Εύβοια: Από τον Βορρά της ως τον Νότο

    30746 Επισκέψεις στο άρθρο

    Ανεβαίνεις ψηλά στα έλατα και ατενίζεις τη θάλασσα του Ευβοϊκού να ανοίγεται σα λίμνη στα πόδια σου. Περπατάς στην ακροποταμιά και ανασαίνεις τις μυρωδιές όλου του δάσους... Στη συνέχεια σε περιμένουν βράχια και λαχταριστές αμμουδιές, πευκοδάση που βρέχουν τις ρίζες τους στο κύμα, ιαματικά νερά που χύνονται στη θάλασσα, γραφικά ψαροχώρια και απάτητα ακρογιάλια, μια συνεχής εναλλαγή τοπίων. Όσο για τη Νότια Εύβοια; Από τις γραφικές παραλίες και τα λιμανάκια ακολουθώντας ορεινούς ατραπούς σκαρφαλώνουμε στα έλατα της Σέτας, ανακαλύπτουμε πανέμορφους υγροβιότοπους, κάστρα, μυστηριώδη δρακόσπιτα, γραφικά χωριά και παμπάλαια μοναστήρια.

    Η Λίμνη που δεν είναι λίμνη!
    Κάποτε ήταν μια ακμάζουσα ναυτική πολιτεία. Η νησιώτικη φυσιογνωμία της ακτινοβολεί ακόμα την αλαργινή αρχοντιά των παλιών καιρών και σε εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή. Παλιά σπίτια ψαράδων συνυπάρχουν πλάι σε καλοδιατηρημένα νεοκλασικά αρχοντικά καπεταναίων.

    Πρόκειται για την πιο νησιώτική πολιτεία της Εύβοιας και αυτό το καταλαβαίνεις με την πρώτη ματιά. Στην προκυμαία το πρωί θα δεις πιτσιρίκια να ψαρεύουν κεφαλόπουλα, ή να κάνουν ποδήλατο. Εδώ το σούρουπο ξεκινούν το σουλάτσο τους μικροί και μεγάλοι, σχηματίζονται τα "πηγαδάκια", ακούγονται χαιρετίσματα...εδώ δίνονται τα ραντεβού και συσφίγγουν τις σχέσεις τους οι ντόπιοι.

    Πλάτανος Γίγαντας στον Κηρέα
    Στην άκρη του μεσόγειου χωριού Προκόπι που βρίσκεται πάνω στο δρόμο Χαλκίδας – Αιδηψού ανατολικά από τα τελευταία σπίτια, μέσα στην κατάφυτη από θεόρατα πλατάνια και ιτιές κοίτη του, κυλά τα διάφανα νερά του ο ποταμός Κηρέας που πηγάζει από το όρος Καντήλι. 
    Στις όχθες του συναντάτε ένα από τα πλέον αξιόλογα παραποτάμια οικοσυστήματα της Εύβοιας. Αξίζει να αναζητήσετε τις ταμπέλες που θα σας οδηγήσουν στη θέση όπου βρίσκεται ο «Μεγάλος Πλάτανος», ένα δέντρο γιγαντιαίων διαστάσεων του είδους «platanus orientalis» -αυτοφυές της Ελλάδας- με ύψος 23 μέτρα, περίμετρο κορμού 18 μέτρα και πιθανής ηλικίας 600 ετών!

    Γνωρίστε τον μαγικό καταρράκτη του Δρυμώνα
    Η ομορφότερη ορεινή διαδρομή που μπορεί να πραγματοποιηθεί στην περιοχή σε ασφάλτινο δρόμο, είναι αυτή που συνδέει την Λίμνη με το χωριό Δρυμώνα. Ο δρόμος διασχίζει υπέροχο οροπέδιο με έλατα-πεύκα και καταπράσινες κοιλάδες. Κατηφορίζοντας προς το χωριό Δρυμώνα θα δείτε το χώρο όπου θα πρέπει να αφήσετε το όχημά σας αν θέλετε να ακολουθήσετε το σύντομο μονοπάτι που θα σας φέρει στον καταρράκτη του Δρυμώνα, ο οποίος σκορπά τα νερά του από ύψος 15 μέτρων. Εκεί που πέφτει το νερό δημιουργείται μια μικρή λίμνη όπου τα καλοκαίρι δεν είναι λίγοι οι τολμηροί που βουτούν στα κρύα νερά της. Το μονοπάτι που προσεγγίζει τον καταρράκτη έχει διαμορφωθεί κατάλληλα από το δασαρχείο και καθώς διαθέτει κουπαστή και ξύλινα σκαλιά, είναι προσβάσιμο σε όλους τους πεζοπόρους, ακόμη και στους πιο αμάθητους.

    Κάρυστος: Δείτε το Καστέλο Ρόσσο και το περίφημο Δρακόσπιτο
    Η Κάρυστος είναι μια σύγχρονη κωμόπολη που προσφέρει αρκετές επιλογές για διαμονή και φαγητό, ενώ ολόγυρα πλαισιώνεται από θαυμάσιες παραλίες. Εντυπωσιακό είναι το σημείο όπου βρίσκεται κτισμένος ο ενετικός πύργος Μπούρτζι. Από εδώ εύκολα θα ανηφορίσετε στο μεσόγειο χωριό Μύλοι και θα επισκεφθείτε το περίφημο Καστέλο Ρόσσο -Κόκκινο κάστρο. Ψηλότερα στο βουνό βρίσκονται οι «Κύλινδροι», εντυπωσιακές μαρμάρινες κολώνες από αρχαία λατομεία. Από το χωριό Μετόχι θα οδηγήσετε σε χωματόδρομο μέχρι το ορειβατικό καταφύγιο που κρύβεται ανάμεσα σε θεόρατες καστανιές για να φτάσετε από το μονοπάτι που οδηγεί στο εντυπωσιακό «Δρακόσπιτο» της Όχης, ένα από τα πολλά μυστηριώδη και αμφιβόλου προελεύσεως κτίσματα της νότιας Εύβοιας που εικάζεται ότι ήταν ιερά ή φρυκτωρίες.