Πύλος - Γιάλοβα: Τοπίο πάντα εξωτικό!

    30783 Επισκέψεις στο άρθρο

    Από την πρώτη στιγμή οι ομορφιές της Πύλου αλλά και το δυναμικό τοπίο της Γιάλοβας σε καθηλώνουν κοντά τους. Μπορείς ωστόσο από εδώ να γνωρίσεις τη Μεσσηνιακή φύση απολαμβάνοντας μοναδικές εκδρομές σε βουνό και θάλασσα. Ανάμεσα σε άλλα, θα ανακαλύψεις κάστρα και φρούρια από τα βάθη του Μεσαίωνα. Θα γνωρίσεις, ακόμα, τόπους όπου η ιστορία γραφόταν από τα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου, ζωντανούς υδροβιοτόπους που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις και αξίζουν την προσοχή όλων μας.

    Με ποδήλατο και κιάλια στη Γιάλοβα

    Η λιμνοθάλασσα Γιάλοβα-Πύλου αποτελεί τον νοτιότερο διεθνούς σημασίας υγρότοπο των Βαλκανίων αφού είναι ένας σημαντικός σταθμός για χιλιάδες πουλιά πριν ξεκινήσουν απνευστί την εναέρια διάσχιση της Μεσογείου και της Σαχάρας, μια απόσταση που αγγίζει τα 3000 χλμ! 

    Φιλοξενεί 265 είδη πουλιών- δηλαδή το 63% των ειδών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. Εδώ επιβιώνει μια μικρή αποικία τετρακοσίων περίπου ατόμων (μοναδική στην Ευρώπη) του Αφρικανικού Χαμαιλέοντα. Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε το ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα -από τα σημεία που επιτρέπεται η πρόσβαση φυσικά-, είναι με ένα ζευγάρι κιάλια και με ποδήλατο το οποίο θα νοικιάσετε από το χωριό Γιάλοβα. Η ποδηλασία καθώς γίνεται σε ήπιο και χωρίς κλίσεις οδόστρωμα, είναι εύκολη και οι διαδρομές βατές σε όλους.
     

    Οπωσδήποτε στο Πολυλίμνιο

    Το φαράγγι του Πολυλίμνιου απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Πύλου. Θα κατευθυνθείτε προς το χωριό Χαραυγή για να αφήσετε το όχημά σας. Θα συνεχίσετε με τα πόδια (30 λεπτά) για το φαράγγι στη θέση Πολυλίμνιο. 

    Εδώ κρύβεται ένα από τα μικρά θαύματα της Μεσσηνιακής φύσης που δεν είναι άλλο από τους μικρούς καταρράκτες και τις λιμνούλες με το κρυστάλλινο νερό. Ακολουθώντας το σύντομο μονοπάτι με τις καλαίσθητες ξύλινες γεφυρούλες δεν θα χρειαστεί να περπατήσετε πάνω από 10 λεπτά για να φτάσετε σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο. Το μονοπάτι συνεχίζει για 2 χιλιόμετρα. Στην πορεία θα ανακαλύψετε συνολικά 15 λιμνούλες και μικρούς ή μεγαλύτερους καταρράκτες.

    Πεζοπορική ανάβαση στο Παλιόκαστρο

    Από την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς θα συνεχίσετε με τα πόδια ανηφορίζοντας τους αμμόλοφους (30 λεπτά ήπια πεζοπορία) έως την σπηλιά του Νέστορα όπου θα απολαύσετε τη μοναδική θέα στη Γιάλοβα και στη Βοϊδοκοιλιά. 

    Έντονη ανάβαση θα σας φέρει στην κορφή του λόφου όπου δεσπόζει το Παλιόκαστρο. Η επιστροφή μπορεί να γίνει από την πίσω πλευρά -με σαφώς πιο ήπιες κλίσεις- προς Χρυσή Ακτή και παραλία Γιάλοβας. Προσοχή αν επικρατεί κακοκαιρία, μην επιχειρήσετε την ανάβαση, καθώς ο χώρος γύρω και μέσα στο κάστρο δεν είναι ασφαλής.

    Στη Βοϊδοκοιλιά, μια από τις διασημότερες παραλίες
    Από το Πετροχώρι (πάνω στο δρόμο για Χώρα Τριφυλίας), θα προσεγγίσετε την ανοικτή παραλία του Ρωμανού. Λίγο πιο νότια θα βρείτε την πολυφωτογραφημένη παραλία Βοϊδοκοιλιά με το χαρακτηριστικό ημικυκλικό σχήμα, τους αμμόλοφους και τα τροπικά νερά. 

    Θεωρείται η καλύτερη της περιοχής και μια από τις ομορφότερες της Ελλάδας. Υπάρχει χώρος στάθμευσης που όμως το καλοκαίρι δεν αρκεί καθώς εδώ συρρέουν εκατοντάδες οχήματα. Δημοφιλής κυρίως για τα ρηχά νερά της είναι η Χρυσή Ακτή που απλώνεται μπροστά από τον οικισμό της Γιάλοβας. Η περιοχή λόγω τοπικών ανέμων ενδείκνυται για τους φίλους του wind surf ή kite surf.