Ανω Πόλη καλύτερη από της Θεσσαλονίκης

12669 Επισκέψεις στο άρθρο

Η Ανω Πόλη της Θεσσαλονίκης έχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές κάθε επισκέπτη της πόλης. Υπάρχει μία όμως που την ανταγωνίζεται επάξια.

Γραφικά καλντερίμια στην Επάνω Πόλη της Κυπαρισσίας
Η πολίχνη της Κυπαρισσίας έχει 5.500 μόνιμους κατοίκους και είναι κτισμένη στα ριζά του όρους "Ψυχρό". Ψηλά από το λιμάνι πάνω σε έναν απόκρημνο λόφο στα όρια των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, ο παραδοσιακός οικισμός της παλιάς Κυπαρισσίας.
H Επάνω πόλη – όπως τη λένε οι ντόπιοι-, απλώνει ράθυμα τα παλιοκαιρίτικα σπίτια του, ενώ στην κορφή τα τείχη του γερασμένου κάστρου στεφανώνουν το βράχο. Αφού πάρετε τον κεντρικό δρόμο, την οδό Δημάρχου Ιωαννίδη, στη συνέχεια θα χαθείτε στα στενά καλντερίμια, ενώ σύντομα θα βρεθείτε να περιπλανιέστε στις παλιοκαιρίτικες γειτονιές, να χαζεύετε τις λουλουδιασμένες αυλές και τα παραδοσιακά σπίτια. Αξίζει μια στάση στην πλατεία της Αρκαδίας με τον πλάτανο και τις Κρήνες που δεσπόζουν μπροστά από την είσοδο του κάστρου. 

Το «Κάστρο των Γιγάντων» με θέα πέρα από κάθε φαντασία
Δεσπόζει πάνω από το λιμάνι της Κυπαρισσίας και είναι γνωστό σαν κάστρο της Αρκαδίας ή Κάστρο των Γιγάντων. Ο τόπος όπως είναι φυσικό κατοικείται αδιάλειπτα από τα πανάρχαια χρόνια. Οι Βυζαντινοί στη θέση αρχαίας οχύρωσης έκτισαν το δικό τους κάστρο. 
Το ίδιο έκαναν αργότερα οι Φράγκοι, οι Ενετοί και οι Τούρκοι. Όλες οι βόλτες στην Κυπαρισσία έχουν σαν φυσική κατάληξη τις ερειπωμένες επάλξεις του κάστρου. Στο υπαίθριο θεατράκι που κτίστηκε το 1970 πραγματοποιούνται το καλοκαίρι σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Περιττό να αναφέρουμε πως η θέα από εδώ είναι πέραν κάθε περιγραφής.

Θαυμάστε καταρράκτες στο φαράγγι της Νέδας
Από το Καλό Νερό (5,5 χλμ. από το λιμάνι της Κυπαρισσίας) θα τραβήξετε την άσφαλτο που φεύγει ανατολικά για Κάκκαβα (5 χλμ.) και θα συνεχίσετε για Σιδηρόκαστρο (8 χλμ.). Στόχος μας το χωριό Πλατάνια που είναι το κοντινότερο στο πιο ενδιαφέρον και συνάμα προσεγγίσιμο σημείο του φαραγγιού. 
Από την Κυπαρισσία θα χρειαστεί να καλύψετε κάπου 20 χιλιόμετρα, όλα σε ασφάλτινο, αλλά με άφθονες στροφές οδόστρωμα. Φτάνοντας στα Πλατάνια θα ακολουθήσετε το απότομο στροφιλίκι (χωματόδρομος) που κατηφορίζει για 3 χλμ. ως την κοίτη του ποταμού. Εδώ από το παλιό πέτρινο γεφύρι ξεκινά και το μονοπάτι που εύκολα θα σας φέρει ως το εκκλησάκι της Παναγίας. Η διάσχιση του φαραγγιού βέβαια, είναι σαφώς πιο σύνθετη υπόθεση, αφού διαρκεί περίπου 7 με 8 ώρες, ενώ σε κάποια σημεία η ψυχρολουσία είναι υποχρεωτική καθώς το μονοπάτι βυθίζεται στα νερά του ποταμού. 

Δημοφιλείς ελιές και παραδοσιακή γουρουνοπούλα 
Στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας μπορείτε κάλλιστα να δοκιμάσετε και παραδοσιακές γεύσεις. Οι σημαντικότερες ποικιλίες ελιάς καλλιεργούνται στην περιοχή και προσκαλούν τους επισκέπτες να τις δοκιμάσουν. Φάε ελιές θρούμπες, ξιδάτες χαρακτές, πράσινες τσακιστές αλλά και μαύρες ενώ για φαγητό στις ταβέρνες τις περιοχής κλέβουν την παράσταση και μαγεύουν τον ουρανίσκο ο παστός καγιανάς και η γουρουνοπούλα.