήμερα, κτισμένος σε απομίμηση του παλιού, χρονολογείται μετά την απελευθέρωση. Να λοιπόν μια θαυμάσια ιδέα για έναν ευχάριστο περίπατο. Από την κεντρική πλατεία της πόλης θα κατευθυνθείτε ανατολικά μέσω της οδού Στεφ. Σαράφη προς την είσοδο του Κάστρου. Θα περιηγηθείτε στον περίβολο και θ' ανεβείτε στο Ρολόι με την πανοραμική θέα.

Στη συνέχεια θα εξακολουθήσετε το περιπατητικό μονοπάτι που πρόσφατα διαμόρφωσε ο Δήμος προς τον  κατάφυτο λόφο του Πρ. Ηλία και θα κατηφορίσετε προς τις παραδοσιακές συνοικίες Βαρούσι και Μανάβικα.

Εδώ διασώζονται μερικά από τα παλαιότερα αρχοντικά του 17ου και 19ο αιώνα που μαρτυρούν την ευημερία που γνώρισε τότε η πόλη με την ανάπτυξη της βιοτεχνίας και του εμπορίου, ενώ υπάρχουν περίπου δέκα παλιές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. Αντιπροσωπευτικά δείγματα παλαιότητας είναι η Αγία Επίσκεψη και ο Άγιος Δημήτριος, ενώ αυτή του Αγίου Στεφάνου κτίσθηκε το 1896 στη θέση παλιού βυζαντινού ναού.

 

Πίσω στην ιστορία

Κατά την αρχαιότητα στη θέση της σημερινής πόλης αναπτυσσόταν η πόλη Τρίκκη σύμφωνα με αναφορές του γεωγράφου και ιστορικού του 1ου π.Χ. αιώνα Στράβωνα, όνομα που πήρε από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού ή κατ΄ άλλους κόρη του Ασωπού και της Υψέως. Η πόλη συμμετείχε στον ενωμένο στόλο των Ελλήνων που εκστράτευσε κατά της Τροίας με δύναμη 30 πλοίων και αρχηγούς τους δυο γιους του Ασκληπιού, Μαχάονα και Ποδαλείριο. Κυρίως όμως ήταν γενέτειρα του Ασκληπιού, του «άριστου ιατρού» -κατά τον επικό ποιητή Όμηρο- πριν ακόμα αυτός πάρει τη θέση του στο Δωδεκάθεο (7ος αιώνα π.Χ) και λατρευτεί ως θεός της Ιατρικής.

Μάλιστα το Ασκληπιείο της Τρίκκης ήταν ξακουστό στον τότε αρχαίο κόσμο, ενώ σε αυτό μαθήτευσε ο Ιπποκράτης ο Κώος, ο θεμελιωτής της ιατρικής επιστήμης. Στην αρχαία Τρίκκη υπήρχε ένα από τα παλαιότερα ασκληπιεία στον Ελλαδικό χώρο. Ανασκαφές κοντά στο ναό του Αγ. Νικολάου έφεραν στο φως μέρος των κτισμάτων, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι του εντοπίζεται κάτω από το λόφο του φρουρίου και το Βαρούσι. Επίσης έχουν ανασκαφεί λίγα ευρήματα της πρώιμης εποχής του χαλκού (3300 π.Χ.) και κτήρια ρωμαϊκής και υστερορωμαϊκής εποχής, αλλά και ψηφιδωτά δάπεδα όψιμων ελληνιστικών χρόνων. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος μόνο κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία αρχαιοτήτων.

 

Αγορές

Τοπικό κρέας και το περίφημο λουκάνικο Τρικάλων  από τα κρεοπωλεία της πόλης.  Φέτα (ΠΟΠ)  γραβιέρα,  γαλοτύρι  και βλαχοτύρι από τα παντοπωλεία της πόλης και εκλεκτή ρίγανη από τα βουνά της Πίνδου. Σε επιλεγμένα καταστήματα θα βρείτε χειροποίητο τραχανά και χυλοπίτες. 

 

Best tips

  • Βράδυ με φεγγάρι στο φωτισμένο Μύλο των Ξωτικών
  • H ανεπανάληπτη θεα από το Ρολόι
  • Περιήγηση στα ήσυχα στενά του Βαρουσίου
  • Περίπατος στο πεζόδρομο πλάι στην κοίτη του Ληθαίου ποταμού
  • Χριστουγεννιάτικες αγορές από την αγορά των Τρικάλων

 

Κείμενα - Φωτογραφίες: Θοδ. Αθανασιάδης/www,viewsofgreece.gr