Έχει Madame Tussauds!
3818 Επισκέψεις στο άρθρο
Γνωρίζατε ότι και η Ελλάδα έχει το δικό της μουσείο Madame Tussauds; Και όμως, είναι αλήθεια και βρίσκεται στην πανέμορφη Καστοριά.
Το καταπληκτικό «Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας», που δημιούργησε στο Μαυροχώρι Καστοριάς ο γνωστός δάσκαλος και ταλαντούχος καλλιτέχνης κ. Δημήτρης Παναγιωτίδης, μαζί με την σύζυγό του κ. Φανή, κοσμεί το χωριό και γενικότερα το Νομό Καστοριάς, αποτελώντας μια γνήσια πρόταση ιδιαίτερης επίσκεψης που σμίγει τον πολιτισμό με την ιστορία του τόπου. Όμως, αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος για να πάτε ξανά στην Καστοριά. Σας δίνουμε τους βασικούς παρακάτω.
Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας
Το Μουσείο βρίσκεται πλησίον της πλατείας του Μαυροχωρίου, επί της κεντρικής του οδού. Συγκροτείται από δύο μεγάλα και νεόδμητα κτίρια, τοπικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Το καθένα αποτελείται από τρεις ορόφους με πάμπολλα, ποικίλα κι ενδιαφέροντα εκθέματα. Εντυπωσιακή είναι η αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου με τα κέρινα ομοιώματα του γαμπρού, της νύφης, του παπά, της μουσικής κομπανίας και του φωτογράφου. Εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι κέρινες μορφές των προϊστορικών ανθρώπων, που κατοικούσαν πριν από χιλιάδες χρόνια και ψάρευαν στη λίμνη της Καστοριάς. Ανάμεσα στα δύο κτίρια, υπάρχει μία μεγάλη τετράγωνη αυλή, που έχει ολόγυρά της αναπαραστάσεις μαγαζιών της παλαιάς εποχής με κέρινα ομοιώματα των επαγγελματιών που τα επάνδρωναν και τα λειτουργούσαν. Βλέπουμε, λόγου χάρη, το κουρείο με τον κουρέα του, το τσαγκαράδικο με τον τσαγκάρη, το καροποιείο με τον καροποιό καθώς και τον ψαρά με τα δίχτυα του (Τηλέφωνα: 24670 74870, κιν. 6970 39 21 96). Πώς μετά να μην αγαπήσουν τα παιδιά σας την ιστορία μέσα από αυτήν την βιωματική επίσκεψη;
Τα must do εντός πόλης
Στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη νότια ακτή, εκεί που βρίσκονται τα περισσότερα εστιατόρια και οι καφετέριες της πόλης, στην κοσμοπολίτικα διαμορφωμένη προκυμαία θα χαλαρώσετε με ένα ζεστό ρόφημα και θα συνεχίσετε με ένα γκουρμέ πιάτο τοπικής κουζίνας από την Καστοριά. Οι επιλογές είναι πολλές. Μεταξύ αυτών, περίοπτη θέση έχουν και τα φασόλια Κορεστείων! Μετά την γκουρμέ άποψη με παραδοσιακό χρώμα, απολαύστε το σεργιάνι στην παραδοσιακή συνοικία Ντολτσό. Εκεί και στο Αποζάρι συναντάτε τα περισσότερα από τα περίφημα καστοριανά αρχοντικά με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και τον θαυμάσιο εσωτερικό διάκοσμο, όπως αυτά των Παπαπέτρου, Γάκη, Μπασάρα και των αδελφών Εμμανουήλ.
