«Πελάδες» στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.

Εικόνα στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας.

«Γαΐτα» η χαρακτηριστική ψαρόβαρκα του Μεσολογγίου

Αυτό το μικρό πέτρινο τείχος άντεξε τρεις πολιορκίες, του τούρκικου και αιγυπτιακού στρατού.

Απόδραση στον χρόνο

7268 Επισκέψεις στο άρθρο

Αποδράσεις στον χρόνο και στην ιστορία. Εξερευνήσεις μέσα από δαιδαλώδεις χωματόδρομους σε απρόσιτες παραλίες και υδροβιότοπους. Κρυφές ματιές στον μαγικό κόσμο των πουλιών και για επιδόρπιο, γευσιγνωστικές «επελάσεις» σε ένα τόπο που φημίζεται για τα ποιοτικά προϊόντα του.

 
O ποταμός Αχελώος που γεννιέται στα κορφοβούνια της Πίνδου και ο ποταμός Έυηνος που πηγάζει από τα βουνά της Ρούμελης δημιουργούν με τις προσχώσεις τους ένα πολύπλοκο υγροτοπικό σύμπλεγμα. Στο κέντρο του κυριαρχεί η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου με άνοιγμα πενήντα χιλιομέτρων. Η τεράστια αυτή υγρή περιοχή, σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα Γεωγράφο Στράβωνα ονομαζόταν Κυνία.
Για τον υποψήφιο επισκέπτη ένα είναι το σίγουρο. Ο τόπος είναι μεγάλος και δεν θα του χαριστεί εύκολα. Θα χρειαστεί κόπος, χρόνος και ασίγαστη εξερευνητική διάθεση. Όμως οι εικόνες που θα δείτε, οι άνθρωποι που θα συναντήσετε, οι φευγαλέες στιγμές που θα σας συνοδεύουν σε κάθε σας βήμα σε τούτη τη μοναδική γη, θα σας μείνουν αξέχαστες.

Περίπατοι στο Μεσολόγγι:
Το μικρό πέτρινο τείχος που συμβολικά υψώνεται μπροστά στην είσοδο του Μεσολογγίου, -μάντρα το έλεγαν ειρωνικά οι αγωνιστές- άντεξε τρεις πολιορκίες, του Τούρκικου και Αιγυπτιακού στρατού! Τον Απρίλιο του 1826 οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» οδηγήθηκαν στον λιμό και απελπισμένοι πια επιχείρησαν τη μεγάλη ηρωική έξοδο και πέρασαν στην αθανασία.
Σήμερα ο πολεοδομικός ιστός της σύγχρονης πόλης έχει αναπτυχθεί μάλλον άκομψα, όπως άλλωστε συμβαίνει με τις περισσότερες πόλεις της νεότερης Ελλάδας. Το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι ο Κήπο των Ηρώων που ιδρύθηκε το 1830 με διαταγή του Καποδίστρια και βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, πίσω απo το τείχος. Εδώ υπάρχουν οι τάφοι τού Μάρκου Μπότσαρη, του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, του Γρίβα και άλλων αγωνιστών. Σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο το άγαλμα του Τζωρτζ Γκόρντον Μπάιρον, πιο γνωστού ως λόρδου Βύρωνα που πέθανε στις 19 του Απρίλη του 1824, στη πόλη που τόσο αγάπησε. Από τον Κήπο των Ηρώων ακολουθήστε την οδό Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού που θα σας φέρει στο ιστορικό κέντρο της Ιερής Πόλης όπου διασώζονται αρκετά παραδοσιακά σπίτια. Περπατήστε στην αγορά, πιείτε τον καφέ σας στην πλατεία, γευθείτε τοπικές λιχουδιές στις ταβέρνες, δοκιμάστε το τοπικό ούζο της οικογένειας Τρικενέ που έχει συνδεθεί με την ιστορία της πόλης.

