Επίγειος παράδεισος 2 ώρες από την Αθήνα

5805 Επισκέψεις στο άρθρο

Μόλις δύο ώρες από την Αθήνα μία πανέμορφη λίμνη που δεν ξεπερνά σε ηλικία τα 25 χρόνια σε περιμένει να την ανακαλύψεις και να χαλαρώσεις στην πανδαισία χρωμάτων της. Φύγε τώρα για τη Λίμνη Δόξα και για την Ορεινή Κορινθία.

Δόξα: Μία πανέμορφη λίμνη 30 ετών
Μετά τον Φενεό και το φίλεμα, στη συνέχεια της εκδρομής σας, αξίζει να κάνετε στάση στη μαγευτική λίμνη Δόξα. Μαζί με τη λίμνη Τσιβλού έχουν περίοπτη θέση στους ταξιδιώτες που αγαπούν την φύση και ξέρουν από κρύο. Οι χιονισμένες βουνοκορφές δημιουργούν την απόλυτη αντίθεση με τα νερά της, ενώ κατά περιόδους υπάρχουν και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, μολονότι η ιστορία της είναι σχετικά μικρή και περιορίζεται στα 30 έτη περίπου. Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που φαίνεται περιμετρικά, από αρκετά σημεία της λίμνης, της προσδίδει χρώμα και εντοπιότητα. Στη συνέχεια, στο κεφαλοχώρι Γκούρα μπορείτε να απολαύσετε εκτός από τη βόλτα σας στο παραδοσιακό χωριό, μια σοκολάτα ή ένα τσίπουρο στα παραδοσιακά καφενεία του χωριού. Όταν αποφασίσετε πως είναι η κατάλληλη στιγμή, γυρίζετε στο ξενοδοχείο σας στα Τρίκαλα Κορινθίας.
 
Στα βήματα του Ηρακλή στη Στυμφαλία
Μία από τις ημέρες που θα είστε στην όμορφη ορεινή Κορινθία, επιλέξτε να πάτε στη μυθική φωλιά των Στυμφαλίδων ορνίθων. Εκεί, στη λίμνη της Στυμφαλίας, που πλέον βράζει από το κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες,  ο θρύλος Ηρακλής εξόντωσε τις Στυμφαλίδες όρνιθες. Καθώς στη βόρεια πλευρά της λίμνης διακρίνονται τα ερείπια της Ακρόπολης της αρχαίας Στυμφάλου, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αγαπήσουν τα παιδιά σας την μυθολογία από το να πλάσετε μια μικρή ιστορία και να τους την αφηγηθείτε οι ίδιοι επιτόπου. Ενώ το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας που έχει σκοπό να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, καθώς και την αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας, θα σας κατατοπίσει για τον οργανικό κόσμο της λίμνης.
 
Στα Μετέωρα της Ορεινής Κορινθίας
Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα Μετέωρα της Κορινθίας, όπως έχει χαρακτηριστεί από ενθουσιώδεις αλλά και ειδικούς η Παναγία των βράχων (της Φανερωμένης). Το μοναστήρι της Παναγίας του Βράχου, της Φανερωμένης, χτισμένο στη σκιά ενός τεράστιου βράχου, είναι ένας τόπος πάντα ανοιχτός για τον επισκέπτη που θέλει να απολαύσει τη θαυμάσια θέα προς τη Ζήρεια, ιδίως μέσα στο χειμώνα. Ο ιδιαίτερος ναός του μοναστηριού που είναι χτισμένος στη σχισμή του βράχου θα σας δημιουργήσει την κατανυκτική ατμόσφαιρα που αναζητούσατε.
 
Κεφαλάρι: Ο πιο παραδοσιακός οικισμός της περιοχής
Το χωριό Κεφαλάρι, στα 850 μ. υψόμετρο, έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός της Ορεινής Κορινθίας. Απέχει 130 χλμ. από Αθήνα και Πάτρα και 25 χλμ. από Κιάτο. Αγνωστος σε πολλούς, αυτός ο προορισμός απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που αγαπούν την ομορφιά της φύσης, την ηρεμία και την παράδοση. Για την ιστορία, από την άλλη πλευρά, το Κεφαλάρι της Ορεινής Κορινθίας βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ζήρεια – Κυλλήνη, τόπος γέννησης του θεού Ερμή. Για να ξέρετε, το Κεφαλάρι ή αλλιώς Ντούσια (ονομασία από το 1388) μέχρι το 1940 ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Ορεινής Κορινθίας με 1200 κατοίκους. Οπότε, πιείτε καφέ στη γραφική πλατεία, κάτω από τη σκιά του αιωνόβιου πλάτανου (άνω των 130 χρόνων) που δεσπόζει στο κέντρο. Δίπλα, μπείτε στην πετρόκτιστη εκκλησία και στο κάτω μέρος της πλατείας, φωτογραφηθείτε στην πέτρινη βρύση με τα κρυστάλλινα νερά της που ρέουν εδώ και αιώνες. Κατεβαίνοντας το χωριό συναντάτε το παλιό πέτρινο σχολείο και, στη συνέχεια, την πηγή, από την οποία πήρε το όνομα του.