Η χορηγία του Μπιλ Γκέιτς στην Ελλάδα

15260 Επισκέψεις στο άρθρο

Φύγε τώρα για το ελληνικό σημείο που χρηματοδότησε με 1 εκατομμύριο δολάρια ο Μπιλ Γκέιτς.

Χορηγία μέχρι και από τον Μπιλ Γκέιτς στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Βέροιας
Πήγαινε στη Βέροια και ανακαλύψτε μία από τις σπουδαιότερες ελληνικές βιβλιοθήκες. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας στην οδό Έλλης αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη αλλά και για τη χώρα ολόκληρη λόγω της πλήρους χρήσης νέων τεχνολογιών που κάνουν πολλούς να τη θαυμάζουν και να τρίβουν τα μάτια τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι η βιβλιοθήκη της Βέροιας κατάφερε να πάρει χορηγία 1 εκατομμύριο δολάρια μέχρι και από το φιλανθρωπικό ίδρυμα του κροίσου, ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

Εκεί που έγινε η «Μικρή Ολυμπιάδα»
Το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου «γεννήθηκε» το 1934 και είναι το πιο «μαμούθ» χιονοδρομικό της Ελλάδας. Στη δεκαετία του 1980 μάλιστα η διοίκηση υλοποίησε το Παγκόσμιο Κριτήριο Δρόμων Αντοχής Μη Αλπικών Χωρών και Αθλητών Πόλεων που χαρακτηρίστηκε από συμμετέχοντες και εκπροσώπους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας ως "Μικρή Ολυμπιάδα" και καλύτερη διοργάνωση στην ιστορία του. Σήμερα, διαθέτει 19 πίστες, 4 εκ των οποίων είναι για αρχαρίους και παιδιά, 8 είναι εύκολες, 5 είναι δύσκολες και 2 είναι πίστες δρόμων αντοχής, μία κανονικής και μία αγωνιστικής δυσκολίας. Για την ανάβασή σας στις πίστες χρησιμοποιείτε 7 αναβατήρες σύγχρονης κατασκευής. Καθώς, πέρα από τους επισκέπτες χιονοδρόμους, υπάρχει σύλλογος με τροχόσπιτα, μην σας κάνει εντύπωση η κίνηση στο χιονοδρομικό κέντρο που παρέχει χώρο ειδικά διαμορφωμένο για τη φιλοξενία τροχόσπιτων. Βρείτε τη θέση σας στο χώρο στάθμευσης οχημάτων 36 στρεμμάτων και καλή διασκέδαση.

Βασιλικά μονοπάτια στη Βεργίνα
Ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας βρίσκεται 13 χιλιόμετρα έξω από τη Βέροια και 80 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Στο χώρο της Βεργίνας θα βρείτε τα Ανάκτορα και το αρχαίο θέατρο των Αιγών, της πρωτεύουσας του βασιλείου της Μακεδονίας και τους βασιλικούς τάφους. Οι ανασκαφές στην περιοχή είχαν ξεκινήσει από τα τέλη του 19ου αιώνα από το Γάλλο αρχαιολόγο L. Heuzey και συνεχίστηκαν από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Ρωμαίο τη δεκαετία του 30 με την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Σταμάτησαν  εξαιτίας του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και ξεκίνησαν πάλι με τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο, που ανακάλυψε τους θολωτούς τάφους, σημαντικότερος εξ αυτών ο τάφος του βασιλιά Φίλιππου Β. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να κατέβουν στους τάφους και να τους δουν από κοντά, να επισκεφθούν τα ανάκτορα και το μουσείο με εκθέματα από τους θολωτούς τάφους.

Φάε αυθεντικό Βεροιώτικο ρεβανί και προφιτερόλ
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το περίφημο ρεβανί της Βέροιας. Είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης και θα το βρείτε σε όλα τα ζαχαροπλαστεία. Ξεχωρίζει όμως το ρεβανί του Χοχλιούρου, που φτιάχνεται από το 1886 μυστικά παραδοσιακά από την οικογένεια Χοχλιούρου. Όχι τόσο παραδοσιακό αλλά εξίσου νόστιμο είναι και το προφιτερόλ που θα δοκιμάσετε στη Βέροια και αξίζει οπωσδήποτε να το επιλέξετε.

Tags: ΒΕΡΟΙΑ
  • loukia

    Σφάξε με αγά μου ν'αγιάσω!!! Καλά κάνεις και δείχνεις στις ντόπιες αδελφότητες για το πως είναι οι του εξωτερικού και ότι οι εδώ είναι για να τους βγάζουν στην σέντρα οι ξένες...