Εκεί που η ιστορία σμίγει με το Θείο Δράμα

5195 Επισκέψεις στο άρθρο

Αν από το φετινό Πάσχα ζητάς κάτι που θα σε συγκινήσει και θα σου προσφέρει στιγμές κατάνυξης και αδρεναλίνης μαζί, τότε αυτός εδώ είναι ο προορισμός σου.

Μπήκαμε αισίως στη Μεγάλη Εβδομάδα και όλη η Ελλάδα ετοιμάζεται πυρετωδώς για το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα. Στο Μεσολόγγι, όμως, η πασχαλινή ατμόσφαιρα έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της.

Κυριακή των Βαΐων στο Μεσολόγγι
Στο Μεσολόγγι, η Κυριακή των Βαΐων γιορτάζεται με έναν διαφορετικό τρόπος καθώς ταυτίζεται με την Έξοδο του Μεσολογγίου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή των Βαΐων το 1826. Έτσι, στο Μεσολόγγι έχουμε μια πληθώρα εκδηλώσεων για τους αγωνιστές που έπεσαν στη ηρωική Έξοδο, οι οποίες γίνονται στον Κήπο των Ηρώων αλλά και σε άλλα μέρη της πόλης. Η γιορτή, που διαρκεί συνήθως πάνω από 10 μέρες, περιλαμβάνει διάφορα δρώμενα, από εκθέσεις και παρελάσεις μέχρι μουσικοχορευτικά δρώμενα και τον περίφημο Δρόμο Θυσίας. Πρόκειται για εκδηλώσεις που προκαλούν το ενδιαφέρον όλης της Ελλάδας και κάθε χρόνο προσελκύουν χιλιάδες κόσμο στην περιοχή.

Αναρρίχηση στο «¶γιο Όρος» της Αιτωλίας
Με αφορμή την επίσκεψή σου στην ιστορική αυτή περιοχή της Ελλάδας, δε θα πρέπει να παραλείψεις να εκμεταλλευτείς τις αμέτρητες επιλογές που σου προσφέρει για δραστηριότητες στη φύση. Επίκεντρο αυτών είναι φυσικά ο βράχος της Βαράσοβας, 15 μόλις χιλιόμετρα από το Μεσολόγγι. Ο επιβλητικός ασβεστολιθικός όγκος ύψους 917 μέτρων αποτελεί σήμα κατατεθέν για τους λάτρεις της αναρρίχησης, οι οποίοι έρχονται από όλο τον κόσμο για να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία της αναρρίχησης στις άγριες και κρημνώδεις πλαγιές της.

Ανατολή και βόλτα στην Τουρλίδα
Η Τουρλίδα είναι ένα νησάκι στην άκρη της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου που ενώνεται με τη στεριά με μια στενή λωρίδα γης. Διασχίζοντας τη λωρίδα αυτή θα δείτε τις «πελάδες», τις χαρακτηριστικές ψαράδικες καλύβες κτισμένες πάνω από το νερό σε πασσάλους και τα διβάρια (ιχθυοτροφεία) όπου αλιεύονται τα χέλια, οι τσιπούρες, τα λαβράκια και οι κέφαλοι. Μαγική στιγμή στην περιοχή, η ώρα της ανατολής του ήλιου. Εκείνα τα λίγα λεπτά, που ο ήλιος έχει τόσο μαγικό φως, που μετατρέπει το πιο απλό θέμα, σε έργο τέχνης, πόσο μάλλον όταν έχεις μπροστά σου όλη την ψυχή της λιμνοθάλασσας, σταφνοκάρια, ιβάρια, και πελάδες.

Γευσιγνωσία σε μοναδικά προϊόντα
Μερικές ξεχωριστές προτάσεις για να γευθείς κατά τη διάρκεια της παραμονής σου στην υπέροχη πόλη του Μεσολογγίου, είναι το χέλι σουβλάκι ή ψητό, ο αστός σπάρος, οι «λίγδες» (μικρές τσιπούρες) τηγανητές, το «μπουργέτο» με κέφαλους, τα αγκιναράκια παστά και το σαγανάκι από το τοπικό τυρί «κορφοβούνι». Επίσης, μην παραλείψεις να πάρεις μαζί σου φεύγοντας τυριά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π), όπως φέτα Δελφοί, κατσικίσιο «Αγρογή» και «τσελιγκάτο», ψάρια και αλίπαστα της λιμνοθάλασσας, φυσικό ανεπεξέργαστο αλάτι «Φλώρος» εξαιρετικής ποιότητας, αυγοτάραχο και το τοπικό ούζο Τρικενέ.