Η Έρα της Τριπολιτσάς

2192 Επισκέψεις στο άρθρο

Σου αρέσει να βλέπεις εντυπωσιακά κτίρια και να ρωτάς "τι είναι αυτό;". Τουλάχιστον στην Τρίπολη θα κάνεις μία ερώτηση λιγότερη αφού ένα από αυτά τα ωραία πετρόκτιστα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας θα ξέρεις ότι είναι ο ραδιοφωνικός σταθμός Τρίπολης.

 
Το οικόπεδο, όπου πρωτολειτούργησε στην Τρίπολη Ραδιοφωνικός Σταθμός (πλατεία Ανεξαρτησίας), ανήκει στην Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας και το κτήριο χτίστηκε για να στεγαστεί η Οικοκυρική Σχολή Απόρων Κορασίδων. Η κατασκευή του άρχισε το 1935 και το 1938 στεγάστηκε Σχολή με χρήματα της «Φιλοπτώχου Αδελφότητος»-Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας ο Γερμανός Μεταξάς. Στα χρόνια της Κατοχής σταμάτησε η λειτουργία της Σχολής και το κτήριο αρχικά μετατράπηκε σε Ιταλικό Δικαστήριο. Έπειτα το πήραν οι Γερμανοί και το 1943-44 ήταν δικαστήριο στο ισόγειο και φυλακές στα υπόγεια. Το 1943 μάλιστα εγκαταστάθηκαν εκεί και τάγματα ασφαλείας, ο λόχος Κορινθίων.

Μετά την πόλεμο άρχισε από εκεί να εκπέμπει ο Ραδιοφωνικός Στρατός Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Ρ.Σ.Ε.Δ. φτιάχτηκε το 1949 από δύο στρατιώτες των διαβιβάσεων, τον Μαζαράκη και τον συμπατριώτη μας Αλκισθένη Θεοφανόπουλο. Την έναρξη λειτουργίας κήρυξε ο στρατηγός Θ. Πεντζόπουλος. Ο Σταθμός ανήκε στην Στρατιωτική Διοίκηση Πελοποννήσου και εποπτευόταν από ανώτερο αξιωματικό.

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του είχε τρία τρίωρα προγράμματα (πρωί, μεσημέρι και βράδυ). Την ευθύνη για την λειτουργία και την συντήρηση του Ρ.Σ. είχε τοπική επιτροπή από τους Φάνη Τζαβέλα, Θέμη Ιατρού κ.α. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο Μητροπολίτης Γερμανός. Το προσωπικό απαρτιζόταν από τους Αλκισθένη Θεοφανόπουλο, Ιωάννα Παλαία, Ευαγγελλία Ζουλίνου, τεχνικός ο Δημήτριος Κακουργιώτης ή Γκίτζας (τσαγκάρης το επάγγελμα).

Ο Σταθμός εξέπεμπε σε μεγάλη εμβέλεια, στα βραχέα και ακουγόταν σε όλη την Πελοπόννησο. Το πρόγραμμά του ήταν ποικίλο, με εκπομπές κλασικής μουσικής και όπερας, ιδιαίτερα με τον Γιάννη Σπανίδη ο οποίος ήταν στο τεχνικό επιτελείο της ανέγερσης του Νοσοκομείου. Ο Σπανίδης ηχογραφούσε από μεγάλους σταθμούς μουσικές, τις αναμετέδιδε στον σταθμό της Τρίπολης και έκανε παρουσιάσεις συνθετών, σολίστ κ.α. Συνεργάτες του σταθμού στα προγράμματα ήσαν ο κιθαρίστας Νίκος Καρώνης, η Χορωδία Τρίπολης υπό την διεύθυνση των Φώτη Τσαντήλα και Νικηφόρου Κανελλόπουλο, ο Μίμης Σούντρης, ο Λυκούργος Νταιφώτης, ο Μίμης Παπαντωνόπουλος,  κ.α. Ακόμα υπήρχε η εκπομπή «Ο Κινηματογράφος στο Ραδιόφωνο» με σχόλια και ενημέρωση για το πρόγραμμα των τοπικών κινηματογραφικών αιθουσών (Αύρα, Μαλλιαροπούλειο. Αελλώ, Αρκαδία κ.α.). Η δισκοθήκη του σταθμού ήταν πάντα ενήμερη με τα νέα κομμάτια, χάρη στον Αλκισθένη Θεοφανόπουλο και την συνεργασία του με την εταιρεία Ε.Μ.Ι. (Αφοί Λαμπρόπουλοι). Έτσι οι ακροατές του σταθμού άκουγαν Γούναρη, Μωράκη, Μπελίντα, Μαρούδα, Πολυμέρη και κλασσική μουσική με δεσπόζουσα την Ουγγρική Ραψωδία του Λιστ ή τις Τέσσερες Εποχές του Βιβάλντι. κ.α.

Αυτή είναι η ιστορία του ραδιοφωνικού σταθμού της Τρίπολης. Το ωραίο αυτό κτήριο στέκει πάντα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας και μας θυμίζει την παλιά Τριπολιτσά.