Η «Μικρή Ιερουσαλήμ» της Ελλάδας

10281 Επισκέψεις στο άρθρο

Στα χρόνια του Βυζαντίου είχε 72 εκκλησίες ενώ σήμερα διασώζονται οι 48, γεγονός που την χαρακτηρίζει, όχι άδικα, ως Μικρή Ιερουσαλήμ.

Με 48 σωζόμενες εκκλησίες από την εποχή του Βυζαντίου σε πολύ μικρές αποστάσεις μεταξύ τους η Βέροια είναι η «Μικρή Ιερουσαλήμ» της Ελλάδας.



Παλιά Μητρόπολη: Με τοιχογραφίες - έργα τέχνης
Φτάστε στην παλιά μητρόπολη και για να εντοπίσετε ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της πόλης, το Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου με σημαντικό ζωγραφικό διάκοσμο, που βρίσκεται στη συνοικία της Παναγίας Δεξιάς. Στην Τουρκοκρατία μετατράπηκε σε τζαμί και απέκτησε μιναρέ. Κάποιες εκτιμήσεις τοποθετούν την κατασκευή του ναού γύρω στο 15ο αιώνα μετά τη μετατροπή της παλιάς Μητρόπολης σε μουσουλμανικό τέμενος. Το 1728 ο ναός ανακαινίστηκε σημαντικά από τον Μητροπολίτη Ιωακείμ και τότε κατασκευάστηκε το τέμπλο και ο μητροπολιτικός θρόνος. Μετά την τελευταία παρέμβαση, ο ναός έλαβε τη μορφή μεγάλης τρίκλιτης βασιλικής ενώ στη δυτική πλευρά διατηρούνται ακόμα ίχνη τοιχογραφιών της ίδιας περιόδου.



«Ταξίδι» στο Βυζάντιο μέσα από το Βυζαντινό Μουσείο
Επιβάλλεται να επισκεφτείτε το Βυζαντινό Μουσείο της οδού Θωμαΐδου. Στεγάζεται σε ένα τριώροφο κτίριο-μνημείο δίπλα στα τείχη, τον Μύλο του Μάρκου, που χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα: αποτελεί τυπικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της περιόδου και λειτουργούσε ως αλευρόμυλος. Σκοπός του μουσείου είναι να αναδείξει μέσω της συλλογής του τα πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Στον πρώτο όροφο παρουσιάζεται η Βέροια ως περιφέρεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας και εξετάζεται η σχέση της με την Κωνσταντινούπολη, την Καστοριά και τη Θεσσαλονίκη, μέσα από έκθεση φορητών εικόνων εξαιρετικής τέχνης. Ο δεύτερος όροφος εστιάζει το ενδιαφέρον στην πόλη και τη ζωή των κατοίκων, από την εργαστηριακή παραγωγή ως τις οικίες και τα ταφικά μνημεία. Ο τρίτος όροφος αντλεί τη θεματολογία του από τη θρησκευτική λατρεία με αναφορές στους ναούς της πόλης και τη διακόσμηση.



Εκεί που δίδαξε ο Απόστολος Παύλος
Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, σημείο απ¶ όπου δίδαξε ο απόστολος το λόγο του Χριστού στους κατοίκους της Βέροιας. Ο Απόστολος Παύλος δίδαξε στην πόλη της Βέροιας τον 1ο αιώνα το λόγο του Θεού και έπειτα σε ελληνικές πόλεις. Το σημείο στο οποίο δίδαξε ήταν έξω από τα τότε τείχη της πόλης, αλλά πολύ κοντά σε αυτά. Εδώ, σήμερα, στέκει ένα μνημείο με ψηφιδωτά, όπου κάθε χρόνο την ημέρα εορτασμού του Αποστόλου πραγματοποιείται ακολουθία και εκδηλώσεις με την ονομασία Παύλεια. Έχει καθιερωθεί τόπος προσκυνήματος για όλους όσοι επισκέπτονται τη Βέροια, γεγονός που προσθέτει και έναν θρησκευτικό χαρακτήρα στον τουρισμό της.



Στην Παναγία τη Σουμελά
Η Μονή της Παναγίας Σουμελά βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Καστανιά της Βέροιας. Χτίστηκε το 1951 από πρόσφυγες του Πόντου που θέλησαν να αναβιώσουν τη Μονή της Παναγίας Σουμελά, του όρους Μελά κοντά στην Τραπεζούντα. Στη Μονή του Πόντου βρισκόταν η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που φημολογείται ότι εικονογράφησε ο ίδιος ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Η εικόνα έχει μεταφερθεί από το Βυζαντινό μουσείο στη Μονή, ώστε πλήθος πιστών να συρρέουν κάθε χρόνο για να την προσκυνήσουν. Στην Παναγία Σουμελά φυλάσσονται θρησκευτικά και ιστορικά κειμήλια του ποντιακού ελληνισμού. Η Παναγία Σουμελά γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

Tags: ΒΕΡΟΙΑ