Η Νίσυρος και το άγνωστο ηφαίστειο

9470 Επισκέψεις στο άρθρο

Ανακάλυψε την Νίσυρο, την ελληνική εκδοχή των Αιολιδών νήσων της Τυρρηνικής θάλασσας. Βρες μοναδικές σκουρόχρωμες ακρογιαλιές και νιώσε την εκρηκτική ενέργεια του ηφαιστείου, που πλανάται σε αυτό το νησί.

 
Νίσυρος θα τη χαρακτήριζα, ως ένα νησί αίνιγμα από εκείνα τα αλλιώτικα νησιά, που έχει μια ξεχωριστή ομορφιά και που αν δεν την επισκεφτείς έχεις χάσει μία εμπειρία ζωής. Βέβαια, το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει και ξεθάβεται κάπως αυτός ο θησαυρός, αφού όλο και περισσότεροι επιθυμούν να την επισκεφτούν.

Το ηφαίστειο της Νισύρου
Να που, τελικά δεν είναι μόνο η Σαντορίνη, που έχει ηφαίστειο αλλά και η Νίσυρος. Ίσως, τελικά να είναι και ένας από τους βασικούς λόγους, που τη κατατάζουν σε εκείνα τα μέρη με την μυστηριακή ομορφιά. Χρονικά, πριν από 25.000 και 15.000 χρόνια σημειώθηκαν δύο εκρήξεις του ηφαιστείου «γέννησαν» τη τωρινή καλντέρα. Στην κάθοδο του γιγαντιαίου κρατήρα θα σας συνεπάρουν αυτά που θα δείτε  κίτρινα και λευκά χρώματα, τρύπες που κοχλάζουν και θα οσφρανθείτε  μυρωδιά του θειαφιού. Μία εμπειρία υπερβατικού χαρακτήρα.

Ο Εμπορειός και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Το πιο γνωστό χωριό του νησιού είναι, που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στο χείλος του ηφαιστείου. Στην είσοδο του οικισμού είναι αξιοσημείωτο, ότι  υπάρχει σπηλιά στην οποία βγαίνει από τη γη θερμός αέρας και λειτουργεί σα φυσική σάουνα. Πήγαινετε  στις γειτονιές της Παναγιάς, του Σωτήρα, του Πύργου, του Μουσταφά, του Αϊ-Νικόλα, του Κάφκα και απήλαυσε τη  θέα στο Αιγαίο μοναδική από το κάστρο της Παντονίκης.

Η βόλτα στο Μανδράκι
Εδώ σε αυτό το  λιμανάκι και πρωτεύουσα του νησιού, η ζωή είναι απλά ωραία.Εδώ, θα λέγαμε πως είναι το κοινό σημείο αναφοράς με τα υπόλοιπα νησιά, αλλά κρατάει ανόθευτα τα χαρακτηριστικά αυτής της νησιώτικης κουλτούρας. Εδώ γεύεσαι αέρα αυθεντικής Ελλάδας. Καφές, ουζάκι στην πλατεία της Ηλικιωμένης ή στο Λευκαντιό. Σοκάκια, αυτά τα μπακάλικα, που είναι βγαλμένα από ελληνική ταινία του ΄60 , κυκλαδίτικα σπίτια με πόρτες όλων των χρωμάτων. Βόλτα στην προκυμαία και στην παραλία. Δες το γνήσιο ηλιοβασίλεμα του Αιγαίου από την Νίσυρο.

Η παραλία με τα ηφαιστειογενή βότσαλα και η Τήλος
Η Νίσυρος εξαιτίας του ηφαστειογενούς υπεδάφους της, διαθέτει μερικές από τις πιο ξεχωριστές παραλίες στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραλία Χοχλάκι , που βρίσκεται στο Μανδράκι και είναι από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Η παραλία είναι γεμάτη μαύρα ηφαιστειογενή βότσαλα και αποτελεί σημείο αναφοράς και πόλο έλξης  για τους επισκέπτες του νησιού. Δίπλα από το Μανδράκι βρίσκεται και η μικρή, αμμώδης παραλία του Αγ. Σάββα.
Στη Νίσυρο έχεις τη δυνατότητα να πας στη διπλανή Τήλο, στην Αστυπάλαια και στη Κω δίνοντας την ευκαιρία να κάνει ένα ταξιδιωτικό τουρ στα γύρω νησιά.