Κοντινές εκδρομές
Στην Τουρλίδα: Αξίζει να ακολουθήσετε τη διαδρομή που οδηγεί στην Τουρλίδα (6 χλμ). Ο δρόμος κατασκευάστηκε το 1884 πάνω στη δυτική άκρη της λιμνοθάλασσας Κλείσοβας. Στη διάρκεια της πορείας σας θα δείτε τις «πελάδες», τις χαρακτηριστικές ψαράδικες καλύβες κτισμένες πάνω από το νερό σε πασσάλους και τα διβάρια (ιχθυοτροφεία) όπου αλιεύονται τα χέλια, οι τσιπούρες, τα λαβράκια και οι κέφαλοι. Η Τουρλίδα που ήταν κάποτε ένα γνήσιο ψαροχώρι, καταφέρνει να κρατά ακόμα κάτι ζωντανό από την όψη του παλιού ιδιόμορφου λιμναίου οικισμού ο οποίος ισορροπούσε πάνω σε πασσάλους.
Στο Αιτωλικό: Εύκολα από το Μεσολόγγι θα κατευθυνθείτε δυτικά προς το Αιτωλικό (12 χλμ.). Αν έρθετε από τον παλιό δρόμο στη θέση «Φοινικιά» θα δείτε ανάμεσα στις αλυκές, μέσα στα ρηχά νερά της Λιμνοθάλασσας το εκκλησάκι της «Παναγίας της Φοινικιάς», όπου ερχόταν με βάρκα για να ξαποστάσει ο Λόρδος Βύρωνας. Η πόλη του Αιτωλικού είναι κτισμένη πάνω σε ένα νησί στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού-Μεσολογγίου και συνδέεται ανατολικά και δυτικά με την ξηρά με δύο πέτρινα γεφύρια, μήκους περίπου 250 και 300 μέτρων το καθένα.
Μοναστήρια και αρχαίες πόλεις: Στα ανατολικά μπορείτε να πάτε ως το Κρυονέρι (17 χλμ.) και να περιηγηθείτε γύρω από τον απότομο ασβεστολιθικό βράχο της Βαράσοβας, ο οποίος ξεπηδά με 917 μέτρα ύψος πλάι στη θάλασσα και θεωρείται από τα πιο αξιόλογα αναρριχητικά πεδία της Ελλάδας. Η περιοχή κρύβει άφθονες σκήτες και παλαιοχριστιανικούς ναούς. Αναζητήστε το μοναστήρι του Αγ. Συμεών (17ος αι) που βρίσκεται σε τοποθεσία με πηγαία νερά και θεόρατα πλατάνια, (μόλις 7 χλμ. από Μεσολόγγι). Ακολουθώντας τον οδικό άξονα Μεσολογγίου – Αγρινίου, ο ασφάλτινος δρόμος δεξιά θα σας φέρει στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο της Πλευρώνας, γνωστό και σαν κάστρο της Κυρά- Ρήνης.
Αυγοτάραχο και αλάτι το χρυσάφι της λιμνοθάλασσας: Πασίγνωστο για την ξεχωριστή νοστιμιά του το αυγοτάραχο του Μεσολογγίου, είναι πλέον διάσημο εντός, αλλά και εκτός των ελληνικών συνόρων. Παρασκευάζεται με την παραδοσιακή τεχνική σε σύγχρονες μονάδες.
Επισκεφθείτε τις αλυκές, δείτε τα βουνά από το «λευκό χρυσάφι» που με τόσο μεράκι και κόπο παράγουν εδώ και αιώνες οι αλυκές. Δοκιμάστε το αλάτι «Αφρίνα» της εταιρείας «Φλώρος» που συλλέγετε σε νιφάδες με το χέρι και θα συμφωνήσετε και εσείς με τους ντόπιους ότι εδώ στο Μεσολόγγι παράγεται το καλύτερο αλάτι του κόσμου!

Επισκεφθείτε
«Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης»: Στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο του παλιού Δημαρχείου. «Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης»: Σε κτίριο που κατασκευάστηκε το 1835 εκτίθενται σπουδαία έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα. Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος»: Βρίσκεται σε κεντρικό πεζόδρομο σε ένα διώροφο κτίσμα του 18ου αιώνα. «Μουσείο Παλαμά και Τρικούπη» Τα σπίτια όπου έμεναν ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς και η οικογένεια Τρικούπη λειτουργούν πλέον ως μουσεία.

Τι θα αγοράσετε
• Τυριά Π.Ο.Π όπως φέτα Δελφοί, κατσικίσιο «Αγρογή» και «τσελιγκάτο»
• Ψάρια και αλίπαστα της λιμνοθάλασσας
• Φυσικό ανεπεξέργαστο αλάτι «Φλώρος» εξαιρετικής ποιότητας
• Αυγοτάραχο
• Το τοπικό ούζο Τρικενέ

Γευθείτε
• Χέλι σουβλάκι ή ψητό
• Παστό σπάρο
• «Λίγδες» (μικρές τσιπούρες) τηγανητές
• «Μπουργέτο» με κέφαλους
• Αγκιναράκια παστά
• Σαγανάκι από το τοπικό τυρί «Κορφοβούνι»

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Αθανασιάδης/ www.viewsofgreece.gr