Εντυπωσιακή η θέα στο κάστρο της Πάτμου

Ολόλευκα και καθαρά τα καλντερίμια της Χώρας

Ανακαλύψτε το νησί της Αποκάλυψης

4539 Επισκέψεις στο άρθρο

Το νησί όπου οραματίστηκε την Αποκάλυψη ο Ιωάννης ο Θεολόγος αποκαλύπτει σήμερα διακριτικά τις κρυφές του χάρες στον ταξιδιώτη, εμπνέοντας το σεβασμό στην παράδοση και στην ανυπέρβλητη αιγαιοπελαγίτικη φύση.

Εδώ στο λιμάνι της Πάτμου χτυπά η τουριστική καρδιά του νησιού. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καλά εστιατόρια. Τον Ιούνιο, αρχές Ιουλίου, αλλά και τον Σεπτέμβριο εδώ Το σέρβις, η ποιότητα των καταλυμάτων και των υπηρεσιών που παρέχονται είναι άψογα. Τον Αύγουστο, όπως και σε πολλά άλλα γνωστά νησιά, παρατηρείται έντονος συνωστισμός και μποτιλιάρισμα, πάντως οι αποστάσεις είναι γενικά μικρές.

Έτσι, από τη Σκάλα για τη Χώρα δε θα χρειαστεί να διανύσετε πάνω από 2,5 χιλιόμετρα σε δρόμο ασφαλτοστρωμένο μεν, αλλά όλο στροφές. Αν λοιπόν δεν έχετε πρόβλημα με το συνωστισμό ή σας αρέσουν το πήγαινε-έλα και οι εύκολες μετακινήσεις, θα προτιμήσετε να μείνετε σε κάποιο από τα πολλά καλά ξενοδοχεία της Σκάλας. Αν αποζητάτε πρωινές βόλτες στα ασβεστωμένα σοκάκια και θέα στον απέραντο ανοικτό αιγαιοπελαγίτικο ορίζοντα, αναμφίβολα προτιμήστε κάποιο από τα παραδοσιακά δωμάτια της Χώρας.

 

Τι θα δείτε

Ο επιβλητικός όγκος του καστρομοναστηριού, που δεσπόζει επιβλητικά στην κορφή του λόφου, είναι ορατός από μακριά, καθώς η αντίθεση της γκρίζας πέτρας με τον ολόλευκο οικισμό είναι έντονη. Όμως, με δεδομένο ότι όλη η Χώρα της Πάτμου αποτελεί αξιοθέατο, η περιπλάνηση στα ασβεστωμένα, πεντακάθαρα καλντερίμια της Χώρας σίγουρα αποκαλύπτει υπέροχες γωνιές και επιφυλάσσει εκπλήξεις!

Η θέα, διαφορετική από κάθε σημείο, ξεπροβάλλει εκεί που δεν την περιμένεις. Το φημισμένο Ιερό Σπήλαιο της Αποκαλύψεως, όπου κατά την παράδοση ο Ιωάννης άκουσε τη φωνή του Θεού να του υπαγορεύει την Αποκάλυψη, βρίσκεται στα μισά περίπου της διαδρομής Χώρας – Σκάλας, και είναι επισκέψιμο. Η Μονή Αγ. Ιωάννη Θεολόγου αποτελεί ένα πολύπλοκο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα που δημιουργήθηκε με την πάροδο των αιώνων και τις λειτουργικές ανάγκες της μονής. Το Καθολικό και τα παρεκκλήσια κοσμούνται με μοναδικές αγγειογραφίες, ενώ στο μουσείο της μονής φυλάσσονται σπάνια κειμήλια, εκκλησιαστικά σκεύη και χειρόγραφα. Στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό Σημαντήρη, κτίσμα του 1625, στεγάζεται σήμερα το αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο που αναμφισβήτητα πρέπει να επισκεφθείτε.

 

Οι παραλίες

Από τη Χώρα ή τη Σκάλα προσεγγίζονται εύκολα οι κοντινές πολυσύχναστες παραλίες Γροίκου, Κάμπος, Μελόι, Αγριολίβαδο. Τώρα, αν έχετε διάθεση για περισσότερο ψάξιμο μπορείτε να απομακρυνθείτε λίγο από το συνωστισμό και να φθάσετε στις πανέμορφες ακρογιαλιές Βάγια (με φυσική σκιά από αρμυρίκια), Λιβάδι Γερανού και Λάμπη που βρίσκονται στα βόρεια του νησιού. Στο νότο ξεχωρίζουν οι παραλίες Διακόφτι και Ψιλή Αμμος –που είναι και η μόνη αμμουδερή παραλία, αλλά ανοικτή στους βορειοανατολικούς ανέμους- και Κουβάρι.

 

Τι πρέπει να ξέρετε

Πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν κατά πάσα πιθανότητα οι Κάρες. Αργότερα ήρθαν οι Δωριείς και οι ίωνες. Στη θέση Καστέλι έχουν ανασκαφεί τμήματα πόλης των Ιώνων, ενώ στην τοποθεσία όπου δεσπόζει σήμερα το μοναστήρι υπήρχε επιβλητικός ναός της Θεάς Αρτέμιδος που τιμόταν ιδιαίτερα στο νησί. Μάλιστα, ο μύθος θέλει να έχει κτιστεί από τον Ορέστη όταν κρύφτηκε εδώ μετά τον φόνο της μητέρας του.

Το 90 μ.Χ. ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ήρθε εξόριστος από την Έφεσο και έγραψε την Αποκάλυψη. Το 1088 παραχωρείται από το βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α Κομνηνό στο μοναχό Χριστόδουλο όλο το νησί, με σκοπό να ιδρυθεί μοναστήρι προς τιμή του Ιωάννη, ενώ το 1713 ο μοναχός Μακάριος Καλογεράς συγκροτεί την περίφημη Πατμιάδα σχολή όπου δίδασκαν επιφανείς δάσκαλοι.

Το 1947 μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα απελευθερώνεται από τους Ιταλούς. Σήμερα η ακτινοβολία της Πάτμου είναι διεθνής και όχι μόνο στον Χριστιανικό κόσμο. Μάλιστα η Unesco έχει αναγνωρίσει το νησί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ το 1981 η ελληνική βουλή χαρακτήρισε την Πάτμο με ειδικό νόμο «Ιερό Νησί».

 

Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr

 

Tags: ΠΑΤΜΟΣ