Η λίμνη Τσιβλού ξεπροβάλλει μέσα από τα έλατα - ΦΩΤΟ: www.zarouchla.gr

Εικόνες που μένουν αξέχαστες - ΦΩΤΟ: www.zarouchla.gr

Στη Λίμνη Τσιβλού - ΦΩΤΟ: www.zarouchla.gr

Το κεφαλοχώρι της Ζαρούχλας - ΦΩΤΟ: www.zarouchla.gr

Η κρυφή γοητεία

18178 Επισκέψεις στο άρθρο

Λίμνη Τσιβλού, Σόλος, Ζαρούχλα… Λίμνες, δάση και χωριά στην πιο άγνωστη και όμορφη γωνιά του Xελμού περιμένουν αυτούς που θα θελήσουν να ακολουθήσουν τη διαδρομή που ξεκινά από Ακράτα.

 

Μετά τα πρώτα χιλιόμετρα και αφού έχει ήδη χαθεί από τον ορίζοντα η θάλασσα, η φύση αρχίζει να δείχνει το ορεινό της πρόσωπο. Το μάτι απαγκιάζει στο υγιές πια πευκοδάσος που κάνει έντονη την παρουσία του. Λίγο ψηλότερα ξεπροβάλλουν τα έλατα. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να ψάχνετε για τη διασταύρωση που οδηγεί στη μικροσκοπική λίμνη Τσιβλού. Σε ελάχιστη απόσταση τα χωριά Σόλος, Περιστέρα και Μεσορούγι που κρύβονται  σε δασωμένη γωνιά του βουνού. Η  ασφάλτινη πορεία του δρόμου τερματίζει στο όμορφο και ελατοσκέπαστο χωριό Ζαρούχλα, το οποίο έχει αναβαθμίσει τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες του με πολλά νέα ξενοδοχεία και ξενώνες υψηλών απαιτήσεων. Έτσι, η Ζαρούχλα μπορεί να θεωρηθεί πλέον σαν ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους δραπέτες του Σαββατοκύριακου.

Ζαρούχλα, το κεφαλοχώρι
Το οδοιπορικό μας ολοκληρώνεται στη Ζαρούχλα, ένα μεγάλο χωριό που ακουμπά τα σπίτια του σε ύψος 1100 μέτρων ανάμεσα σ ένα άνοιγμα που δημιουργούν τα βουνά Χελμός και Σαραντάπηχο. Στη Ζαρούχλα διασώζονται αρκετοί πέτρινοι πολεμόπυργοι και λιθόκτιστα αρχοντικά. Κάποια από αυτά μετρούν πάνω από 300 χρόνια ύπαρξης. Το παλιότερο κτίσμα -τουλάχιστον 500 ετών- είναι ο Πύργος της Ζαρούχλας, τον οποίο χρησιμοποίησε σαν ορμητήριο ο οπλαρχηγός της Επανάστασης Ασημάκης Φωτήλας. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ταλαιπωρημένο από το χρόνο, το πυργόσπιτο του Χαραλάμπη. Αξιόλογες είναι οι εκκλησιές και οι λιθόκτιστοι μεταβυζαντινοί ναοί της Παναγίας και της Αγ. Τριάδας. Η βόλτα στο ήσυχο χωριό ακούγοντας τους ήχους των τρεχούμενων νερών θα σας μείνει αξέχαστη. Στον κεντρικό δρόμο θα βρείτε ταβέρνες και καφενεία όπως επίσης μαγαζιά με τοπικά προϊόντα. Εκτός από τους σύντομους κοντινούς περιπάτους στο γειτονικό ελατόδασος, το περιβάλλον προσφέρεται και για ιππασία, πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες.

Φυσικά, το ζητούμενο σε όσους θελήσουν να έρθουν εδώ σε αυτή την προικισμένη γωνιά των Μωραΐτικων βουνών θα είναι σε επαφή με τη φύση, οι ήπιοι χαλαρωτικοί ρυθμοί και οπωσδήποτε οι βόλτες και οι εξερευνήσεις με αυτοκίνητο ή με τα πόδια στα μοναδικά ελατοδάση που ακόμη ευτυχώς καλύπτουν τις απόκρημνες πλαγιές του Χελμού.

 

Πρέπει να ξέρετε

Η λίμνη Τσιβλού σχηματίστηκε το 1913 μετά από καθίζηση του εδάφους που κατέστρεψε το ομώνυμο χωριό και τον οικισμό Συλίβαινα. Η έκτασή της δεν ξεπερνά τα λίγα στρέμματα, όμως η ομορφιά δε μετριέται με το μέγεθος. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, παρατηρείται και εδώ υπέρμετρη κίνηση.

 

Οι διαδρομές

Από το χωριό Σόλος ξεκινά και το μονοπάτι που μετά από 4 ώρες πεζοπορίας ανεβάζει στην κοιλάδα της Στύγας και στον ομώνυμο καταρράκτη. Διαδρομή μοναδική, όχι μόνο για έμπειρους ορειβάτες που γνωρίζουν τα μυστικά του βουνού. Οι κάτοχοι τετρακίνητων οχημάτων μπορούν από τη Ζαρούχλα να ακολουθήσουν τη δασική διαδρομή που οδηγεί στην πανέμορφη  δασική τοποθεσία «Ριζιανά». Από εδώ όσου έχουν διάθεση για «λασπομαχίες» συνεχίζουν για «Διάσελο του Κυνηγού» και κατηφορίζουν προς την κοιλάδα του Φενεού (16 χλμ.)

Σύντομη, αλλά συνάμα και πολύ ευχάριστη είναι η δασική διαδρομή που συνδέει το Σόλο με τη Ζαρούχλα περνάνωτας με τη βρύση της Γκόλφως κυκλώνοντας τη βουνοκορφή του Προφ. Ηλία. Ξεκινώντας από τη λίμνη Τσιβλού και εφόσον έχετε τετρακίνητο όχημα μπορείτε να ανηφορίσετε προς το χιονοδρομικό κέντρο.

Κείμενο: Θοδ. Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr