Η έκταση της Βιστωνίδας λίμνης είναι περίπου 45 τ.χ και μαζί με τα γειτονικά συστήματα των λιμνοθαλασσών Ισμαρίδας και Έλους αποτελούν καταφύγιο ζωής για πολλά σημαντικά για τη χώρα μας υδρόβια είδη και είδη της φτερωτής πανίδας. Σε αυτό το πολύπλοκο υγροτοπικό σύμπλεγμα έχουν καταμετρηθεί γύρω στα 265 είδη πουλιών. Ανάμεσά τους 9 σπάνια ή απειλούμενα είδη σε διεθνές επίπεδο φωλιάζουν εδώ, όπως η Κοκκινόχηνα (Branta ruficollis), η Βαλτόπαπια (Aythya nyroca) το Κιρκινέζι (Falco naumanni) ο Θαλασσαετός (Haliaeetus albicilla), ο Στικταετός (Aquila clanga) (πηγή Ελλ. Ορθολογική Εταιρεία).
Από το 1974 η περιοχή έχει ανακηρυχθεί με τη συνθήκη Ραμσάρ σε «Υγρότοπος Διεθνούς σημασίας» και βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής προστασίας για την ορνιθοπανίδα. Το 2008 δημιουργήθηκε το ενιαίο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (www.epamath.gr) με έκταση 930.000 περίπου στρεμμάτων, που περιλαμβάνει το Δέλτα του ποταμού Νέστου και τη λεκάνη των λιμνών Βιστωνίδας και Ισμαρίδας.
Αφετηρία για τη γνωριμία με την περιοχή είναι το Πόρτο Λάγο, η μικρή αυτή Θρακιώτικη κωμόπολη που έχει τη μοναδική ιδιότητα, να είναι συγχρόνως παραθαλάσσια και παραλίμνια, αφού βρίσκεται χτισμένη στη στενή λωρίδα γης που χωρίζει την λίμνη Βιστωνίδα από την αλμύρα του Θρακικού πελάγους. Πλάι στο ψαρολίμανο του Πόρτο Λάγο βρίσκεται ο περίφημος πευκώνας, έκτασης μόλις μερικών δεκάδων στρεμμάτων όπου φωλιάζουν οι ερωδιοί. Από εδώ θα απολαύσετε και το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα της περιοχής.
Το μοναστήρι του Αγ. Νικολάου μοιάζει να κολυμπά καταμεσής της λιμνοθάλασσας, κτισμένο καθώς είναι πάνω σε δύο μικρά νησιά. Ολόγυρα το τοπίο σφύζει από ζωή με τις κάθε λογής δραστηριότητες των αμέτρητων ειδών της ορνιθοπανίδας.
Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα χρήσιμο θα ήταν να επισκεφθείτε το Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Βιστωνίδας που βρίσκεται στην δυτική είσοδο του χωριού Πόρτο-Λάγος (Τηλ. 25410 96646).
Αρχική Σελίδα | Sitemap | Επικοινωνία |
Copyright © 2024 - autotriti-touring.gr