Οι ανακαλύψεις εκτός των τειχών
Τραβώντας προς το …Νόστιμο
Παραλίμνιος προϊστορικός οικισμός: Εύκολα από το κέντρο της πόλης θα φτάσετε στο Δισπηλιό (7 χλμ.) για να δείτε τα ερείπια νεολιθικής κατοίκησης (5.500 π.Χ). Καλαμένιες καλύβες της αρχαιολογικής υπηρεσίας αναπαριστούν τον πρότερο παραλίμνιο οικισμό. Από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε περιμετρικά της λίμνης και να ολοκληρώσετε το γύρο της διανύοντας περίπου 35 χιλιόμετρα. Να μεταβείτε από το Δισπηλιό προς το Άργος Ορεστικό-5 χλμ.- και μετά νότια και δυτικά για να κάνετε στάση στο χωριό Νόστιμο, στα 12 χλμ., όπου μια ομάδα Γερμανών επιστημόνων το 1961 ανακάλυψαν ένα απολιθωμένο δάσος με τροπικά φυτά και κορμούς ηλικίας 15-20 εκατ. ετών! Εδώ λειτουργεί και το Μουσείο Παλαιοντολογίας-Παλαιοβοτανικής υπό την εποπτεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Επίσκεψη στο νησάκι Αγιος Αχίλλειος
Για να επισκεφθείτε το νησάκι του Αγίου Αχίλλειου που βρίσκεται στη Μικρή Πρέσπα, θα ακολουθήσετε την πεζογέφυρα και μετά από περπάτημα 200 μ. θα βρεθείτε στον λιμναίο οικισμό του Αγίου Αχίλλειου. Στο νησάκι ανιχνεύονται σημάδια από πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στη ροή της ιστορίας. Βυζαντινές εκκλησίες χτισμένες με αρχαίους κίονες βρίσκονται διάσπαρτες παντού, όπως η εκκλησία του Αγίου Αχίλλειου που έκτισε ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος όταν νίκησε τον βασιλιά των Βουλγάρων Σαμουήλ. Το νησάκι είναι πολύ μικρό και περπατιέται μέσα σε μια ώρα, μια βόλτα που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσετε, καιρού επιτρέποντος. Στο νησάκι υπάρχει ξενώνας και ταβέρνα.
Στα πέριξ της Καστοριάς, στα Κορέστεια
Από τα Κορέστεια συνεχίζετε για ακόμη 2 χλμ. μέχρι τη χαρακτηριστική διασταύρωση. Στην ευθεία φτάνετε στο χωριό Χάλαρα για να δείτε τον παλιό νερόμυλο (κτίσμα του 1900). Συνεχίζοντας τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στις Πρέσπες, περνάτε τα χωριά Γάβρος και Κώττας και μετά από 16 χλμ. βγαίνετε στον κόμβο του Τριγώνου. Το αριστερό παρακλάδι του δρόμου οδηγεί στη λεκάνη των Πρεσπών (15 χλμ.) και το δεξί στο Πισοδέρι (9 χλμ.) και το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου (12 χλμ.). Για την ιστορία, τα Κορέστεια διακρίνονται από παραδοσιακή αρχιτεκτονική με πλιθιές, ενώ οι κάτοικοί τους επιδίδονται στην καλλιέργεια των φασολιών.
Στη Σπηλιά του Δράκου
Το σπήλαιο βρίσκεται στις όχθες της λίμνης, στους πρόποδες του μικρού βουνού, από όπου δημιουργείται η χερσόνησος, όπου είναι χτισμένη η πόλη. Δίπλα ακριβώς από την σπηλιά, διακρίνετε το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου πάνω στα βράχια. Η παράδοση θέλει τη σπηλιά, να είναι ένα χρυσορυχείο το οποίο φύλαγε, άγρυπνος φρουρός, ένας δράκος. Η είσοδος του σπηλαίου ανακαλύφθηκε το 1954, ενώ η χαρτογράφησή του έγινε το 1968. Το μεγαλύτερο βάθος από την είσοδο φτάνει τα 18 μέτρα και η θερμοκρασία μέσα σε αυτό, δεν ξεπερνάει τους 18°C, με μέση θερμοκρασία τους 16°C. Η περιγραφή του εσωτερικού της σπηλιάς είναι: 10 αίθουσες διαφόρων διαστάσεων, 7 υπόγειες λίμνες και 5 σήραγγες. Κατά την περίοδο των εργασιών που έγιναν στο σπήλαιο, ανακαλύφθηκαν οστά αρκούδας των σπηλαίων, που χρονολογούνται 10.000 χρόνων. Η σπηλιά είναι ανοιχτή καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από το τις 10:00 έως τις 17:00, όπου πρέπει να μαζευτεί ένας μικρός αριθμός ατόμων, προκειμένου να γίνει η ξενάγηση.