Πρωταθλητής στα τυριά!

13281 Επισκέψεις στο άρθρο

Απαιχτες τοπικές συνταγές στις ταβέρνες, λαχταριστό καπνιστό μετσοβόνε, top παρμεζάνα αναγνωρισμένη από τους Ιταλούς και πετρόκτιστα καλντερίμια σε κάνουν να στρατοπεδεύσεις στο Μέτσοβο.

 
Το Μέτσοβο δεν φημίζεται μόνο για τα ωραία ξενοδοχεία του αλλά και για τα πλούσια τοπικά προϊόντα του. Πάρε την εξόρμηση στα χέρια σου και ανέβα τα βουνά του, βρίσκοντας το δικό σου καταφύγιο.

Στο Τοσίτσειο Ίδρυμα για παρμεζάνα καλύτερη από ιταλική
Στο γνωστό τυροκομείο του Τοσίτσειου Ιδρύματος, θα βρεις παρμεζάνα που ζηλεύουν μέχρι και οι Ιταλοί, αφού την έχουν αναγνωρίσει ως μία από τις πιο ιδιαίτερες και γευστικές! Η παρμεζάνα του Μετσόβου παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και είναι ιδιαίτερα περιζήτητη και εξαιρετικά δυσεύρετη, καθώς έχει πολύ μικρή παραγωγή. Το πολύ 100 κεφάλια το χρόνο και μεγάλο χρόνο ωρίμανσης. Αν τη βρεις κάπου, λοιπόν, θα είναι μόνο εδώ. Οι Μετσοβίτες αρέσκονταν να προκαλούν τους Ιταλούς αφού κατάφεραν να παρατάξουν το απόλυτο ιταλικό τυρί, που όχι μόνο παράγετο μόνο στην Ιταλία, αλλά είχε και μεγάλες δυσκολίες ο τρόπος παραγωγής του.

Γίνει μετρ των πιο λαχταριστών τυριών
Στο Μέτσοβο θα δοκιμάσεις και θα αγοράσεις τυριά σπέσιαλ που υπάρχουν μόνο εδώ, όπως καπνιστό, μετσοβέλλα, γραβιέρα, γιδίσιο τύπου σεβρ και μετσοβίσιο. Η μετσοβέλλα είναι ημίσκληρο λευκοκίτρινο τυρί που παράγεται από την μίξη πρόβειου και αγελαδινού γάλακτος. Έχει γλυκιά ήπια γεύση, μαλακή υφή και αναγνωρίζεται από την κόκκινη ετικέτα. Αντίστοιχα, το τυρί τύπου Σεβρ ή Γιδίσιο είναι από 100% κατσικίσιο γάλα και έχει μία πικάντικη νότα από το μαύρο πιπέρι.

Μετσοβόνε καπνιστό
Ναι, για το τέλος, αφήσαμε το καλύτερο… το μετσοβόνε. Το Μετσοβόνε είναι ημίσκληρο, καπνιστό τυρί, που παράγεται από αγελαδινό γάλα με την πρόσμιξη πρόβειου ή κατσικίσιου με την τεχνική της pasta filata και έχει αναγνωριστεί ως ΠΟΠ Μετσόβου.
Οι κύλινδροι του τυριού, αφού βγουν από τα ειδικά καλούπια που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή τους, δένονται με σπάγκο και κρεμιούνται για να καπνιστούν. Στη συνέχεια θα ωριμάσουν για 3 τουλάχιστον μήνες. Τόσο το κάπνισμα όσο και ο τρόπος παραγωγής συντελούν ώστε να δημιουργηθεί ένα πολύ ξεχωριστό τυρί με χρυσοκίτρινη μάζα, διάσπαρτη από μικρές τρυπούλες, κερωμένη εξωτερικά.
Συνδύασε την ευχάριστα καπνιστή γεύση του με πολλά τοπικά πιάτα, πίτες, γκρατέν, τάρτες, πιάτα ζυμαρικών, λαχανικών ή κρεατικών του Μετσόβου, όπου δίνει ξεχωριστό καπνιστό άρωμα. Απολαύστε το ωμό με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί από το κατώι Αβέρωφ ελαφρά ψημένο στη σχάρα. Η γεύση τους θα σε συναρπάσει!

Βόλτα στη Φοντάνα ντι κάμπουρι ντι ντισούπρα
Όταν τα πρώτα φώτα ανάψουν, βγες στα σοκάκια του Μετσόβου και ζήσε την πρώτη νυχτερινή όψη της Ηπείρου με τα πετρόκτιστα αρχοντικά και τις παραδοσιακές βρύσες του. Κάνε τη ρομαντική βόλτα στα σοκάκια και άσε το περιβάλλον να σε χαλαρώσει. Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια, θα δεις τις χαρακτηριστικές βρύσες του χωριού. Αναζήτησε τη βρύση της πλατείας, γνωστή και ως «Φοντάνα ντι κάμπουρι ντι ντισούπρα» ή βρύση του Δημαρχείου. Βρίσκεται στην πλατεία του Μετσόβου και κτίστηκε το 1858. Το όνομά της σημαίνει «βρύση πάνω από την πλατεία» και βρίσκοντάς την, βλέπεις πως αυτό προήλθε από τη θέση της, στο χώρο της πλατείας.

Λοιπόν, ύστερα από τόσο μετσοβόνε και πετρόκτιστα αρχοντικά, τι άλλο θα ζητούσες από το Μέτσοβο;